Last visit was: 18 Nov 2025, 19:56 It is currently 18 Nov 2025, 19:56
Close
GMAT Club Daily Prep
Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History
Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.
Close
Request Expert Reply
Confirm Cancel
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 18 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
49,292
 [21]
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,292
 [21]
4
Kudos
Add Kudos
17
Bookmarks
Bookmark this Post
Most Helpful Reply
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 18 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
49,292
 [7]
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,292
 [7]
7
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
General Discussion
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 18 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,292
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
User avatar
thinkTheta
Joined: 16 Apr 2018
Last visit: 17 Feb 2021
Posts: 53
Own Kudos:
Given Kudos: 5
Location: India
GMAT 1: 710 Q48 V38
GMAT 1: 710 Q48 V38
Posts: 53
Kudos: 37
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Shouldn’t the answer to ques 2 be D?

Chem org was not happy with both the current procedure and the ban.
HWT council also, through out the passage, proposed mutually beneficial ways of disposing wastes.

In essence, both not happy with the current approach/way, and agree that a change is required

Is my understanding correct?

Posted from my mobile device
avatar
as6
Joined: 07 Feb 2019
Last visit: 22 Jul 2019
Posts: 2
Own Kudos:
4
 [2]
Given Kudos: 7
Posts: 2
Kudos: 4
 [2]
1
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
1. It can be inferred that the petrochemical and chemical manufacturing industries.

A. have offered compelling arguments against EPA regulations
B. have largely relied until now on containerization and burial to dispose of toxic wastes
C. are responsible for more public health violations than other industries
D. are opposed on principle to government regulation of waste disposal
E. are more competitive and secretive about their processes than most U.S. industries

How is B a correct option ? How can we infer B ?
User avatar
Mizar18
Joined: 28 Jan 2019
Last visit: 23 Oct 2025
Posts: 177
Own Kudos:
Given Kudos: 130
Location: Peru
Posts: 177
Kudos: 266
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
GMATNinja please can you help us with Q1 and Q2 of this passage?
avatar
sonalisadhwani
Joined: 13 May 2019
Last visit: 14 Oct 2019
Posts: 1
Own Kudos:
2
 [2]
Given Kudos: 36
Posts: 1
Kudos: 2
 [2]
2
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Cooperative recycling, whereby a waste treatment company utilizes the wastes of one manufacturing process to neutralize those produced by another industry, has proved a great success in Germany. Its development in the United States has, unfortunately, been retarded by secrecy about product components.
Even if all known waste alternatives were operating at maximum potential, they still would not obviate the need for landfill. They would, however, provide a partial solution for the petrochemical and chemical manufacturing industries in the face of regulatory stringency.


4 According to the passage, all of the following statements are true of landfills EXCEPT that.[/b]

A. they were temporarily banned in late 1981
B. the Chemical Manufacturers' Association opposes the present laws regulating them
C. they tend to present an unsightly appearance
D. their use is impeded by industrial secretiveness
E. they cannot be completely eliminated at this time

Shouldnt D be the answer
? as D is True for Cooperative Recycling and not LANDFILLS?
User avatar
ruchik
Joined: 29 Nov 2018
Last visit: 19 Dec 2022
Posts: 93
Own Kudos:
201
 [2]
Given Kudos: 57
Location: India
Concentration: Entrepreneurship, General Management
GMAT 1: 730 Q50 V40
GPA: 3.99
WE:Engineering (Computer Hardware)
GMAT 1: 730 Q50 V40
Posts: 93
Kudos: 201
 [2]
2
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
SajjadAhmad
sonalisadhwani
Cooperative recycling, whereby a waste treatment company utilizes the wastes of one manufacturing process to neutralize those produced by another industry, has proved a great success in Germany. Its development in the United States has, unfortunately, been retarded by secrecy about product components.
Even if all known waste alternatives were operating at maximum potential, they still would not obviate the need for landfill. They would, however, provide a partial solution for the petrochemical and chemical manufacturing industries in the face of regulatory stringency.


4 According to the passage, all of the following statements are true of landfills EXCEPT that.[/b]

A. they were temporarily banned in late 1981
B. the Chemical Manufacturers' Association opposes the present laws regulating them
C. they tend to present an unsightly appearance
D. their use is impeded by industrial secretiveness
E. they cannot be completely eliminated at this time

Shouldnt D be the answer
? as D is True for Cooperative Recycling and not LANDFILLS?

Please read this post in below link for question number 4

https://gmatclub.com/forum/in-1978-as-p ... l#p2235233

Thanks
SajjadAhmad I read the explanation provided as part of OA. But still it is not clear. If option D is not the answer choice we are saying "Landfills are impeded by industrial secretiveness" to be true. How can we conclude the above. The explanation refers to alternatives to landfills while the question refers to Landfills. Please correct me if i am wrong in my understanding.
User avatar
GDT
Joined: 02 Jan 2020
Last visit: 18 Sep 2020
Posts: 246
Own Kudos:
Given Kudos: 477
Posts: 246
Kudos: 117
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
ruchik
SajjadAhmad
sonalisadhwani
Cooperative recycling, whereby a waste treatment company utilizes the wastes of one manufacturing process to neutralize those produced by another industry, has proved a great success in Germany. Its development in the United States has, unfortunately, been retarded by secrecy about product components.
Even if all known waste alternatives were operating at maximum potential, they still would not obviate the need for landfill. They would, however, provide a partial solution for the petrochemical and chemical manufacturing industries in the face of regulatory stringency.


4 According to the passage, all of the following statements are true of landfills EXCEPT that.[/b]

A. they were temporarily banned in late 1981
B. the Chemical Manufacturers' Association opposes the present laws regulating them
C. they tend to present an unsightly appearance
D. their use is impeded by industrial secretiveness
E. they cannot be completely eliminated at this time

Shouldnt D be the answer
? as D is True for Cooperative Recycling and not LANDFILLS?

Please read this post in below link for question number 4

https://gmatclub.com/forum/in-1978-as-p ... l#p2235233

Thanks
SajjadAhmad I read the explanation provided as part of OA. But still it is not clear. If option D is not the answer choice we are saying "Landfills are impeded by industrial secretiveness" to be true. How can we conclude the above. The explanation refers to alternatives to landfills while the question refers to Landfills. Please correct me if i am wrong in my understanding.

SajjadAhmad
Same ques, Kindly clarify!
User avatar
swim2109
Joined: 09 Oct 2017
Last visit: 04 Apr 2024
Posts: 242
Own Kudos:
Given Kudos: 64
Location: Pakistan
Concentration: Finance, Strategy
GMAT 1: 640 Q48 V31
GRE 1: Q169 V160
GPA: 2.83
Products:
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Sajjad1994
Hello thinkTheta as6

Explanation

1. It can be inferred that the petrochemical and chemical manufacturing industries.

Explanation

Read in the first paragraph

the Environmental Protection Agency counted 425,000 industrial plants across the country jointly producing 45 million tons of toxic waste per year. Well over 50 percent of these wastes were not being disposed of according to existing public health standards. In November 1981, a ban was placed on burial of toxic wastes.

You can inferred that Option B. have largely relied until now on containerization and burial to dispose of toxic wastes is correct. All other options are irrelevant.

Answer: B

2. According to the passage, on which issue are the positions of the Chemical Manufacturers' Association and the Hazardous Waste Treatment Council opposed?

It is a Detail Question, In the second paragraph, the passage states that the CMA is opposed to the landfill ban for economic reasons. In the third paragraph, the passage reveals that HWTC "supports permanent landfill restrictions." Since landfill disposal requires burial, (A) matches the prediction and is the correct choice.

(B) is incorrect because neither side actually disputes the need for some containerization and burial. The CMA is all for it, while the HWTC uses processes that do not require it.

(C) is tricky. The CMA does dispute the specific guidelines, but the author never says that it disputes the necessity for some such guidelines.

Both (D) and (E) focus on alternatives to current landfill and recycling techniques, which the CMA never discusses in the passage.

Answer: A

3.The alternatives to landfill mentioned in the third and fourth paragraphs are characterized by all of the following EXCEPT that.

Explanation

A. they are not a major focus of conservationist protests - Mentioned as The processes utilized by these companies face relatively little public opposition.

B. some are not widely available in this country - Mentioned as Less appealing activities, such as landfarming (whereby wastes are handled in the traditional manner of horse manure—mixed with soil, aerated, and biodegraded by microorganisms) are generally located well away from cities.

C. they require secrecy about product components - Although word Secrecy is mentioned in the end of para number 4th but is not a requirement so it is correct.

D. their end products are nontoxic - Mentioned as Most important, these processes leave no toxic end product which must be containerized and stored underground.

E. some are unrealistically expensive - Mentioned as At the opposite end of the cost-effectiveness spectrum, ion exchange chromatography provides an extremely costly, though safe, solution for other plating effluvia

Answer: C

Hope it helps

In Q1, can you please answer specfically why D was discarded?
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 18 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,292
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
swim2109
In Q1, can you please answer specfically why D was discarded?

D. are opposed on principle to government regulation of waste disposal

The language used in option D is too strong or extreme as the petrochemical and chemical manufacturing industries are not opposing the principle they rather considering it as not workable due to the economic concerns, in other words, they think the standard procedure set by the government is too expensive to carry. Opposing the principle is too extreme here.
avatar
APOGEE
Joined: 19 Dec 2020
Last visit: 01 Jan 2022
Posts: 7
Given Kudos: 57
Posts: 7
Kudos: 0
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
According to me answer of question number 4 should be "d" as passage states that cooperative recycling is retarded because of secrecy in US, not the landfills, so ,d can't be inferred .please address this queryGMATNinja
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 18 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
49,292
 [1]
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,292
 [1]
1
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Official Explanation

4 According to the passage, all of the following statements are true of landfills EXCEPT that.

Difficulty Level: 700

Analyze the Question Stem:

Based on the words "according to the passage," this is a Detail question. Note that since this is an EXCEPT question, the correct answer choice will be the statement that is not true of landfills.

Research the Relevant Text:

Since much of the passage deals with landfills, research the individual choices.

Make a Prediction:

Because the correct choice will be something that is not in the passage, no prediction is possible.

Evaluate the Answer Choices:

(A) is explicitly stated in the first paragraph. So this is an incorrect choice for this EXCEPT question.

(B) is an incorrect choice because this opposition is clearly stated in the second paragraph. The author compares most landfills too "fallout zones" in the third paragraph. Since this is synonymous with "unsightly," eliminate (C).

(D) is not a true statement about landfills and is the correct choice. It is not landfill use that is impeded by industrial secrecy, but, rather, cooperative recycling. The final paragraph states that landfills are still needed, so (E) is, therefore, an incorrect choice.

Answer: D

TAKEAWAY: Do not bother attempting to make a prediction for Detail EXCEPT questions.
User avatar
VerbalBot
User avatar
Non-Human User
Joined: 01 Oct 2013
Last visit: 04 Jan 2021
Posts: 18,836
Own Kudos:
Posts: 18,836
Kudos: 986
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Hello from the GMAT Club VerbalBot!

Thanks to another GMAT Club member, I have just discovered this valuable topic, yet it had no discussion for over a year. I am now bumping it up - doing my job. I think you may find it valuable (esp those replies with Kudos).

Want to see all other topics I dig out? Follow me (click follow button on profile). You will receive a summary of all topics I bump in your profile area as well as via email.
Moderators:
GMAT Club Verbal Expert
7445 posts
GMAT Club Verbal Expert
234 posts
GRE Forum Moderator
17289 posts
188 posts