It is currently 11 Dec 2017, 12:15

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel

Events & Promotions

Events & Promotions in June
Open Detailed Calendar

A team of copper miners planned to mine 1800 tons of ore during

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:

Hide Tags

1 KUDOS received
Intern
Intern
avatar
S
Joined: 01 Jan 2016
Posts: 29

Kudos [?]: 32 [1], given: 268

CAT Tests
A team of copper miners planned to mine 1800 tons of ore during [#permalink]

Show Tags

New post 17 Jun 2017, 02:37
1
This post received
KUDOS
5
This post was
BOOKMARKED
00:00
A
B
C
D
E

Difficulty:

  95% (hard)

Question Stats:

52% (03:36) correct 48% (04:20) wrong based on 83 sessions

HideShow timer Statistics

A team of copper miners planned to mine 1800 tons of ore during certain number of days. Due to technical difficulties in the one third of the planned number of days, the team was able to achieve an output of 20 tons less than the planned output per day. To make up for this, the team overachieved for the rest of the days by 20 tons per day. The end result was the team completed the task one day ahead of time. How many tons of ore did the team initially plan to mine per day (Tons)?

A) 50
B) 200
C) 150
D) 100
E) 250
[Reveal] Spoiler: OA

Kudos [?]: 32 [1], given: 268

BSchool Forum Moderator
User avatar
D
Joined: 26 Feb 2016
Posts: 1690

Kudos [?]: 743 [0], given: 19

Location: India
Concentration: General Management, Leadership
WE: Sales (Retail)
Premium Member CAT Tests
Re: A team of copper miners planned to mine 1800 tons of ore during [#permalink]

Show Tags

New post 17 Jun 2017, 03:09
I went by options for this one!
1800 = number of days(let it be x) * units of work per day(let it be u)

For 1/3rd of the total days, the rate is u - 20
For the remaining 2/3rd of the days is u + 20
Since, the finish the work in 1 day less, u units of work must be reduced from the total amount of work
We are given the answer options for the initial amount of units, u.

If u=50, x=1800/50 = 36
First 1/3rd days = x/3*(u-20) = 12*30 = 360
Next 2/3rd days - 1day(since work completes before time) = (2x/3 - 1)*(u+20) = 25*70 = 1750
Sum is greater than 1800

If u=200, x=1800/200 = 9
First 1/3rd days = x/3*(u-20) = 3*180 = 540
Next 2/3rd days - 1day(since work completes before time) = (2x/3 - 1)*(u+20) = 8*220 = 1780
Sum is greater than 1800

If u=150, x=1800/150 = 12
First 1/3rd days = x/3*(u-20) = 4*130 = 520
Next 2/3rd days - 1day(since work completes before time) = (2x/3 - 1)*(u+20) = 7*170 = 1190
Sum is lesser than 1800

If u=100, x=1800/100 = 18
First 1/3rd days = x/3*(u-20) = 6*80 = 480
Next 2/3rd days - 1day(since work completes before time) = (2x/3 - 1)*(u+20) = 11*120 = 1320
Sum is equal to 1800. Hence, that's our answer. (Option D)

_________________

Stay hungry, Stay foolish

2017-2018 MBA Deadlines

Class of 2020: Rotman Thread | Schulich Thread
Class of 2019: Sauder Thread

Kudos [?]: 743 [0], given: 19

Manager
Manager
avatar
G
Joined: 14 Mar 2011
Posts: 143

Kudos [?]: 51 [0], given: 313

Concentration: General Management, Strategy
GMAT 1: 760 Q50 V42
Premium Member Reviews Badge
A team of copper miners planned to mine 1800 tons of ore during [#permalink]

Show Tags

New post 19 Jun 2017, 04:48
4
This post was
BOOKMARKED
First we need the total number of "planned days" to be a multiple of 3. So,
A. 1800/50 = 36
B. 1800/200 = 9
C. 1800/150 = 16 [ eliminate]
D. 1800/100 = 18
E. 1800/250 = not an integer [ eliminate]

Between A,B and D - applying the condition given,

A: 12 X 30 + 23 X 70 = not equal to 1800... eliminate
B : 3 X 180 + 5 X 220 = not equal to 1800..eliminate
D. 6 X 80 + 11 X 120 = 480 + 1320 = 1800 - and we are done.

To note, the answer choices are not in ascending or descending order, so theperfectgentleman.. whats the source of this problem ?

Cheers !! :-D
_________________

If you find my posts/replies helpful, please take a moment to click on the "kudos" icon.


Last edited by godot53 on 19 Jun 2017, 05:45, edited 1 time in total.

Kudos [?]: 51 [0], given: 313

1 KUDOS received
Manager
Manager
avatar
S
Joined: 23 Jul 2015
Posts: 151

Kudos [?]: 39 [1], given: 29

GMAT 1: 730 Q50 V40
GMAT ToolKit User
Re: A team of copper miners planned to mine 1800 tons of ore during [#permalink]

Show Tags

New post 19 Jun 2017, 05:34
1
This post received
KUDOS
godot53 wrote:
First we need the total number of "planned days" to be a multiple of 3. So,
A. 1800/50 = 36
B. 1800/200 = 9
C. 1800/150 = 16 [ eliminate]
D. 1800/100 = 18
E. 1800/250 = not an integer [ eliminate]

Between A,B and D - applying the condition given,

A: 12 X 80 + 22 X 120 = much above 1800... eliminate
B : 3 X 80 + 5 X 120 = 240 + 600 = 840..eliminate
D. 6 X 80 + 11 X 120 = 480 + 1320 = 1800 - and we are done.

To note, the answer choices are not in ascending or descending order, so theperfectgentleman.. whats the source of this problem ?

Cheers !! :-D

Any reason why you chose 80 & 120 as rate across all choices? Shouldn't it be

A: 12* 30 + 23* 70
B: 3 * 180 + 5*220
D: 6*80 + 11*120 ?

Kudos [?]: 39 [1], given: 29

Manager
Manager
avatar
G
Joined: 14 Mar 2011
Posts: 143

Kudos [?]: 51 [0], given: 313

Concentration: General Management, Strategy
GMAT 1: 760 Q50 V42
Premium Member Reviews Badge
A team of copper miners planned to mine 1800 tons of ore during [#permalink]

Show Tags

New post 19 Jun 2017, 05:43
roadrunner wrote:
Any reason why you chose 80 & 120 as rate across all choices? Shouldn't it be

A: 12* 30 + 23* 70
B: 3 * 180 + 5*220
D: 6*80 + 11*120 ?


Thank you, I considered 100 for A and B also...
Edited my post.
_________________

If you find my posts/replies helpful, please take a moment to click on the "kudos" icon.

Kudos [?]: 51 [0], given: 313

Manager
Manager
avatar
B
Joined: 30 May 2017
Posts: 53

Kudos [?]: 20 [0], given: 37

Concentration: Finance, General Management
GMAT 1: 690 Q47 V38
GPA: 3.25
Re: A team of copper miners planned to mine 1800 tons of ore during [#permalink]

Show Tags

New post 19 Jun 2017, 08:18
godot53 wrote:
First we need the total number of "planned days" to be a multiple of 3. So,
A. 1800/50 = 36
B. 1800/200 = 9
C. 1800/150 = 16 [ eliminate]
D. 1800/100 = 18
E. 1800/250 = not an integer [ eliminate]



How do you know that the number of planned days needs to be a multiple of 3?
_________________

Veritas Prep 6/18/17 600 Q:38 V:35 IR:5
Veritas Prep 6/29/17 620 Q:43 V:33 IR:4
Manhattan 7/12/17 640 Q:42 V:35 IR:2.4
Veritas Prep 7/27/17 640 Q:41 V:37 IR:4
Manhattan 8/9/17 670 Q:44 V:37 IR:3
Veritas Prep 8/21/17 660 Q:45 V:36 IR:7
GMAT Prep 8/23/17 700 Q:47 V:38 IR:8
GMAT Prep 8/27/17 730 Q:49 V:40 IR:8
Veritas Prep 8/30/17 690 Q:47 V:37 IR:8

Kudos [?]: 20 [0], given: 37

Intern
Intern
avatar
B
Joined: 06 Jun 2017
Posts: 1

Kudos [?]: 0 [0], given: 2

Schools: ISB '19 (A)
Re: A team of copper miners planned to mine 1800 tons of ore during [#permalink]

Show Tags

New post 19 Jun 2017, 11:08
Has anyone tried solving the question by making equations?

Kudos [?]: 0 [0], given: 2

1 KUDOS received
Director
Director
avatar
G
Joined: 07 Dec 2014
Posts: 859

Kudos [?]: 290 [1], given: 16

A team of copper miners planned to mine 1800 tons of ore during [#permalink]

Show Tags

New post 19 Jun 2017, 14:30
1
This post received
KUDOS
theperfectgentleman wrote:
A team of copper miners planned to mine 1800 tons of ore during certain number of days. Due to technical difficulties in the one third of the planned number of days, the team was able to achieve an output of 20 tons less than the planned output per day. To make up for this, the team overachieved for the rest of the days by 20 tons per day. The end result was the team completed the task one day ahead of time. How many tons of ore did the team initially plan to mine per day (Tons)?

A) 50
B) 200
C) 150
D) 100
E) 250


let 3d=planned work days
t=1800/3d=planned tons per day
d(t-20)+(2d-1)(t+20)=1800
t(3d-1)+20d-20=1800
substituting 1800/3d for t,
d^2-d-30=0
d=6
3d=18
t=1800/18=100 tons per day
D

Kudos [?]: 290 [1], given: 16

Expert Post
1 KUDOS received
Target Test Prep Representative
User avatar
S
Status: Head GMAT Instructor
Affiliations: Target Test Prep
Joined: 04 Mar 2011
Posts: 1788

Kudos [?]: 978 [1], given: 5

Re: A team of copper miners planned to mine 1800 tons of ore during [#permalink]

Show Tags

New post 20 Jun 2017, 18:42
1
This post received
KUDOS
Expert's post
theperfectgentleman wrote:
A team of copper miners planned to mine 1800 tons of ore during certain number of days. Due to technical difficulties in the one third of the planned number of days, the team was able to achieve an output of 20 tons less than the planned output per day. To make up for this, the team overachieved for the rest of the days by 20 tons per day. The end result was the team completed the task one day ahead of time. How many tons of ore did the team initially plan to mine per day (Tons)?

A) 50
B) 200
C) 150
D) 100
E) 250


We can let x = the number of days originally planned for mining 1800 tons of ore. Thus, 1800/x tons of ore were originally planned to be mined per day.

For the first ⅓ of the x days, 20 fewer tons of ore per day were mined; thus, for the first ⅓ of the days, a total of (⅓x)(1800/x - 20) tons of ore were mined.

After the first ⅓ of the days, 20 more tons of ore per day were mined. However, since the 1800 tons of ore were completely mined 1 day ahead of schedule, for 1 day less than the last ⅔ of the x days, a total of (⅔x - 1)(1800/x + 20) tons of ore were mined.

Thus, we can create the following equation:

(⅓x)(1800/x - 20) + (⅔x - 1)(1800/x + 20) = 1800

600 - (20/3)x + 1200 + (40/3)x - 1800/x - 20 = 1800

(20/3)x - 1800/x - 20 = 0

Multiply both sides by 3x, we have:

20x^2 - 5400 - 60x = 0

x^2 - 3x - 270 = 0

(x - 18)(x + 15) = 0

x = 18 or x = -15

Since x, the number of days, can’t be negative, x = 18. Thus, the number of tons of ore planned to be mined per day is 1800/x = 1800/18 = 100.

Answer: D
_________________

Jeffery Miller
Head of GMAT Instruction

GMAT Quant Self-Study Course
500+ lessons 3000+ practice problems 800+ HD solutions

Kudos [?]: 978 [1], given: 5

Manager
Manager
avatar
B
Joined: 02 Apr 2014
Posts: 248

Kudos [?]: 17 [0], given: 428

A team of copper miners planned to mine 1800 tons of ore during [#permalink]

Show Tags

New post 29 Oct 2017, 23:23
Let '3n' be number of days planned.

so planned ores /day = 1800/(3n) = 600/n

1/3 of planned days i.e. for n days => 20 less than estimated per day => total ores = n * ((600/n) - 20)
now by extra 20 ores/day, team was able to extract one day ahead => (2n - 1) days => total ores => (2n - 1) ( (600/n) + 20)

So, n * ((600/n) - 20) + (2n - 1)((600/n) + 20) = 1800

Solving above quadratic eqn,n = 6 0r -5, as n cant't be -ve, n = 6

so ore extracted per day = (600/n) = 100

Answer (D)

Kudos [?]: 17 [0], given: 428

A team of copper miners planned to mine 1800 tons of ore during   [#permalink] 29 Oct 2017, 23:23
Display posts from previous: Sort by

A team of copper miners planned to mine 1800 tons of ore during

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  


GMAT Club MBA Forum Home| About| Terms and Conditions| GMAT Club Rules| Contact| Sitemap

Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne

Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.