Author 
Message 
TAGS:

Hide Tags

Director
Status: I don't stop when I'm Tired,I stop when I'm done
Joined: 11 May 2014
Posts: 556
Location: Bangladesh
Concentration: Finance, Leadership
GPA: 2.81
WE: Business Development (Real Estate)

Anne bought a computer for $2,000 and then paid a 5 [#permalink]
Show Tags
23 Jul 2015, 04:10
2
This post was BOOKMARKED
Question Stats:
84% (01:38) correct 16% (02:30) wrong based on 90 sessions
HideShow timer Statistics
Anne bought a computer for $2,000 and then paid a 5 percent sales tax, and Henry bought a computer for $1,800 and then paid a 12 percent sales tax. The total amount that Henry paid, including sales tax, was what percent less than the total amount that Anne paid, including sales tax? A. 3% B. 4% C. 7% D.10% E. 12%
Official Answer and Stats are available only to registered users. Register/ Login.
_________________
Md. Abdur Rakib
Please Press +1 Kudos,If it helps Sentence CorrectionCollection of Ron Purewal's "elliptical construction/analogies" for SC Challenges



SVP
Joined: 08 Jul 2010
Posts: 2067
Location: India
GMAT: INSIGHT
WE: Education (Education)

Anne bought a computer for $2,000 and then paid a 5 [#permalink]
Show Tags
23 Jul 2015, 04:40
AbdurRakib wrote: Anne bought a computer for $2,000 and then paid a 5 percent sales tax, and Henry bought a computer for $1,800 and then paid a 12 percent sales tax. The total amount that Henry paid, including sales tax, was what percent less than the total amount that Anne paid, including sales tax?
A. 3%
B. 4%
C. 7%
D.10%
E. 12% For Anne Cost of Computer = $2000 Sales tax = (5/100)*2000 = $100 Total Cost of Computer = 2000 + 100 = 2100 For Henry Cost of Computer = $1800 Sales tax = (12/100)*1800 = $216 Total Cost of Computer = 1800 + 216 = 2016 % that Henry paid less than Anne = (2100  2016)*100/2100 = 4%Answer: Option B
_________________
Prosper!!! GMATinsight Bhoopendra Singh and Dr.Sushma Jha email: info@GMATinsight.com I Call us : +919999687183 / 9891333772 Online OneonOne Skype based classes and Classroom Coaching in South and West Delhi http://www.GMATinsight.com/testimonials.html
22 ONLINE FREE (FULL LENGTH) GMAT CAT (PRACTICE TESTS) LINK COLLECTION



Senior Manager
Joined: 28 Jun 2015
Posts: 297
Concentration: Finance
GPA: 3.5

Re: Anne bought a computer for $2,000 and then paid a 5 [#permalink]
Show Tags
23 Jul 2015, 07:48
Total amount paid by Anne = \($2,000 + 0.05 ($2,000) = $2,100\). Total amount paid by Henry = \($1,800 + 0.12 ($1,800) = $2,016\). \(\frac{$2,100  $2,016}{$2,100} * 100 = 4%\). Ans (B).
_________________
I used to think the brain was the most important organ. Then I thought, look what’s telling me that.



Math Expert
Joined: 02 Aug 2009
Posts: 5774

Re: Anne bought a computer for $2,000 and then paid a 5 [#permalink]
Show Tags
23 Jul 2015, 08:08
AbdurRakib wrote: Anne bought a computer for $2,000 and then paid a 5 percent sales tax, and Henry bought a computer for $1,800 and then paid a 12 percent sales tax. The total amount that Henry paid, including sales tax, was what percent less than the total amount that Anne paid, including sales tax?
A. 3%
B. 4%
C. 7%
D.10%
E. 12% Hi, the straight method would be= (21002016)/2100*100=4%.. I also tried to come up with the answer before doing the calculation and landed up with correct answer.. the reasoning was the two amounts are both mutiples of 16 .. 2*1000 and 18*12*100 and the subtraction of the two should also be multiple of 16.. however the denominator is multiple of 4.. 2100, so the answer should be multiple of 4... only 4 and 12 are there.. however one of the number is multiple of 3 and other 9, so their subtraction should be multiple of 3 and 2100 is also multiple of 3... therefore the answer will not be multiple of 3.. only 4 left ans B
_________________
Absolute modulus :http://gmatclub.com/forum/absolutemodulusabetterunderstanding210849.html#p1622372 Combination of similar and dissimilar things : http://gmatclub.com/forum/topic215915.html
GMAT online Tutor



Intern
Joined: 05 Sep 2016
Posts: 2

Anne bought a computer for $2,000 and then paid a 5 [#permalink]
Show Tags
05 Sep 2016, 12:50
A slightly different approach:
Anne bought a computer for $2,000 and then paid a 5 percent sales tax, and Henry bought a computer for $1,800 and then paid a 12 percent sales tax. The total amount that Henry paid, including sales tax, was what percent less than the total amount that Anne paid, including sales tax?
Anne's computer cost $2,000 x 1.05 = $2100 Henry's computer cost $1,800 x 1.12 = $2016 A difference of $84 Henry paid x percent less than Anne paid: x = $84/$2100, x = 0.04 = 4%
Notes: Define percent: parts of one hundred. $1 = 1 part of $100, or 1/100 or 0.01; $50 = 50 parts of $100, or 50/100 = 1/2 or 0.5; $100 = 100 parts of one hundred, or one one hundreds, or 100/100 or 1 or 1.00; $2000 = 20 one hundreds.
Therefore, 5% sales tax on a $2000 computer is $20 X 5 = $100 sales tax, Anne paid $2100 total.
Method: Divide dollars by 100 and multiply percentage decimal values by 100 when working with dollar values and percentages. Much easier to work with.
12% sales tax on a $1800 computer is $18 X 12 = $216 sales tax, total costs Henry paid $2016.
Difference: $2100 $2016 ______ $ 84
Percent equals parts over sum. $84/$2100 = 0.04 percent. Sanity Check: 4% x 25 = 100. 84 x 25 = 2100.



NonHuman User
Joined: 09 Sep 2013
Posts: 6654

Re: Anne bought a computer for $2,000 and then paid a 5 [#permalink]
Show Tags
15 Dec 2017, 06:38
Hello from the GMAT Club BumpBot! Thanks to another GMAT Club member, I have just discovered this valuable topic, yet it had no discussion for over a year. I am now bumping it up  doing my job. I think you may find it valuable (esp those replies with Kudos). Want to see all other topics I dig out? Follow me (click follow button on profile). You will receive a summary of all topics I bump in your profile area as well as via email.
_________________
GMAT Books  GMAT Club Tests  Best Prices on GMAT Courses  GMAT Mobile App  Math Resources  Verbal Resources




Re: Anne bought a computer for $2,000 and then paid a 5
[#permalink]
15 Dec 2017, 06:38






