GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

It is currently 22 Sep 2019, 05:18

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel

Parent: It is as misleading to conclude that decreasing

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:

Hide Tags

Find Similar Topics 
Verbal Forum Moderator
User avatar
V
Status: Greatness begins beyond your comfort zone
Joined: 08 Dec 2013
Posts: 2385
Location: India
Concentration: General Management, Strategy
Schools: Kelley '20, ISB '19
GPA: 3.2
WE: Information Technology (Consulting)
GMAT ToolKit User Reviews Badge CAT Tests
Parent: It is as misleading to conclude that decreasing  [#permalink]

Show Tags

New post 10 Nov 2017, 21:31
6
00:00
A
B
C
D
E

Difficulty:

  85% (hard)

Question Stats:

55% (02:02) correct 45% (02:18) wrong based on 252 sessions

HideShow timer Statistics

Parent: It is as misleading to conclude that decreasing attendance in after-school extra classes shows that our children’s academic requirements are finally being fully met in regularly-scheduled classes as it is to reason that teachers do not get negative ratings from students because students respect and admire teachers. The real cause behind the decreasing attendance is that the same teachers who teach the regular classes teach the after-school ones, and students don’t like the methodology used by these teachers in the first place.

The parent’s statements, if true, best support which of the following conclusions?

A. The reason teachers do not get a negative rating is that the students are scared about the repercussions their votes could have on their academic assessments.
B. Teaching methodologies across schools need to be evaluated to best cater to the students’ needs and requirements.
C. The management of the school wants to cover up for their lack of an effective teaching methodology by implementing the rating system.
D. The students’ academic needs are not being fulfilled in the regular classes.
E. If the school changes its teaching methodology in regular classes, most of the students will be motivated to attend the free after-school extra classes

_________________
When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it. - Henry Ford
The Moment You Think About Giving Up, Think Of The Reason Why You Held On So Long
Senior Manager
Senior Manager
avatar
S
Joined: 15 Jan 2017
Posts: 342
Re: Parent: It is as misleading to conclude that decreasing  [#permalink]

Show Tags

New post 24 Nov 2017, 15:45
Got to D,E Picked the wrong one as usual.
Why is D right? E says the corollary - if the teachers are good, students would attend the evening classes.
D) says "The students’ academic needs are not being fulfilled in the regular classes." - isn't this the premise? ["It is as misleading to conclude that decreasing attendance in after-school extra classes shows that our children’s academic requirements are finally being fully met in regularly-scheduled classes]

would love a detailed explanation!
Intern
Intern
avatar
B
Joined: 09 Oct 2017
Posts: 1
Re: Parent: It is as misleading to conclude that decreasing  [#permalink]

Show Tags

New post 24 Nov 2017, 19:29
E is wrong because even if the school changes its methodology there is no indication that this new methodology will be liked by the students, let alone getting 'most' of them to attend the extra classes.

Posted from my mobile device
Intern
Intern
avatar
Joined: 28 Sep 2017
Posts: 2
Re: Parent: It is as misleading to conclude that decreasing  [#permalink]

Show Tags

New post 26 Nov 2017, 21:08
Skywalker18 wrote:
Parent: It is as misleading to conclude that decreasing attendance in after-school extra classes shows that our children’s academic requirements are finally being fully met in regularly-scheduled classes as it is to reason that teachers do not get negative ratings from students because students respect and admire teachers. The real cause behind the decreasing attendance is that the same teachers who teach the regular classes teach the after-school ones, and students don’t like the methodology used by these teachers in the first place.

The parent’s statements, if true, best support which of the following conclusions?

A. The reason teachers do not get a negative rating is that the students are scared about the repercussions their votes could have on their academic assessments.
B. Teaching methodologies across schools need to be evaluated to best cater to the students’ needs and requirements.
C. The management of the school wants to cover up for their lack of an effective teaching methodology by implementing the rating system.
D. The students’ academic needs are not being fulfilled in the regular classes.
E. If the school changes its teaching methodology in regular classes, most of the students will be motivated to attend the free after-school extra classes



why "D" is right? it's been clearly mentioned in the statement that parents claim children’s academic requirements are not finally being fully met in regularly-scheduled classes. why conclude the same statement again?
Intern
Intern
avatar
B
Joined: 26 Jun 2012
Posts: 1
Re: Parent: It is as misleading to conclude that decreasing  [#permalink]

Show Tags

New post 29 Nov 2017, 04:57
E is wrong because it uses the word 'Free', which is not a part of the argument
Retired Moderator
User avatar
V
Joined: 28 Mar 2017
Posts: 1199
Location: India
GMAT 1: 730 Q49 V41
GPA: 4
Re: Parent: It is as misleading to conclude that decreasing  [#permalink]

Show Tags

New post 29 Nov 2017, 07:48
3
Parent: It is as misleading to conclude that decreasing attendance in after-school extra classes shows that our children’s academic requirements are finally being fully met in regularly-scheduled classes as it is to reason that teachers do not get negative ratings from students because students respect and admire teachers. The real cause behind the decreasing attendance is that the same teachers who teach the regular classes teach the after-school ones, and students don’t like the methodology used by these teachers in the first place.

The parent’s statements, if true, best support which of the following conclusions?

A. The reason teachers do not get a negative rating is that the students are scared about the repercussions their votes could have on their academic assessments. -The reason for the negative rating is not given in the passage.
B. Teaching methodologies across schools need to be evaluated to best cater to the students’ needs and requirements. -No evaluation is talked about in the passage
C. The management of the school wants to cover up for their lack of an effective teaching methodology by implementing the rating system. - No cover up is talked about in the passage
D. The students’ academic needs are not being fulfilled in the regular classes. -Correct
E. If the school changes its teaching methodology in regular classes, most of the students will be motivated to attend the free after-school extra classes -What will happen in future is out of scope.
_________________
Manager
Manager
User avatar
B
Joined: 30 Oct 2018
Posts: 72
CAT Tests
Parent: It is as misleading to conclude that decreasing  [#permalink]

Show Tags

New post 24 Aug 2019, 06:53
Can some one please highlight the conclusion for me. I am having difficulty in understanding it.
Thanks
_________________

----------------------------------
Plz Kudos! if my post helps....
SVP
SVP
User avatar
V
Status: It's near - I can see.
Joined: 13 Apr 2013
Posts: 1689
Location: India
Concentration: International Business, Operations
Schools: INSEAD Jan '19
GPA: 3.01
WE: Engineering (Real Estate)
Reviews Badge CAT Tests
Re: Parent: It is as misleading to conclude that decreasing  [#permalink]

Show Tags

New post 24 Aug 2019, 09:49
Gmat2Cracker wrote:
Can some one please highlight the conclusion for me. I am having difficulty in understanding it.
Thanks


There is no main conclusion in the passage itself. Question stem says, which of the answer choices can be considered the best conclusion according to the given info in the passage.

For such questions, use word "THEREFORE" before every answer choice ans see what looks best.

Say, for correct answer choice I can write ;

Parent: It is as misleading to conclude that decreasing attendance in after-school extra classes shows that our children’s academic requirements are finally being fully met in regularly-scheduled classes as it is to reason that teachers do not get negative ratings from students because students respect and admire teachers. The real cause behind the decreasing attendance is that the same teachers who teach the regular classes teach the after-school ones, and students don’t like the methodology used by these teachers in the first place. Therefore, the students’ academic needs are not being fulfilled in the regular classes.

_________________
"Do not watch clock; Do what it does. KEEP GOING."
Manager
Manager
User avatar
B
Joined: 30 Oct 2018
Posts: 72
CAT Tests
Re: Parent: It is as misleading to conclude that decreasing  [#permalink]

Show Tags

New post 24 Aug 2019, 15:55
AkshdeepS wrote:
Gmat2Cracker wrote:
Can some one please highlight the conclusion for me. I am having difficulty in understanding it.
Thanks


There is no main conclusion in the passage itself. Question stem says, which of the answer choices can be considered the best conclusion according to the given info in the passage.

For such questions, use word "THEREFORE" before every answer choice ans see what looks best.

Say, for correct answer choice I can write ;

Parent: It is as misleading to conclude that decreasing attendance in after-school extra classes shows that our children’s academic requirements are finally being fully met in regularly-scheduled classes as it is to reason that teachers do not get negative ratings from students because students respect and admire teachers. The real cause behind the decreasing attendance is that the same teachers who teach the regular classes teach the after-school ones, and students don’t like the methodology used by these teachers in the first place. Therefore, the students’ academic needs are not being fulfilled in the regular classes.



Thanks for the explanation. I got what I was looking for.
_________________

----------------------------------
Plz Kudos! if my post helps....
Senior Manager
Senior Manager
User avatar
G
Joined: 19 Nov 2017
Posts: 254
Location: India
Schools: ISB
GMAT 1: 670 Q49 V32
GPA: 4
Premium Member
Re: Parent: It is as misleading to conclude that decreasing  [#permalink]

Show Tags

New post 24 Aug 2019, 20:11
Option E is wrong because it uses the word 'most'. The prompt mentions a declining attendance in the after school class, which means that the number of people who prefer the after school class is declining but nowhere it mentions that majority of the people are not attending the class. Hence, we can't say that most people will attend the class, it might very well be the case that most students are already attending the class.
Option D on the other hand says something that can be derived from the passage, that students' academic needs are not fulfilled in the regular class.

Therefore option D is the correct answer.
_________________

Vaibhav



Sky is the limit. 800 is the limit.

~GMAC
GMAT Club Bot
Re: Parent: It is as misleading to conclude that decreasing   [#permalink] 24 Aug 2019, 20:11
Display posts from previous: Sort by

Parent: It is as misleading to conclude that decreasing

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  





Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne