Paraphrasing
Para 1: Population growth and decline depend upon range of variation in fertility and mortality
Para 2: post 1800, reliable data concluded decrease in mortality rate depending on steady increases in life expectancy, and progressively diminishing death rates and more stable and predictable mortality patterns have accompanied the persistent increments in world population.
Para 3: the relative effects of mortality and fertility on population growth occurred over several decades by country like England, Whales and Japan, to currently developing countries Chile and Ceylon, sudden widening of the demographic gap has produced unprecedented high rates of population growth
1. Which of the following best describes the content of the passage?
(A) A discussion of how recently developed methods of monitoring population growth differ from older methods
Wrong: No Discussion on developed methods, passage is about: the relative effects of mortality and fertility on population growth occurred over several decades
(B) A description of some of the factors effecting cyclic changes in population
Correct: as mentioned in para 2, “Thus, steady increases in life expectancy,
progressively diminishing death rates and more stable and
predictable mortality patterns have accompanied the persistent increments in world population”
as mentioned in para 3, “Although data concerning the relative effects of mortality and fertility on population growth are incomplete for the early transitional period, it seems likely that a significant though temporary increase in fertility may have added momentum to the population explosion set off by steady improvements in survivorship”
(C) A chronology of the development of different methods for monitoring population growth
Wrong: No mention of chronology of different methods for monitoring mentioned in passage.
(D) A proposal for improving the accuracy of current methods to monitor fluctuations in population
Wrong: No Proposal for improving methods
(E) An argument concerning the nature of the exponential pattern of population growth has accompanied the downward trend in mortality
Wrong: Trap!, if one ignore the word "argument" But passage is in decriptive tone, does not mention about, “an exchange of diverging or opposite views” rather, shares details and example
2. According to the passage, the fertility rate
(A) in Japan has remained constant over the last several decades
Wrong: Out of scope, we have information, “Japan’s’ accelerated transition occurred over several decades”
(B) in England and Wales has remained constant over the last two centuries
Wrong: this is opposite, as what is mentioned in passage, “In England and Wales, where the transition from high to low vital rates occurred over two centuries”
(C) fell at a similar rate in England, Wales and Japan
Wrong: Both have different duration to reach fertility rate
(D) fell at a faster rate in Japan than in England and Wales
Correct: as mentioned in passage,
“In England and Wales, where the transition from high to low vital rates occurred over two centuries,
the exponential growth curve was attenuated
only after fertility fell and approached the low level of mortality;
this pattern was less apparent for Japan, where an accelerated transition occurred over several decades.”
(E) fell at a slower rate in Japan than in England and Wales
Wrong: this is opposite, as what is mentioned in the passage, quoted for correct option D
3. According to the passage, population increase in currently developing nations is a result of
Explanation: as mentioned in Passage,
“In most of these developing countries,
the death rate has declined rapidly in recent years, especially since World War II, and
the birth rate has remained high with minor fluctuations.”
(A) the recent decline in death rate,
especially over the last 50 years, and
a birth rate that is consistently high with minor fluctuations - Correct
(B) the recent decline in birth rate,
especially over the last 50 years, and
a death rate that is consistently high with minor fluctuations Wrong:
(C) the recent decline in death rate,
especially over the last 150 years, and
a birth rate that is consistently high with minor fluctuationsWrong:
(D) the recent decline in birth rate,
especially over the last 150 years, and
a death rate that is consistently high with minor fluctuations Wrong:
(E) the recent rise in death rate,
especially over the last 50 years,
accompanied by a similar rise in birth rate Wrong:
4. It can be inferred from the passage that the first downward mortality trend
Explanation: as mentioned in the passage,
“No downward trend in mortality is apparent in any country
before the middle of the eighteenth century,
about the same time that population growth began to demonstrate an exponential curve”
(A) followed great fluctuations in fertility rates – Wrong – out of scope
(B) followed great fluctuations in death rates – Wrong – out of scope
(C) appeared after World War II – 19th century Wrong:
(D) appeared before World War II – 19th century Wrong:
(E) appeared around 1750 – middle of 18 century