Join us for MBA Spotlight – The Top 20 MBA Fair      Schedule of Events | Register

 It is currently 06 Jun 2020, 22:23

### GMAT Club Daily Prep

#### Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

# In order to complete a reading assignment on time, Terry

Author Message
TAGS:

### Hide Tags

Manager
Joined: 21 Sep 2012
Posts: 188

### Show Tags

Updated on: 29 May 2014, 00:30
16
199
00:00

Difficulty:

35% (medium)

Question Stats:

76% (02:34) correct 24% (02:50) wrong based on 2841 sessions

### HideShow timer Statistics

In order to complete a reading assignment on time, Terry planned to read 90 pages per day. However, she read only 75 pages per day at first, leaving 690 pages to be read during the last 6 days before the assignment was to be completed. How many days in all did Terry have to complete the assignment on time?

(A) 15
(B) 16
(C) 25
(D) 40
(E) 46

Stuck on this question its from OG 13 - 119

Originally posted by nelz007 on 11 Oct 2012, 08:22.
Last edited by Bunuel on 29 May 2014, 00:30, edited 2 times in total.
Renamed the topic and edited the question.
Math Expert
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 64322
Re: In order to complete a reading assignment on time, Terry  [#permalink]

### Show Tags

11 Oct 2012, 10:24
46
61
nelz007 wrote:
In order to complete a reading assignment on time, Terry planned to read 90 pages per day. However, she read only 75 pages per day at first, leaving 690 pages to be read during the last 6 days before the assignment was to be completed. How many days in all did Terry have to complete the assignment on time?

(A) 15
(B) 16
(C) 25
(D) 40
(E) 46

Stuck on this question its from OG 13 - 109

Say Terry read at the rate of 75 pages per day for $$d$$ days.

Now, in $$d$$ days she read $$75d$$ pages, and since after that 690 pages were left, then the number of pages in the book is $$75d+690$$.

Next, we also know that she had $$d+6$$ days for the assignment. Since Terry planned to read 90 pages per day for this number of days, then the number of pages in book is also equal to $$90(d+6)$$.

So, we have that $$75d+690=90(d+6)$$ --> $$d=10$$. Thus, the total number of days that she has to complete the assignment on time is $$d+6=16$$.

_________________
Director
Status: Been a long time guys...
Joined: 03 Feb 2011
Posts: 964
Location: United States (NY)
Concentration: Finance, Marketing
GPA: 3.75
Re: In order to complete a reading assignment on time, Terry  [#permalink]

### Show Tags

23 Dec 2012, 04:32
12
4
I would like to give it a try too.

Initially the planned rate was supposed to be $$90 pages$$ per day. So the total number of pages will come out to be $$90*t$$ where t is the number of days required to complete the book, when done at the planned rate.

Now the study has been dirtributed. The person reads the book at the rate of $$75 pages$$ per day for the $$t-6$$ days and for the last $$6$$ days, the person reads at $$115$$ pages per day.

So the equation becomes $$90t=75(t-6) + 115*6$$.
On solving t comes as 16.
_________________
##### General Discussion
Intern
Status: Life begins at the End of your Comfort Zone
Joined: 31 Jul 2011
Posts: 41
Location: Tajikistan
Concentration: General Management, Technology
GPA: 3.86
Re: Rate/work problem from OG  [#permalink]

### Show Tags

11 Oct 2012, 08:43
12
2
Here are my 50 cents
We know that Distance = Time*Speed, thus in our case Distance is the assignment to be completed and T are those days and S is peed, the number of pages per day. From here we get:
D=90*X - according to the plan, assignment to be completed on time reading 90 pages per day for next X days. But, Terry's plans changed so she read as follow:
75 pages for first Y days and 690 pages for last 6 days, we get these equations:
75*Y+690=90*X
X-Y=6 --------->>X planned number of days, Y - actually used reading 75 pages per day and 6 leftover days used to complete a lump 690 pages
From above we find that X=Y+6 and 75Y+690=90Y+540 or 15Y=150 --->>>>> Y=10, hence X=16 (B)
Please, correct me if I went awry.
Intern
Joined: 09 Sep 2012
Posts: 26
Location: United States
Re: In order to complete a reading assignment on time, Terry  [#permalink]

### Show Tags

11 Oct 2012, 19:08
8
1
Here's my attemp..

let say she has x days to complete the task above..

1st Case:

Rate =75
Time = x-6 days
Work = 75(x-6) = 75-450

2nd Case

Rate = ?
Time = 6 days
Work = 690

so rate = 115pages/day

=> total work done => 75x-450+690 =90x

x=16
Intern
Status: Preparing for GMAT
Joined: 19 Sep 2012
Posts: 16
Location: India
GMAT Date: 01-31-2013
WE: Information Technology (Computer Software)
Re: In order to complete a reading assignment on time, Terry  [#permalink]

### Show Tags

25 Oct 2012, 05:35
2
690/6 = 115

75 *6 = 450

690-450 =240

240/15 =16 So answer = 16.( just common sense)
Senior Manager
Joined: 13 Aug 2012
Posts: 386
Concentration: Marketing, Finance
GPA: 3.23
Re: In order to complete a reading assignment on time, Terry  [#permalink]

### Show Tags

14 Nov 2012, 04:21
3
$$75 pages per day on D number of days + 690 rem. pages$$

$$75 x d + 690 = 90 (d + 6)$$

$$690 - 540 = 90D - 75D$$

$$150 = 15D ==> D = 10 days$$

Answer: $$10 + 6 = 16 days$$
Manager
Status: Prevent and prepare. Not repent and repair!!
Joined: 13 Feb 2010
Posts: 170
Location: India
Concentration: Technology, General Management
GPA: 3.75
WE: Sales (Telecommunications)
Re: In order to complete a reading assignment on time, Terry  [#permalink]

### Show Tags

23 Dec 2012, 02:35
5
1

Start off with C=25 days.
We know that for 6 days its 690 pgs. So 25-6=19 days left
Now we have to multiply 75 and 19=1425
Now add 1425 and 690= 2115 pgs
But the planned rate is 90 pgs. Multi ply 90 and 25 we get 2250 pgs.
This is more than 2115. So we need to plugin a lesser number.
Plugin ans choice b and get the answer.
Intern
Joined: 07 Feb 2013
Posts: 9
GMAT 1: 650 Q48 V32
GMAT 2: 730 Q49 V41
WE: Engineering (Other)
Re: In order to complete a reading assignment on time, Terry  [#permalink]

### Show Tags

16 Jun 2013, 16:56
1
1
Formula for Avg= Total/no. of units
=> Total= Avg* no. of units

Given,
=> Planned total pages for d days=90*d (in pages)

Actual total pages = 75pages/day*(d-6) days +690 pages

equating both since no. of pages are the same :
90d=75(d-6) + 690
d=16

Director
Status: Everyone is a leader. Just stop listening to others.
Joined: 22 Mar 2013
Posts: 685
Location: India
GPA: 3.51
WE: Information Technology (Computer Software)
Re: In order to complete a reading assignment on time, Terry  [#permalink]

### Show Tags

21 Sep 2013, 01:35
Initial rate :

90 = P/D
Where
P --> total number of pages.
D --> total number of days.

New rate.

75 = P-690 / D-6

Solve both equations.

D=16 days.
Intern
Joined: 11 Apr 2013
Posts: 2
Re: In order to complete a reading assignment on time, Terry  [#permalink]

### Show Tags

25 Oct 2013, 18:20
12
Her original goal was to read 90pages per day.
Thus in 6 days she would have read 90*6= 540 pages.
Since she was left with 690 pages means she was 150pages short of target.
Since the difference between 90 pages and 75 pages is 15 pages.
The number of days would be 150/15 = 10 days
Total number of days to complete assignment 10 + 6 days = 16days.
Manager
Status: folding sleeves up
Joined: 26 Apr 2013
Posts: 120
Location: India
Concentration: Finance, Strategy
GMAT 1: 530 Q39 V23
GMAT 2: 560 Q42 V26
GPA: 3.5
WE: Consulting (Computer Hardware)
Re: In order to complete a reading assignment on time, Terry  [#permalink]

### Show Tags

20 Sep 2014, 06:32
nelz007 wrote:
In order to complete a reading assignment on time, Terry planned to read 90 pages per day. However, she read only 75 pages per day at first, leaving 690 pages to be read during the last 6 days before the assignment was to be completed. How many days in all did Terry have to complete the assignment on time?

(A) 15
(B) 16
(C) 25
(D) 40
(E) 46

Stuck on this question its from OG 13 - 119

Sol:

x= total number of pages

(x-690)/75 + 6 = x/90

x= 240* 6

number of days = x/90 (where x= 240*6) = 16
Current Student
Joined: 10 Mar 2013
Posts: 449
Location: Germany
Concentration: Finance, Entrepreneurship
Schools: WHU MBA"20 (A\$)
GMAT 1: 580 Q46 V24
GPA: 3.88
WE: Information Technology (Consulting)
Re: In order to complete a reading assignment on time, Terry  [#permalink]

### Show Tags

12 Jun 2015, 02:24
4
We can solve this one with weighted average method (see MGMAT)
X*(-15) + 6*(25) = 0
X = 10 --> X+6 = 16 (B)
Let be the first X days at a rate of 75 Pages - It's below planed average of 90 (-15), the last 6 days = 690/6 = 115 --> It's above the average of 90 (+25)
Target Test Prep Representative
Affiliations: Target Test Prep
Joined: 04 Mar 2011
Posts: 2799
Re: In order to complete a reading assignment on time, Terry  [#permalink]

### Show Tags

11 Jun 2016, 05:40
11
6
nelz007 wrote:
In order to complete a reading assignment on time, Terry planned to read 90 pages per day. However, she read only 75 pages per day at first, leaving 690 pages to be read during the last 6 days before the assignment was to be completed. How many days in all did Terry have to complete the assignment on time?

(A) 15
(B) 16
(C) 25
(D) 40
(E) 46

We can solve this problem in a similar manner to solving a work problem, and we can use a table to organize our information. We can fill in what she was “supposed” to do and what she “did” do.

We are given that her initial plan was to read 90 pages per day for “T” days. We can multiply, getting 90T for the total work that was supposed to be done for the entire reading assignment.

We are next told that she actually started out reading 75 pages per day until she had 6 days left to finish the project. Since T represents the total number of days we can say she read 75 pages per day for (T–6) days. Finally, when we multiply, we see that her work done on the T–6 days was 75T–450.

To finish this problem we need to set up one final equation. We are told that she must read 690 pages in the last 6 days to complete the assignment. From the chart we see that 90T denotes a completed assignment. Thus we can say:

75T – 450 + 690 = 90T

75T + 240 = 90T

15T = 240

T = 16

_________________

# Jeffrey Miller

Jeff@TargetTestPrep.com
214 Reviews

5-STAR RATED ONLINE GMAT QUANT SELF STUDY COURSE

NOW WITH GMAT VERBAL (PRE-BETA)

See why Target Test Prep is the top rated GMAT quant course on GMAT Club. Read Our Reviews

If you find one of my posts helpful, please take a moment to click on the "Kudos" button.

Intern
Joined: 02 Aug 2016
Posts: 4
Re: In order to complete a reading assignment on time, Terry  [#permalink]

### Show Tags

18 Nov 2016, 12:15
4
She loses 15 Pages / Day

Assume she read 75 pages for the last 6 days as well.

Therefore, she would be short of 240 Pages to finish.

Since she loses 15 pages / day,

The Calculation would be:

15 Pages/ Day * No Of Days = 240

No of Days = 240/15

No of Days = 16
Manager
Joined: 08 Sep 2015
Posts: 62
Re: In order to complete a reading assignment on time, Terry  [#permalink]

### Show Tags

04 Dec 2016, 15:22
1
Let X be the number of days she initially planned to read for this assignment. Then we can set up an easy equation
75*(X-6) +690 = 90*X
=> 75X - 450 +690 = 90X
=> 75X +240 = 90X
=> 240= 90X - 75X
=> X = 240/ 15 = 16 Ans. B
Intern
Joined: 19 Aug 2016
Posts: 3
Re: In order to complete a reading assignment on time, Terry  [#permalink]

### Show Tags

26 Mar 2017, 11:44
1
Plan:
Speed: 90 pages/day
Time: x days
Pages left: 0
Total pages in the book: 90x

Actual situation:
Speed: 75 pages/day
Time: (x-6) days
Pages left: 690
Total pages in the book: 75(x-6)+690

Solution:
90x=75(x-6)+690
x=16 (B)
Current Student
Joined: 25 Feb 2017
Posts: 34
Location: Korea, Republic of
Schools: LBS '19 (A)
GMAT 1: 720 Q50 V38
GPA: 3.67
Re: In order to complete a reading assignment on time, Terry  [#permalink]

### Show Tags

02 May 2017, 19:22
1
In order to complete a reading assignment on time, Terry planned to read 90 pages per day. However, she read only 75 pages per day at first, leaving 690 pages to be read during the last 6 days before the assignment was to be completed. How many days in all did Terry have to complete the assignment on time?

(A) 15
(B) 16
(C) 25
(D) 40
(E) 46

My 2 cents.
Good old D = RT

-------1st---------2nd-------Total
D:-----x----------690-------x+690
R:-----75---------115-------90
T:-----y-----------6---------y+6

D/T = R, apply this on Total

x+690 / y+6 = 90
x+690 = 90y+540
x = 90y-150

Plug it back to 1st.
90y -150 / y = 75
90y -150 = 75y
15y = 150
y= 10

So the total would be 10+6 = 16
Hence B
Intern
Joined: 24 May 2016
Posts: 17
Location: Germany

### Show Tags

04 Jun 2017, 23:26
1
1
Just try to test the answers:
First, planned were to read 90 pages per day, but then the rate changed to only 75 pages per day, leaving 690 pages for the last 6 day. This is valuable information later on.
Now lets take B) 16 days to complete the assignment:
You see you get a nice, clean number for the first part (16-6)=10 as 6 days are left to read the final 690 pages.
First calculate the planned value that would be 90*16 =1440 thats the value we want to obtain.
She has now 10 days to read 75 pages per day--> 75*10=750 and in the last 6 days she reads the given 690 pages.
Sum the two values to see if we have a match (750+690)=1440 - Bingo!
Manager
Joined: 12 Jun 2016
Posts: 199
Location: India
WE: Sales (Telecommunications)
Re: In order to complete a reading assignment on time, Terry  [#permalink]

### Show Tags

24 Jul 2017, 07:17
3
Can we think of it in this way? Please correct me if I am wrong.

Last 6 days Terry has to read 690 pages in 6 days. Meaning he has to Average 115 pages per day. His intended average was 90. So, he has to "gain" 115-90 = 25 pages per day to catch up on his intended average. In total he has to gain 25*6 = 150 pages.

If he has to gain 150 pages, it means he has lost 150 pages initially. His initial loss per day = 90-75 = 15. Hence to lose a total of 150 pages - he would have studied at this rate for 150/15 = 10 days.

Total time = 10 days (with a loss of 15 pages per day over intended average ) + 6 days (with a gain of 25 pages per day over intended average) = 16.
_________________
My Best is yet to come!
Re: In order to complete a reading assignment on time, Terry   [#permalink] 24 Jul 2017, 07:17

Go to page    1   2    Next  [ 33 posts ]