Last visit was: 19 Nov 2025, 07:41 It is currently 19 Nov 2025, 07:41
Close
GMAT Club Daily Prep
Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History
Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.
Close
Request Expert Reply
Confirm Cancel
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 19 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
49,305
 [8]
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,305
 [8]
2
Kudos
Add Kudos
6
Bookmarks
Bookmark this Post
User avatar
shivamburma
Joined: 02 Mar 2022
Last visit: 19 Dec 2022
Posts: 5
Own Kudos:
4
 [1]
Given Kudos: 22
Location: India
Posts: 5
Kudos: 4
 [1]
1
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 19 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,305
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
User avatar
Ankyta333
Joined: 24 Mar 2021
Last visit: 24 Sep 2023
Posts: 6
Own Kudos:
Given Kudos: 151
Location: India
GMAT 1: 640 Q46 V31
GMAT 1: 640 Q46 V31
Posts: 6
Kudos: 11
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Can someone pl explain in Q7 why choice number C is wrong? I narrowed down to B & C. But in the passage it said farm-to-market and choice B said farm-to-customers I thought this is incorrect since farmers are not taking to customers directly at present, it is not mentioned in the passage and so Whatley has this new proposal.

And passage mentioned that for one 25 acre farm a population of 1000 people should be able to support it. So if you multiply each by 50 it does come out to be, 50,000 people should be able to support 25-acre farms.

What did I miss in this interpretation?

7. Which one of the following inferences is most supported by the information in the passage?

(A) The advance payment to the farmer by CMC members guarantees that members will get the produce they want.
(B) Hard-surfaced roads are traditionally the means by which some farmers transport their produce to their customers in cities.
(C) A typical population center of 50,000 should be able to support CMCs on at least fifty 25-acre farms.
(D) Consumers prefer hard-surfaced roads to other roads because the former cause less wear and tear on their vehicles.
(E) Most roads with hard surfaces were originally given these surfaces primarily for the sake of farmers.
User avatar
sharmakuber
Joined: 22 Jul 2022
Last visit: 11 Dec 2022
Posts: 2
Given Kudos: 4
Location: India
GMAT 1: 600 Q49 V24
GMAT 1: 600 Q49 V24
Posts: 2
Kudos: 0
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Can someone please explain the answer to Q5?
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 19 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
49,305
 [1]
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,305
 [1]
1
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
sharmakuber
Can someone please explain the answer to Q5?

Explanation

5. The passage provides the most support for inferring which one of the following statements?

Difficulty Level: 700

Explanation

(A) The passage never said much about corporate farms, or whether they need loans.

(B) The passage never mentions charging higher prices. The passage also doesn’t talk about long run profits. Mainly, Whatley’s recommendations serve to avoid debt. This answer uses plausible terms in ways never used by the passage. It’s a misleading trap.

(C) The passage doesn’t say what kind of consumer would join a CMC,

(D) CORRECT. Lines 13-17 (Whatley emphasizes that small farms must generate year-round cash flow. To this end, he recommends growing at least ten different crops, which would alleviate financial problems should one crop fail completely.) recommend growing at least 10 different crops, to minimize the risk of crop failure. And lines 23-25 (Whatley encourages them to grow only crops that clients ask for, and to comply with client requests regarding the use of chemicals.) say to grow only crops that clients ask for. So if customers ask for less than 10 crops, then either the farm will grow crops that clients didn’t ask for, or the farmer will risk crop failure by growing less than 10 crops.

(E) The third paragraph implies there are no distribution costs. Customers harvest the crops themselves, at the farm.

Answer: D
User avatar
kakuli
Joined: 29 Jun 2022
Last visit: 02 Oct 2022
Posts: 14
Own Kudos:
Given Kudos: 9
Posts: 14
Kudos: 1
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Sajjad1994 please provide the explanation for question 2 and please give reason why C cannot be the answer to question 7! I get the point that answer to Q7 must be B but why not C?
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 19 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
49,305
 [1]
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,305
 [1]
1
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
kakuli
Sajjad1994 please provide the explanation for question 2 and please give reason why C cannot be the answer to question 7! I get the point that answer to Q7 must be B but why not C?

Explanation

2. Based on the information in the passage, which one of the following would Whatley be most likely to view as facilitating adherence to an aspect of his plan for operating a small farm?

Difficulty Level: 700

Explanation

(A) Whatley doesn’t talk about testing the market. Instead, he says farmers should only grow crops that consumers ask for.

(B) CORRECT. Lines 26-28 (Whatley stresses that this “pick-your-own” farming is crucial for profitability because 50 percent of a farmer’s production cost is tied up with harvesting) say that it’s important for consumers to pick their own crops. Leaving large lanes will make it easier for consumers to pick crops.

(C) The final paragraph says farmers should let consumers come to them. They shouldn’t go into town. (see lines 43-46: In this way, Whatley reverses the traditional view of hard-surfaced roads as farm-to-market roads, calling them instead “city-to-farm” roads.)

(D) Lines 26-28 (Whatley stresses that this “pick-your-own” farming is crucial for profitability because 50 percent of a farmer’s production cost is tied up with harvesting) say consumers should pick their own crops. If a farmer sells crops by the roadside, then the farmer picked the crops.

(E) Close, but not quite. Whatley didn’t mention the environment. He said farmers should use chemicals if consumers ask them not to. Otherwise, presumably, it’s ok to use chemicals.

Answer: B
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 19 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
49,305
 [1]
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,305
 [1]
1
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
kakuli
Sajjad1994 please provide the explanation for question 2 and please give reason why C cannot be the answer to question 7! I get the point that answer to Q7 must be B but why not C?

Explanation

7. Which one of the following inferences is most supported by the information in the passage?

Difficulty Level: 700

Explanation

Use your memory of the passage and your intuition to sort through answers. But once you think you’ve found the right one, confirm it with the passage. There’s always specific lines that will let you prove these questions with 100% certainty.

(A) It’s hard to guarantee crops. Lines 20-21 (whereby clients pay in advance for the right to go to the farm and harvest what they require.) say that the advance payment guarantees the right to harvest. However, there could always be drought, disease and crop failures.No one wants diseased, failed crops. But when crops fail, that’s all you get to harvest.

(B) CORRECT. See lines 43-46. (In this way, Whatley reverses the traditional view of hard-surfaced roads as farm-to-market roads, calling them instead “city-to-farm” roads.) The traditional view is that roads let farmers take produce to consumers.

(C) We have no idea how many farms a city of 50,000 can support. This simply isn’t mentioned.

(D) Ridiculous. The passage never mentions vehicle wear and tear, or what kind of roads people like. Roads were only mentioned to emphasize the change in direction: Rather than take food to people, take people to food.

(E) We have no idea why roads were given hard surfaces. Perhaps the hard surfaces helped farmers. But that doesn’t mean it was the main reason the roads were paved. There are thousands of uses for paved roads.

Answer: B
User avatar
desertEagle
Joined: 14 Jun 2014
Last visit: 03 Aug 2025
Posts: 567
Own Kudos:
344
 [1]
Given Kudos: 413
Posts: 567
Kudos: 344
 [1]
1
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
3. According to the passage, “pick-your-own” farming is seen by Whatley as necessary to the operation of small farms for which one of the following reasons?

(A) Customers are given the chance to experience firsthand where their produce comes from.
(B) It guarantees a substantial year-round cash flow for the farm.
(C) It allows farmers to maintain profits while charging less for produce than what supermarkets charge.
(D) Only those varieties of crops that have been specifically selected by clients within the CMC will be grown by the farmer.
(E) Consumers who are willing to drive to farms to harvest their own food comprise a strong potential market for farmers.

Whatley stresses that this “pick-your-own” farming is crucial for profitability because 50 percent of a farmer’s production cost is tied up with harvesting, and using clients as harvesters allows the farmer to charge 60 percent of what supermarkets charge and still operate the farm at a profit.

Ans (C)
User avatar
jayachinmayi29
Joined: 26 Sep 2024
Last visit: 28 Sep 2025
Posts: 1
Posts: 1
Kudos: 0
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
on all 7 questions and why other options are wrong
User avatar
Garvit1928
Joined: 09 Apr 2025
Last visit: 01 Sep 2025
Posts: 2
Given Kudos: 8
Posts: 2
Kudos: 0
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
can someone please explain why option B is incorrect in question number 1
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 19 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,305
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Garvit1928
can someone please explain why option B is incorrect in question number 1
Hi garvit1028

Choice (B) is too narrow. Although the passage mentions that Whatley’s approach will cater to “people from metropolitan areas who value fresh produce,” the passage does not discuss the demands of the consumer beyond recommending that small farms grow only crops that clients ask for. This is only a small portion of the overall plan.
User avatar
Nikkz99
Joined: 23 Jun 2021
Last visit: 19 Nov 2025
Posts: 88
Own Kudos:
Given Kudos: 1,254
Location: India
GPA: 3.54
Products:
Posts: 88
Kudos: 48
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Sajjad1994
kakuli
Sajjad1994 please provide the explanation for question 2 and please give reason why C cannot be the answer to question 7! I get the point that answer to Q7 must be B but why not C?

Explanation

7. Which one of the following inferences is most supported by the information in the passage?

Difficulty Level: 700

Explanation

Use your memory of the passage and your intuition to sort through answers. But once you think you’ve found the right one, confirm it with the passage. There’s always specific lines that will let you prove these questions with 100% certainty.

(A) It’s hard to guarantee crops. Lines 20-21 (whereby clients pay in advance for the right to go to the farm and harvest what they require.) say that the advance payment guarantees the right to harvest. However, there could always be drought, disease and crop failures.No one wants diseased, failed crops. But when crops fail, that’s all you get to harvest.

(B) CORRECT. See lines 43-46. (In this way, Whatley reverses the traditional view of hard-surfaced roads as farm-to-market roads, calling them instead “city-to-farm” roads.) The traditional view is that roads let farmers take produce to consumers.

(C) We have no idea how many farms a city of 50,000 can support. This simply isn’t mentioned.

(D) Ridiculous. The passage never mentions vehicle wear and tear, or what kind of roads people like. Roads were only mentioned to emphasize the change in direction: Rather than take food to people, take people to food.

(E) We have no idea why roads were given hard surfaces. Perhaps the hard surfaces helped farmers. But that doesn’t mean it was the main reason the roads were paved. There are thousands of uses for paved roads.

Answer: B
So, better to ignore the example from the passage as well?

" Whatley’s plan also affords farmers the advantage of selling directly to consumers, thus eliminating distribution costs. To realize profits on a 25-acre farm, for example, Whatley suggests that a CMC of about 1,000 people is needed. The CMC would consist primarily of people from metropolitan areas who value fresh produce. "

Could anyone help me out here? KarishmaB Krunaal anyone please?!
User avatar
Krunaal
User avatar
Tuck School Moderator
Joined: 15 Feb 2021
Last visit: 19 Nov 2025
Posts: 805
Own Kudos:
851
 [1]
Given Kudos: 251
Status:Under the Square and Compass
Location: India
GMAT Focus 1: 755 Q90 V90 DI82
GPA: 5.78
WE:Marketing (Consulting)
Products:
1
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Nikkz99
Sajjad1994
kakuli
Sajjad1994 please provide the explanation for question 2 and please give reason why C cannot be the answer to question 7! I get the point that answer to Q7 must be B but why not C?

Explanation

7. Which one of the following inferences is most supported by the information in the passage?

Difficulty Level: 700

Explanation

Use your memory of the passage and your intuition to sort through answers. But once you think you’ve found the right one, confirm it with the passage. There’s always specific lines that will let you prove these questions with 100% certainty.

(A) It’s hard to guarantee crops. Lines 20-21 (whereby clients pay in advance for the right to go to the farm and harvest what they require.) say that the advance payment guarantees the right to harvest. However, there could always be drought, disease and crop failures.No one wants diseased, failed crops. But when crops fail, that’s all you get to harvest.

(B) CORRECT. See lines 43-46. (In this way, Whatley reverses the traditional view of hard-surfaced roads as farm-to-market roads, calling them instead “city-to-farm” roads.) The traditional view is that roads let farmers take produce to consumers.

(C) We have no idea how many farms a city of 50,000 can support. This simply isn’t mentioned.

(D) Ridiculous. The passage never mentions vehicle wear and tear, or what kind of roads people like. Roads were only mentioned to emphasize the change in direction: Rather than take food to people, take people to food.

(E) We have no idea why roads were given hard surfaces. Perhaps the hard surfaces helped farmers. But that doesn’t mean it was the main reason the roads were paved. There are thousands of uses for paved roads.

Answer: B
So, better to ignore the example from the passage as well?

" Whatley’s plan also affords farmers the advantage of selling directly to consumers, thus eliminating distribution costs. To realize profits on a 25-acre farm, for example, Whatley suggests that a CMC of about 1,000 people is needed. The CMC would consist primarily of people from metropolitan areas who value fresh produce. "

Could anyone help me out here? KarishmaB Krunaal anyone please?!
"A typical population center of 50,000 should be able to support CMCs on at least fifty 25-acre farms." - While even my first instinct would be to multiply 1,000 by 50, and assume that atleast 50 25-acre farms should be supported - but then we are no where told how a city's population relates with the CMC members it could form, let's suppose a city has only x% of eligible population that can become a member of CMC, the rest are kids, elders, or simply ineligible; so that's the missing link CMC members <-> City population can't be inferred.
Moderators:
GMAT Club Verbal Expert
7443 posts
GMAT Club Verbal Expert
231 posts
GRE Forum Moderator
17289 posts
189 posts