GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

 It is currently 21 Oct 2019, 03:13

### GMAT Club Daily Prep

#### Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

# Jenny drove to the gym with an average speed of 60 miles per hour. On

Author Message
TAGS:

### Hide Tags

Intern
Joined: 26 Apr 2018
Posts: 38
Jenny drove to the gym with an average speed of 60 miles per hour. On  [#permalink]

### Show Tags

01 Oct 2018, 08:20
2
00:00

Difficulty:

(N/A)

Question Stats:

74% (01:52) correct 26% (01:22) wrong based on 136 sessions

### HideShow timer Statistics

Jenny drove to the gym with an average speed of 60 miles per hour. On her way back she drove the same route with an average speed of 80 miles per hour. What was er average speed for the whole trip in mph?

a) 60

b) 68

c) 68 4/7

d) 70

e) 74 3/8

source gmat tutor
Math Expert
Joined: 02 Aug 2009
Posts: 8003
Re: Jenny drove to the gym with an average speed of 60 miles per hour. On  [#permalink]

### Show Tags

01 Oct 2018, 08:35
bettatantalo wrote:
Jenny drove to the gym with an average speed of 60 miles per hour. On her way back she drove the same route with an average speed of 80 miles per hour. What was er average speed for the whole trip in mph?

a) 60

b) 68

c) 68 4/7

d) 70

e) 74 3/8

source gmat tutor

Direct formula...
$$\frac{2*a*b}{a+b}=\frac{2*60*80}{60+80}$$=960/14=480/7=68 4/7

C

Otherwise..
Let the distance be d..
d/60 +d/80 =3d+4d/240.. = total time taken
Average speed = 2d/(7d/240)=480/7

C
_________________
GMAT Club Legend
Joined: 12 Sep 2015
Posts: 4015
Re: Jenny drove to the gym with an average speed of 60 miles per hour. On  [#permalink]

### Show Tags

01 Oct 2018, 10:23
Top Contributor
bettatantalo wrote:
Jenny drove to the gym with an average speed of 60 miles per hour. On her way back she drove the same route with an average speed of 80 miles per hour. What was er average speed for the whole trip in mph?

a) 60

b) 68

c) 68 4/7

d) 70

e) 74 3/8

Another approach is to assign a "nice" value (one that works well with 60 mph and 80 mph) to the distance to the gym.
So, let's say the distance is 480 miles (a long commute indeed!)

Average speed = (total distance traveled)/(total travel time)

TOTAL distance = 480 miles + 480 miles = 960 miles

Now let's calculate the TOTAL travel time.

time = distance/speed
So, travel time TO the gym = 480/60 = 8 hours
And travel time FROM the gym = 480/80 = 6 hours
So, TOTAL travel time = 8 hours + 6 hours = 14 hours

So, average speed = 960 miles/14 hours
= 480/7 miles per hour
= 68 4/7 miles per hour

RELATED VIDEO FROM OUR COURSE

_________________
Test confidently with gmatprepnow.com
Manager
Joined: 05 Oct 2017
Posts: 65
GMAT 1: 560 Q44 V23
Re: Jenny drove to the gym with an average speed of 60 miles per hour. On  [#permalink]

### Show Tags

02 Oct 2018, 01:41
1
bettatantalo wrote:
Jenny drove to the gym with an average speed of 60 miles per hour. On her way back she drove the same route with an average speed of 80 miles per hour. What was er average speed for the whole trip in mph?

a) 60

b) 68

c) 68 4/7

d) 70

e) 74 3/8

source gmat tutor

If the distance from home to gym is D, then total distance =2D
time from Home to Gym T1=D/60
time from Gym to home T2=D/80

average speed = total distance/(T1+T2)
= 2D/(D/60+D80)
=68 4/7
_________________

It’s not that I’m so smart, it’s just that I stay with problems longer. -- Albert Einstein
Target Test Prep Representative
Status: Founder & CEO
Affiliations: Target Test Prep
Joined: 14 Oct 2015
Posts: 8117
Location: United States (CA)
Re: Jenny drove to the gym with an average speed of 60 miles per hour. On  [#permalink]

### Show Tags

03 Oct 2018, 17:42
bettatantalo wrote:
Jenny drove to the gym with an average speed of 60 miles per hour. On her way back she drove the same route with an average speed of 80 miles per hour. What was er average speed for the whole trip in mph?

a) 60

b) 68

c) 68 4/7

d) 70

e) 74 3/8

We can let the distance each way = 240 miles and use the formula: average rate = total distance/total time:

average rate = 480/(4 + 3) = 480/7 = 68 4/7

_________________

# Scott Woodbury-Stewart

Founder and CEO

Scott@TargetTestPrep.com
122 Reviews

5-star rated online GMAT quant
self study course

See why Target Test Prep is the top rated GMAT quant course on GMAT Club. Read Our Reviews

If you find one of my posts helpful, please take a moment to click on the "Kudos" button.

Intern
Joined: 04 Feb 2018
Posts: 28
Re: Jenny drove to the gym with an average speed of 60 miles per hour. On  [#permalink]

### Show Tags

26 Sep 2019, 06:34
Average speed from her home to the gym = 60mph
Therefore time taken from her home to the gym = 240/60 = 4 hours
Average speed from the gym to her home = 80mph
Therefore time taken from the gym to her home = 240/80 = 3 hours
Total distance = 480
total time taken = 7 hours
Average speed = Total Distance/Total Time = 480/7= 68 4/7
Therefore C is the correct answer
Re: Jenny drove to the gym with an average speed of 60 miles per hour. On   [#permalink] 26 Sep 2019, 06:34
Display posts from previous: Sort by