GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

It is currently 16 Dec 2018, 23:50

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel
Events & Promotions in December
PrevNext
SuMoTuWeThFrSa
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
Open Detailed Calendar
  • 10 Keys to nail DS and CR questions

     December 17, 2018

     December 17, 2018

     06:00 PM PST

     07:00 PM PST

    Join our live webinar and learn how to approach Data Sufficiency and Critical Reasoning problems, how to identify the best way to solve each question and what most people do wrong.
  • R1 Admission Decisions: Estimated Decision Timelines and Chat Links for Major BSchools

     December 17, 2018

     December 17, 2018

     10:00 PM PST

     11:00 PM PST

    From Dec 5th onward, American programs will start releasing R1 decisions. Chat Rooms: We have also assigned chat rooms for every school so that applicants can stay in touch and exchange information/update during decision period.

The premise with which the multiculturalists begin is unexce

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:

Hide Tags

Manager
Manager
User avatar
B
Status: Fighting hard
Joined: 04 Jul 2011
Posts: 60
GMAT Date: 10-01-2012
The premise with which the multiculturalists begin is unexce  [#permalink]

Show Tags

New post 16 Sep 2012, 04:36
1
10
Question 1
00:00
A
B
C
D
E

based on 105 sessions

44% (03:33) correct 56% (03:34) wrong

HideShow timer Statistics

Question 2
00:00
A
B
C
D
E

based on 132 sessions

57% (00:52) correct 43% (01:05) wrong

HideShow timer Statistics

Question 3
00:00
A
B
C
D
E

based on 128 sessions

60% (01:33) correct 40% (01:46) wrong

HideShow timer Statistics

Question 4
00:00
A
B
C
D
E

based on 117 sessions

27% (01:42) correct 73% (01:49) wrong

HideShow timer Statistics

Question 5
00:00
A
B
C
D
E

based on 110 sessions

51% (01:48) correct 49% (01:34) wrong

HideShow timer Statistics

Question 6
00:00
A
B
C
D
E

based on 108 sessions

59% (00:48) correct 41% (01:08) wrong

HideShow timer Statistics

The premise with which the multiculturalists begin is unexceptional: that it is important to recognize and to celebrate the wide range of cultures that exist in the United States. In what sounds like a reflection of traditional American pluralism, the multiculturalists argue that we must recognize difference, that difference is legitimate; in its kindlier versions, multiculturalism represents the discovery on the part of minority groups that they can play a part in molding the larger culture even as they are molded by it. And on the campus multiculturalism, defined more locally as the need to recognize cultural variations among students, has tried with some success to talk about how a racially and ethnically diverse student body can enrich everyone’s education.

Phillip Green, a political scientist at Smith and a thoughtful proponent of multiculturalism, notes that for a significant portion of the students the politics of identity is all-consuming. Students he says “are unhappy with the thin gruel of rationalism. They require a therapeutic curriculum to overcome not straightforward racism but ignorant stereotyping.”

But multiculturalism’s hard-liners, who seem to make up the majority of the movement, damn as racism any attempt to draw the myriad of American groups into a common American culture. For these multiculturalists, differences are absolute, irreducible, intractable—occasions not for understanding but for separation. The multiculturalist, it turns out, is not especially interested in the great American hyphen, in the syncretistic (and therefore naturally tolerant) identities that allow Americans to belong to more than a single culture, to be both particularists and universalists.

The time-honored American mixture of assimilation and traditional allegiance is denounced as a danger to racial and gender authenticity. This is an extraordinary reversal of the traditional liberal commitment to a “truth” that transcends parochialisms. In the new race/class/gender formation, universality is replaced by, among other things, feminist science Nubian numerals (as part of an Afro-centric science), and what Marilyn Frankenstein of the University of Massachusetts-Boston describes as “ethno-mathematics,” in which the cultural basis of counting comes to the fore.

The multiculturalists insist on seeing all perspectives as tainted by the perceiver’s particular point of view. Impartial knowledge, they argue, is not possible, because ideas are simply the expression of individual identity, or of the unspoken but inescapable assumptions that are inscribed in a culture or a language. The problem, however, with this warmed-over Nietzscheanism is that it threatens to leave no ground for anybody to stand on. So the multiculturalists make a leap, necessary for their own intellectual survival, and proceed to argue that there are some categories, such as race and gender, that do in fact embody an unmistakable knowledge of oppression. Victims are at least epistemologically lucky. Objectivity is a mask for oppression. And so an appalled former 1960s radical complained to me that self-proclaimed witches were teaching classes on witchcraft. “They’re not teaching students how to think,” she said, “they’re telling them what to believe.”
“Multiculturalist relativism” is the notion that there is no such thing as impartial or objective knowledge. The author seems to be grounding his criticism of this notion on

(A) the clear evidence that science has indeed discovered “truths” that have been independent of both language and culture.
(B) the conclusion that relativism leaves one with no clear notions of any one thing that is true.
(C) the absurdity of claiming that knowledge of oppression is more valid than knowledge of scientific facts.
(D) the agreement among peoples of all cultures as to certain undeniable truths—e.g., when the sky is clear, day is warmer than night.
(E) the fact that “truth” is not finitely definable and therefore that any discussion of impartial or objective truth is moot.



Which one of the following best describes the attitude of the writer toward the multicultural movement?
(A) Tolerant. It may have some faults, but it is well-meaning overall.
(B) Critical. A formerly admirable movement has been taken over by radical intellectuals.
(C) Disinterested. He seems to be presenting an objective report.
(D) Enthusiastic. The author embraces the multiculturalist movement and is trying to present it in a favorable light.
(E) Ambivalent. Like a moth to a flame he is simultaneously attracted and repulsed by the movement.



The author speaks about the “politics of identity” that Phillip Green, a political scientist at Smith, notes is all-consuming for many of the students. Considering the subject of the passage, which one of the following best describes what the author means by “the politics of identity”?
(A) The attempt to discover individual identities through political action
(B) The political agenda that aspires to create a new pride of identity for Americans
(C) The current obsession for therapy groups that help individuals discover their inner selves
(D) The trend among minority students to discover their identities in their ethnic groups rather than in their individuality
(E) The increased political activism of minorities on college campuses



The author states that in a “kindlier version” of multiculturalism, minorities discover “that they can play a part in molding the larger culture even as they are molded by it.” If no new ethnic groups were incorporated into the American culture for many centuries to come, which one of the following would be the most probable outcome of this “kindlier version”?
(A) At some point in the future, there would be only one culture with no observable ethnic differences.
(B) Eventually the dominant culture would overwhelm the minority cultures, who would then lose their ethnic identities.
(C) The multiplicity of ethnic groups would remain but the characteristics of the different ethnic groups would change.
(D) The smaller ethnic groups would remain, and they would retain their ethnic heritage.
(E) The minority cultures would eventually overwhelm the dominant culture, which would then lose its identity.



According to a hard-line multiculturalist, which one of the following groups is most likely to know the “truth” about political reality?
(A) Educated people who have learned how to see reality from many different perspectives.
(B) A minority group that has suffered oppression at the hands of the majority.
(C) High government officials who have privileged access to secret information.
(D) Minorities who through their education have risen above the socioeconomic position occupied by most members of their ethnic group.
(E) Political scientists who have thoroughly studied the problem.



Which one of the following ideas would a multiculturalist NOT believe?
(A) That we should recognize and celebrate the differences among the many cultures in the United States.
(B) That we can never know the “truth” because “truth” is always shaped by one’s culture.
(C) That “difference” is more important than “sameness.”
(D) That a school curriculum should be constructed to compensate for institutionalized racism.
(E) That different cultures should work to assimilate themselves into the mainstream culture so that eventually there will be no excuse for racism.



_________________

I will rather do nothing than be busy doing nothing - Zen saying

MBA Section Director
User avatar
V
Affiliations: GMATClub
Joined: 22 May 2017
Posts: 1493
Concentration: Nonprofit
GPA: 4
WE: Engineering (Computer Software)
Re: The premise with which the multiculturalists begin is unexce  [#permalink]

Show Tags

New post 21 Oct 2018, 19:42

+1 kudos to the posts containing answer explanations of all questions


_________________

New project wSTAT(which Schools To Apply To?)

GMATClub School Ambassador

B-School app with GRE

New - RC Butler - 2 RC's everyday

Intern
Intern
avatar
B
Joined: 04 Dec 2017
Posts: 2
Re: The premise with which the multiculturalists begin is unexce  [#permalink]

Show Tags

New post 22 Oct 2018, 00:07
Can someone provide the overall explanation as well?

Posted from my mobile device
Intern
Intern
avatar
Joined: 22 Oct 2018
Posts: 3
Re: The premise with which the multiculturalists begin is unexce  [#permalink]

Show Tags

New post 22 Oct 2018, 00:21
i don't know about the multiculturalists because I heard about the first time.
Intern
Intern
avatar
Joined: 22 Oct 2018
Posts: 3
Re: The premise with which the multiculturalists begin is unexce  [#permalink]

Show Tags

New post 22 Oct 2018, 00:23
i unable give this kind of question's answers because its bouncing
Manager
Manager
User avatar
S
Joined: 02 Sep 2018
Posts: 67
Location: United States
WE: Information Technology (Computer Software)
GMAT ToolKit User CAT Tests
The premise with which the multiculturalists begin is unexce  [#permalink]

Show Tags

New post Updated on: 22 Oct 2018, 11:23
3
Really difficult para, but this is how I approached it. workout, kksen18 , ultraaristo18 ,

Summary:
Para 1: Multiculture --> premise: Small grps can change culture of large groups. E.g. of Students
Para 2: need of therapeutic curriculum that explains/interpret "indirect" form of racism
Para 3: Stringent Attitude of a ppl who support multiculturalism is explained -- author seems to be very critical
Para 4: this para is very difficult to interpret. All I understood that the author is explaining about some reversal; going away from traditional beliefs.
Para 5: At a high level, multiculturalists have a view that is not generally acceptable so they are jumping ahead and stating that race and gender inherently show "incorrect treatment/malfunction (oppression). Again, with the example given in last statement, author seems to be critical/questioning.
====
With this, let's take a look at each question separately:
Q1: “Multiculturalist relativism” is the notion that there is no such thing as impartial or objective knowledge. The author seems to be grounding his criticism of this notion on

To understand this, let's relook at para 5:
The multiculturalists insist on seeing all perspectives as tainted by the perceiver’s particular point of view. Impartial knowledge, they argue, is not possible, because ideas are simply the expression of individual identity, or of the unspoken but inescapable assumptions that are inscribed in a culture or a language.

The question relates to above lines where author mentions that ideas are simply expressions of individual's identity. now let's go through each choice.

Option (A) the clear evidence that science has indeed discovered “truths” that have been independent of both language and culture.
My explanation: Can't be interpreted from the para:
Reason:
The options says science has indeed discovered “truths” --> let's see if this is correct OR not. For this, let's look at para 4:
The time-honored American mixture of assimilation and traditional allegiance is denounced as a danger to racial and gender authenticity. This is an extraordinary reversal of the traditional liberal commitment to a “truth” that transcends parochialisms. In the new race/class/gender formation, universality is replaced by, among other things, feminist science Nubian numerals (as part of an Afro-centric science), and what Marilyn Frankenstein of the University of Massachusetts-Boston describes as “ethno-mathematics,” in which the cultural basis of counting comes to the fore.

Meaning:
1) "Science refers to": I could be wrong here --> but this is how I interpreted: If some Afro student joins US university for MS in Maths, he/she would prefer counting numbers in their Afro language rather than using what the universal OR American way of counting. The word science here simply represents "local/Afro methods" of counting numbers.
2) "Truths refers to": Afro member counting numbers in Afro-centric language is the TRUTH. That is how their culture is. so obviously, the a belief that everyone should adapt to American ways of counting numbers, will be 'reversal' to afro culture.

Again, now if we try to relate these 2 points, SCIENCE (discovery of counting methods in Afro lang) has nothing to do with TRUTH (I will use afro language for counting as that is what I have been using -- this is what the culture is)
Hence Science didn't give origin to culture (truth), Culture is 'local' ways of performing activities --> hence this option is NOT valid.

(B) the conclusion that relativism leaves one with no clear notions of any one thing that is true.
My explanation: Can be interpreted from the para; HOLD ON.
Reason:
The last para:
The multiculturalists insist on seeing all perspectives as tainted by the perceiver’s particular point of view. Impartial knowledge, they argue, is not possible, because ideas are simply the expression of individual identity, or of the unspoken but inescapable assumptions that are inscribed in a culture or a language

we can interpret from these lines that there's no clear notion, everything is upto interpretation of the perceiver’s particular point of view. This is supported from the para so HOLD ON TO IT.

(C) the absurdity of claiming that knowledge of oppression is more valid than knowledge of scientific facts.
My explanation: Incorrect option.
Reason:
As I mentioned in my summary of para 5:
Para 5: At a high level, multiculturalists have a view that is not generally acceptable so they are jumping ahead and stating that race and gender inherently show "incorrect treatment/malfunction (oppression). Again, with the example given in last statement, author seems to be critical/questioning.

So we can understand that 'knowledge of oppression' and 'scientific facts' are not compared here. This is irrelevant / incorrect option.

(D) the agreement among peoples of all cultures as to certain undeniable truths—e.g., when the sky is clear, day is warmer than night.
My explanation: Not relevant option.
Reason:
This is not relevant comparison. All other culture ppl here are not disagreeing with the undeniable truths. The other culture ppl prefer doing things in their way as that is how they have been brought up. The outcome still is achieved (counting numbers using Nubian numerals) -- but the method may vary.


(E) the fact that “truth” is not finitely definable and therefore that any discussion of impartial or objective truth is moot.

My explanation: incorrect option.
Reason:
Here, again the truth according to me refers to the local culture. As per the para, local cultures (as per para 4) can be defined as local methods / preference of doing certain things (basis of counting using Nubian numerals )

So the best option seems to be B.

--
please give kudos even if you disagree. Typing out such a detailed explanation deserves many kudos :-)

Originally posted by Cinematiccuisine on 22 Oct 2018, 11:06.
Last edited by Cinematiccuisine on 22 Oct 2018, 11:23, edited 1 time in total.
Manager
Manager
User avatar
S
Joined: 02 Sep 2018
Posts: 67
Location: United States
WE: Information Technology (Computer Software)
GMAT ToolKit User CAT Tests
Re: The premise with which the multiculturalists begin is unexce  [#permalink]

Show Tags

New post 22 Oct 2018, 11:23
1
Really difficult para, but this is how I approached it. workout, kksen18 , ultraaristo18 ,

Summary:
Para 1: Multiculture --> premise: Small grps can change culture of large groups. E.g. of Students
Para 2: need of therapeutic curriculum that explains/interpret "indirect" form of racism
Para 3: Stringent Attitude of a ppl who support multiculturalism is explained -- author seems to be very critical
Para 4: this para is very difficult to interpret. All I understood that the author is explaining about some reversal; going away from traditional beliefs.
Para 5: At a high level, multiculturalists have a view that is not generally acceptable so they are jumping ahead and stating that race and gender inherently show "incorrect treatment/malfunction (oppression). Again, with the example given in last statement, author seems to be critical/questioning.
====
With this, let's take a look at each question separately:
Q2: Which one of the following best describes the attitude of the writer toward the multicultural movement?
as per the summary, I personally felt that Author's tone was highly critical. even though para shows many 'difficult-to-interpret' words, there are some words (e.g. unhappy, gruel, extraordinary reversal etc) which indicate a soft of negative tone. let's look at each option.

(A) Tolerant. It may have some faults, but it is well-meaning overall.
My explanation: Incorrect: Definitely NOT tolerant.

(B) Critical. A formerly admirable movement has been taken over by radical intellectuals.
My explanation: Correct: Definitely, this aligns with the summary/tone.

(C) Disinterested. He seems to be presenting an objective report.
My explanation: Incorrect:Author used many examples in describing the para. so author is interested.

(D) Enthusiastic. The author embraces the multiculturalist movement and is trying to present it in a favorable light.
My explanation: Incorrect: Author did not appear enthusiastic.

(E) Ambivalent. Like a moth to a flame he is simultaneously attracted and repulsed by the movement.
My explanation: Incorrect: author is very clear throughout the explanation.

--
please give kudos even if you disagree. Typing out such a detailed explanation deserves many kudos :-)
Manager
Manager
User avatar
S
Joined: 02 Sep 2018
Posts: 67
Location: United States
WE: Information Technology (Computer Software)
GMAT ToolKit User CAT Tests
The premise with which the multiculturalists begin is unexce  [#permalink]

Show Tags

New post Updated on: 22 Oct 2018, 13:02
3
Really difficult para, but this is how I approached it. workout, kksen18 , ultraaristo18 ,

Summary:
Para 1: Multiculture --> premise: Small grps can change culture of large groups. E.g. of Students
Para 2: need of therapeutic curriculum that explains/interpret "indirect" form of racism
Para 3: Stringent Attitude of a ppl who support multiculturalism is explained -- author seems to be very critical
Para 4: this para is very difficult to interpret. All I understood that the author is explaining about some reversal; going away from traditional beliefs.
Para 5: At a high level, multiculturalists have a view that is not generally acceptable so they are jumping ahead and stating that race and gender inherently show "incorrect treatment/malfunction (oppression). Again, with the example given in last statement, author seems to be critical/questioning.
====
With this, let's take a look at each question separately:
Q3: The author speaks about the “politics of identity” that Phillip Green, a political scientist at Smith, notes is all-consuming for many of the students. Considering the subject of the passage, which one of the following best describes what the author means by “the politics of identity”?


This is a simple question to answer if you understand the implicit meaning mentioned in the para 2. Here is the para 2:
Phillip Green, a political scientist at Smith and a thoughtful proponent of multiculturalism, notes that for a significant portion of the students the politics of identity is all-consuming. Students he says “are unhappy with the thin gruel of rationalism. They require a therapeutic curriculum to overcome not straightforward racism but ignorant stereotyping.”

Interpretation:
Students are unhappy about indirect (thin) racism. Students feel that there's no direct racism or no one is directly differentiating them based on their race or ethnicity but there's a sense of indirect racism that prevails amongst students. Let's consider another example: if there's a group of 5-6 Afro students, there are good chances that these members could form their own group and express such indirect racial experiences with each other. So author here is referring to such grp of students and their activity of discussing the racism among themselves as 'politics of identity'.

Author believes that if these students are taught that this thin racism is NOT deliberately done then there are good chances that students will not feel unhappy. Author says that Phillip Green recommended having a therapeutic curriculum that 'perhaps' teaches other race ppl that racism is happening due to ignorance. At the same time, this curriculum can also teach how to avoid such 'undeliberate' ways of racism.

Ok? now let's look at each choice.

(A) The attempt to discover individual identities through political action:
My explanation: Incorrect: Author is not referring to discovering identities through politics.

(B) The political agenda that aspires to create a new pride of identity for Americans
My explanation: Incorrect: There is no political agenda. Racism happens due to ignorance.

(C) The current obsession for therapy groups that help individuals discover their inner selves
My explanation: Incorrect: Again, the purpose of these therapy sessions are to help remove misunderstanding as well as teach how not to contribute to racism 'indirectly'.

(D) The trend among minority students to discover their identities in their ethnic groups rather than in their individuality
My explanation: Correct: this option aligns with the explanation given above.

(E) The increased political activism of minorities on college campuses
My explanation: Incorrect: again, there's no political activity being discussed here.

I hope this is clear.

-------------
please give kudos even if you disagree. Typing out such a detailed explanation deserves many kudos :-)

Originally posted by Cinematiccuisine on 22 Oct 2018, 11:49.
Last edited by Cinematiccuisine on 22 Oct 2018, 13:02, edited 1 time in total.
Manager
Manager
User avatar
S
Joined: 02 Sep 2018
Posts: 67
Location: United States
WE: Information Technology (Computer Software)
GMAT ToolKit User CAT Tests
The premise with which the multiculturalists begin is unexce  [#permalink]

Show Tags

New post Updated on: 22 Oct 2018, 13:02
2
workout, kksen18 , ultraaristo18 ,

Q4: The author states that in a “kindlier version” of multiculturalism, minorities discover “that they can play a part in molding the larger culture even as they are molded by it.” If no new ethnic groups were incorporated into the American culture for many centuries to come, which one of the following would be the most probable outcome of this “kindlier version”?

Meaning:
For this, let's look at the Para 1:
In what sounds like a reflection of traditional American pluralism, the multiculturalists argue that we must recognize difference, that difference is legitimate; in its kindlier versions, multiculturalism represents the discovery on the part of minority groups that they can play a part in molding the larger culture even as they are molded by it.

It means,
1) when a group of different race/cast/ethnic members join the larger American culture --> they adapt themselves to larger American culture.
2) At the same time, larger American culture can be adapted /changed/molded to the trends OR nuances offered by these smaller ethnic groups as each grp represents their own unique characteristics.
3) As per question, if no ethnic groups are incorporated into larger American culture, then the larger culture will prevail. - very simple, isn't it?
Let's look at each option and see which option maps to our analysis.

(A) At some point in the future, there would be only one culture with no observable ethnic differences.
My explanation: Correct. Aligns with our analogy.

(B) Eventually the dominant culture would overwhelm the minority cultures, who would then lose their ethnic identities.
My explanation: incorrect option. It's not about overwhelming.

(C) The multiplicity of ethnic groups would remain but the characteristics of the different ethnic groups would change.
My explanation: incorrect option. This doesn't align with our logic.

(D) The smaller ethnic groups would remain, and they would retain their ethnic heritage.
My explanation: incorrect option. This is totally opposite of what author concluded. hence incorrect option.

(E) The minority cultures would eventually overwhelm the dominant culture, which would then lose its identity.
My explanation: incorrect option. similar logic to as that of option B.
--
please give kudos even if you disagree. Typing out such a detailed explanation deserves many kudos :-)

Originally posted by Cinematiccuisine on 22 Oct 2018, 12:05.
Last edited by Cinematiccuisine on 22 Oct 2018, 13:02, edited 1 time in total.
Manager
Manager
User avatar
S
Joined: 02 Sep 2018
Posts: 67
Location: United States
WE: Information Technology (Computer Software)
GMAT ToolKit User CAT Tests
Re: The premise with which the multiculturalists begin is unexce  [#permalink]

Show Tags

New post 22 Oct 2018, 12:29
2
workout, kksen18 , ultraaristo18 ,
if you have read my explanations of Q1 to Q4, then below questions will be easier to understand/interpret.

Q5: According to a hard-line multiculturalist, which one of the following groups is most likely to know the “truth” about political reality?

Meaning: we so far understood that minority Or Ethnic people faced racial discrimination. Author also talks about cultural differences between these small ethnic groups and how larger groups can be adapted/modified. So accordingly, we can now easily go through each option and understand the relevance.

(A) Educated people who have learned how to see reality from many different perspectives.
My explanation: Incorrect: The para is not talking about how education impacts thinking of majority of people about race or discrimination.

(B) A minority group that has suffered oppression at the hands of the majority.
My explanation: correct: This is more relevant option.

(C) High government officials who have privileged access to secret information.
My explanation: Incorrect: The para is not talking about how certain people get benefits while others do not. Para talks about how Larger grp ppl treat smaller grp ppl.

(D) Minorities who through their education have risen above the socioeconomic position occupied by most members of their ethnic group.
My explanation: Incorrect: The para is not talking about how education impacts thinking of minority people.

(E) Political scientists who have thoroughly studied the problem.
My explanation: Incorrect: The para is talking that differences are absolute, irreducible, intractable. ideas are simply the expression of individual identity. So having some political scientists thoroughly studying and concluding will not align with overall flow of the para. hence this option is incorrect.

=======================
A6: Which one of the following ideas would a multiculturalist NOT believe?
(A) That we should recognize and celebrate the differences among the many cultures in the United States.
My explanation: Incorrect: This is gist being discussed through-out and believed by multiculturalist.

(B) That we can never know the “truth” because “truth” is always shaped by one’s culture.
My explanation: Incorrect: This is given in para 4 & 5.

(C) That “difference” is more important than “sameness.”
My explanation: Incorrect: This is given in para 3 (For these multiculturalists, differences are absolute, irreducible, intractable...) hence multiculturalist would believe in this.

(D) That a school curriculum should be constructed to compensate for institutionalized racism.
My explanation: Incorrect: This is given in para 2 (Phillip Green's proposition) hence multiculturalist would believe in this.

(E) That different cultures should work to assimilate themselves into the mainstream culture so that eventually there will be no excuse for racism.
My explanation: Correct: This is how the para started, multiculturalist does not believe in this.

--
please give kudos even if you disagree. Typing out such a detailed explanation deserves many kudos :-)
Intern
Intern
User avatar
B
Joined: 14 May 2016
Posts: 15
Schools: INSEAD Jan '20
Premium Member
Re: The premise with which the multiculturalists begin is unexce  [#permalink]

Show Tags

New post 23 Oct 2018, 05:47
Cinematiccuisine wrote:
Really difficult para, but this is how I approached it. workout, kksen18 , ultraaristo18 ,

Summary:
Para 1: Multiculture --> premise: Small grps can change culture of large groups. E.g. of Students
Para 2: need of therapeutic curriculum that explains/interpret "indirect" form of racism
Para 3: Stringent Attitude of a ppl who support multiculturalism is explained -- author seems to be very critical
Para 4: this para is very difficult to interpret. All I understood that the author is explaining about some reversal; going away from traditional beliefs.
Para 5: At a high level, multiculturalists have a view that is not generally acceptable so they are jumping ahead and stating that race and gender inherently show "incorrect treatment/malfunction (oppression). Again, with the example given in last statement, author seems to be critical/questioning.
====
With this, let's take a look at each question separately:
Q3: The author speaks about the “politics of identity” that Phillip Green, a political scientist at Smith, notes is all-consuming for many of the students. Considering the subject of the passage, which one of the following best describes what the author means by “the politics of identity”?


This is a simple question to answer if you understand the implicit meaning mentioned in the para 2. Here is the para 2:
Phillip Green, a political scientist at Smith and a thoughtful proponent of multiculturalism, notes that for a significant portion of the students the politics of identity is all-consuming. Students he says “are unhappy with the thin gruel of rationalism. They require a therapeutic curriculum to overcome not straightforward racism but ignorant stereotyping.”

Interpretation:
Students are unhappy about indirect (thin) racism. Students feel that there's no direct racism or no one is directly differentiating them based on their race or ethnicity but there's a sense of indirect racism that prevails amongst students. Let's consider another example: if there's a group of 5-6 Afro students, there are good chances that these members could form their own group and express such indirect racial experiences with each other. So author here is referring to such grp of students and their activity of discussing the racism among themselves as 'politics of identity'.

Author believes that if these students are taught that this thin racism is NOT deliberately done then there are good chances that students will not feel unhappy. Author says that Phillip Green recommended having a therapeutic curriculum that 'perhaps' teaches other race ppl that racism is happening due to ignorance. At the same time, this curriculum can also teach how to avoid such 'undeliberate' ways of racism.



How did you go around interpreting it?
What you did was brilliant... is there any specific questions you asked yourself as you read that small para, or did the interpretation just flow into your mind as you read it.

Thanks!
Manager
Manager
User avatar
S
Joined: 02 Sep 2018
Posts: 67
Location: United States
WE: Information Technology (Computer Software)
GMAT ToolKit User CAT Tests
The premise with which the multiculturalists begin is unexce  [#permalink]

Show Tags

New post 23 Oct 2018, 07:33
2
JohnM wrote:

How did you go around interpreting it?
What you did was brilliant... is there any specific questions you asked yourself as you read that small para, or did the interpretation just flow into your mind as you read it.

Thanks!

=====================

Thank you JohnM, workout. To be honest with you, even I took enormous time to read and interpret the entire para. As the para is quite difficult, I thought, I shouldn't concentrate on timings but just get the answers correct. That relieved much pressure :-)

coming to specific paragraph... here is how I read it. Sorry, but again, this is little lengthy explanation. :-)

Phillip Green, a political scientist at Smith and a thoughtful proponent of multiculturalism, notes that for a significant portion of the students the politics of identity is all-consuming. Students he says “are unhappy with the thin gruel of rationalism. They require a therapeutic curriculum to overcome not straightforward racism but ignorant stereotyping.”

The words marked in RED are difficult to interpret, so I skipped those. I just concentrated on words marked in Green --> here's how I read
1) Phillip Green notes that for a significant portion of the students the politics of identity is all-consuming (underlined part still not clear :-( )
2) Students are unhappy
3) They require a curriculum to overcome not straightforward racism

well, at least, #2 & #3 sentences can be connected.
i) It's clear that Students are unhappy
ii) It's acknowledged that nobody is directly differentiating students (e.g. calling them African/Black/Indian/Brown skin etc). This can happen only if students are talking among themselves and sharing their experiences. (e.g. it's similar to the way we gossip about our bad boss OR a rude colleague and determine if actions are deliberate)
iii) P.G. recommends a course to overcome indirect (not straightforward) racism

I further thought --> if there's a course, it should teach both types of ppl (who feel racially abused and who are unknowingly doing the act of racial abuse)
Now, I re-read the sentence 1 again. Initially, i couldn't understand the meaning of words --> "the politics of identity is all-consuming"... but after understanding i, ii, and iii, it's clear that students (as a group) understand & acknowledge indirect racism --> hence author is calling it as a "identity is all-consuming".

All these thoughts align with option D. All other options are either expressing extreme opinion (B, E) OR not representing the context (A, C).

I hope it's clear now. Please let me know if you need further help.

---
Please give kudos :-)
MBA Section Director
User avatar
V
Affiliations: GMATClub
Joined: 22 May 2017
Posts: 1493
Concentration: Nonprofit
GPA: 4
WE: Engineering (Computer Software)
Re: The premise with which the multiculturalists begin is unexce  [#permalink]

Show Tags

New post 23 Oct 2018, 07:58
Cinematiccuisine wrote:

Thank you JohnM, workout. To be honest with you, even I took enormous time to read and interpret the entire para. As the para is quite difficult, I thought, I shouldn't concentrate on timings but just get the answers correct. That relieved much pressure :-)



I follow the same approach while dealing with difficult RC's. Instead of constraining myself to around 2 mins on each question, I will take my time to answer the questions and probably guess on one of the other later.
_________________

New project wSTAT(which Schools To Apply To?)

GMATClub School Ambassador

B-School app with GRE

New - RC Butler - 2 RC's everyday

Intern
Intern
User avatar
B
Joined: 14 May 2016
Posts: 15
Schools: INSEAD Jan '20
Premium Member
Re: The premise with which the multiculturalists begin is unexce  [#permalink]

Show Tags

New post 24 Oct 2018, 12:39
Cinematiccuisine

THANKS!

"ii) It's acknowledged that nobody is directly differentiating students (e.g. calling them African/Black/Indian/Brown skin etc). This can happen only if students are talking among themselves and sharing their experiences. (e.g. it's similar to the way we gossip about our bad boss OR a rude colleague and determine if actions are deliberate)"

The paragraph made a lot more sense once I got the underlying (rather obvious) assumption that you pointed out. Of course! They HAVE to talking among themselves (the specific groups) for the said thing to happen. That also implies the existence of the group, and so their identification with the group.

"All these thoughts align with option D. All other options are either expressing extreme opinion (B, E) OR not representing the context (A, C)."4

THIS. With the things you said, one can get enough sense of the question to mark the correct answer by reduction.
Manager
Manager
avatar
S
Joined: 21 Jun 2017
Posts: 157
Concentration: Finance, Economics
WE: Corporate Finance (Commercial Banking)
CAT Tests
Re: The premise with which the multiculturalists begin is unexce  [#permalink]

Show Tags

New post 16 Nov 2018, 10:45
Hi Cinematiccuisine Q5 is not explicitly stateted anywhere, is it ?
_________________

Even if it takes me 30 attempts, I am determined enough to score 740+ in my 31st attempt. This is it, this is what I have been waiting for, now is the time to get up and fight, for my life is 100% my responsibility.

Manager
Manager
User avatar
S
Joined: 02 Sep 2018
Posts: 67
Location: United States
WE: Information Technology (Computer Software)
GMAT ToolKit User CAT Tests
Re: The premise with which the multiculturalists begin is unexce  [#permalink]

Show Tags

New post 20 Nov 2018, 07:39
ShankSouljaBoi wrote:
Hi Cinematiccuisine Q5 is not explicitly stateted anywhere, is it ?


ShankSouljaBoi: yes, please refer to my explanation of the question. Let me know if you need more help.
Intern
Intern
avatar
B
Joined: 18 Feb 2018
Posts: 41
Re: The premise with which the multiculturalists begin is unexce  [#permalink]

Show Tags

New post 03 Dec 2018, 23:59
Cinematiccuisine wrote:
ShankSouljaBoi wrote:
Hi Cinematiccuisine Q5 is not explicitly stateted anywhere, is it ?


ShankSouljaBoi: yes, please refer to my explanation of the question. Let me know if you need more help.


Yes, could you please elaborate? Q5 is very tricky indeed.
Intern
Intern
avatar
B
Joined: 15 May 2017
Posts: 12
Premium Member
The premise with which the multiculturalists begin is unexce  [#permalink]

Show Tags

New post 04 Dec 2018, 15:33
GittinGud wrote:
Cinematiccuisine wrote:
ShankSouljaBoi wrote:
Hi Cinematiccuisine Q5 is not explicitly stateted anywhere, is it ?


ShankSouljaBoi: yes, please refer to my explanation of the question. Let me know if you need more help.


Yes, could you please elaborate? Q5 is very tricky indeed.


In the third paragraph, the passage states "But multiculturalism’s hard-liners, who seem to make up the majority of the movement, damn as racism any attempt to draw the myriad of American groups into a common American culture"

This sentence was initially very difficult to understand because of the prepositional phrase "as racism" and the dependent clause. But if you take out the phrase and clause, it becomes a lot more clear:
But multiculturalism’s hard-liners...damn any attempt to draw the myriad of American groups into a common American culture

The underlined portions help further clarify the subjects that the hardliner's are speaking of. This is the primary information that we get about the hardliners.

I initially selected answer A. After going back to review the question and the answers, I realized that choice B is the better answer because choice B specifically relates to what the MC hardliners really believe. No other paragraph speaks about the hardliners or what their point of view. As much as I liked answer A, the passage just does not support it.
Intern
Intern
avatar
B
Joined: 18 Feb 2018
Posts: 41
Re: The premise with which the multiculturalists begin is unexce  [#permalink]

Show Tags

New post 06 Dec 2018, 00:56
Hey, could you please break it down further. I still don't see how B is correct. What's the link between people who were oppressed and the truth about political reality?
Intern
Intern
avatar
B
Joined: 15 May 2017
Posts: 12
Premium Member
Re: The premise with which the multiculturalists begin is unexce  [#permalink]

Show Tags

New post 09 Dec 2018, 15:05
GittinGud wrote:
Hey, could you please break it down further. I still don't see how B is correct. What's the link between people who were oppressed and the truth about political reality?


Sure:

The passage states in the third paragraph, "hard-liners...damn as racism any attempt to draw the myriad of American groups into a common American culture." So they are against any attempts to draw different groups into one melting pot of common culture.

Answer B states "A minority group that has suffered oppression at the hands of the majority." Which slightly echoes the structure where a small group is oppressed (or drawn) into the majority (common culture).

In any case, B would be the weird "I'm coming back to this" answer. The other questions seem incorrect, so out of pure process of elimination, we I'd choose the one I'm iffy about.
GMAT Club Bot
Re: The premise with which the multiculturalists begin is unexce &nbs [#permalink] 09 Dec 2018, 15:05
Display posts from previous: Sort by

The premise with which the multiculturalists begin is unexce

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  


Copyright

GMAT Club MBA Forum Home| About| Terms and Conditions and Privacy Policy| GMAT Club Rules| Contact| Sitemap

Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne

Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.