GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

It is currently 15 Oct 2019, 06:54

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel

Lets destroy OG , Started with OG 10

  post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
Director
Director
avatar
Status: Final Lap Up!!!
Affiliations: NYK Line
Joined: 21 Sep 2012
Posts: 840
Location: India
GMAT 1: 410 Q35 V11
GMAT 2: 530 Q44 V20
GMAT 3: 630 Q45 V31
GPA: 3.84
WE: Engineering (Transportation)
Lets destroy OG , Started with OG 10  [#permalink]

Show Tags

New post 25 Dec 2012, 17:34
15
23

THIS TOPIC IS RETIRED.

FOR OG QUESTIONS REFER TO GMAC © Official Guides - The Master Directory + Links

OR SEARCH BY OFFICIAL GUIDE TAGS IN OUR QUESTIONS BANK





Hello Frends

I have started OG 10, OG 11, 12 and 13 will continue...
I will post daily 10 question from OG 10 Once OG 10 is done will move to OG 11, 12 and 13........Are there like minded people are Invited.

However Easy might be the question, I m thinking of going step by step , First accuracy and than timing.
I will daily post the answers......Somewehre around night time, There will be 2 sets everyday i.e 20 OG questions

So here is the first set:- Date 26th Dec 06 in the morning (IST + 5:30 GMT)

1. The Wallerstein study indicates that even after a decade young men and women still experience some of
the effects of a divorce occurring when a child.
(A) occurring when a child
(B) occurring when children
(C) that occurred when a child
(D) that occurred when they were children
(E) that has occurred as each was a child
2. Since 1981, when the farm depression began, the number of acres overseen by professional
farm-management companies have grown from 48 million to nearly 59 million, an area that is about
Colorado's size.

(A) have grown from 48 million to nearly 59 million, an area that is about Colorado's size
(B) have grown from 48 million to nearly 59 million, about the size of Colorado
(C) has grown from 48 million to nearly 59 million, an area about the size of Colorado
(D) has grown from 48 million up to nearly 59 million, an area about the size of Colorado's
(E) has grown from 48 million up to nearly 59 million, about Colorado's size
3. Some bat caves, like honeybee hives, have residents that take on different duties such as defending the
entrance, acting as sentinels and to sound a warning at the approach of danger, and scouting outside the
cave for new food and roosting sites.
(A) acting as sentinels and to sound
(B) acting as sentinels and sounding
(C) to act as sentinels and sound
(D) to act as sentinels and to sound
(E) to act as a sentinel sounding
4. The only way for growers to salvage frozen citrus is to process them quickly into juice concentrate before
they rot when warmer weather returns.

(A) to process them quickly into juice concentrate before they rot when warmer weather returns
(B) if they are quickly processed into juice concentrate before warmer weather returns to rot them
(C) for them to be processed quickly into juice concentrate before the fruit rots when warmer weather
returns
(D) if the fruit is quickly processed into juice concentrate before they rot when warmer weather returns
(E) to have it quickly processed into juice concentrate before warmer weather returns and rots the fruit
5. Carbon-14 dating reveals that the megalithic monuments in Brittany are nearly 2,000 years as old as any of
their supposed
Mediterranean predecessors.
(A) as old as any of their supposed
(B) older than any of their supposed
(C) as old as their supposed
(D) older than any of their supposedly
(E) as old as their supposedly
6. In virtually all types of tissue in every animal species, dioxin induces the production of enzymes that are the
organism's trying to metabolize, or render harmless. the chemical that is irritating it.
(A) trying to metabolize, or render harmless, the chemical that is irritating it
(B) trying that it metabolize, or render harmless, the . chemical irritant
107
(C) attempt to try to metabolize, or render harmless, such a chemical irritant
(D) attempt to try and metabolize, or render harmless, the chemical irritating it
(E) attempt to metabolize, or render harmless, the chemical irritant
7. Dr. Hakuta's research among Hispanic children in the United States indicates that the more the children
use both Spanish and English, their intellectual advantage is greater in skills underlying reading ability and
nonverbal logic.

(A) their intellectual advantage is greater in skills underlying reading ability and nonverbal logic
(B) their intellectual advantage is the greater in skills underlaying reading ability and nonverbal logic
(C) the greater their intellectual advantage in skills underlying reading ability and nonverbal logic
(D) in skills that underlay reading ability and nonverbal logic, their intellectual advantage is the greater
(E) in skills underlying reading ability and nonverbal logic, the greater intellectual advantage is theirs
8. Lacking information about energy use, people tend to overestimate the amount of energy used by
equipment. such as lights, that are visible and must be turned on and off and underestimate that used by
unobtrusive equipment, such as water heaters.
(A) equipment, such as lights, that are visible and must be turned on and off and underestimate that
(B) equipment, such as lights, that are visible and must be turned on and off and underestimate it when
(C) equipment, such as lights, that is visible and must be turned on and off and underestimate it when
(D) visible equipment, such as lights, that must be turned on and off and underestimate that
(E) visible equipment, such as lights, that must be turned on and off and underestimate it when
9. Astronomers at the Palomar Observatory have discovered a distant supernova explosion, one that they
believe is
a type previously unknown to science.
(A) that they believe is
(B) that they believe it to be
(C) they believe that it is of
(D) they believe that is
(E) they believe to be of
10. However much United States voters may agree that there is waste in government and that the government
as a whole spends beyond its means, it is difficult to find broad support for a movement toward a minimal
state.
(A) However much United States voters may agree that
(B) Despite the agreement among United States voters to the fact
(C) Although United States voters agree
(D) Even though United States voters may agree
(E) There is agreement among United States voters that
Manager
Manager
avatar
Joined: 21 Sep 2012
Posts: 188
Re: Lets destroy OG , Started with OG 10  [#permalink]

Show Tags

New post 26 Dec 2012, 06:16
3
Marcab wrote:
Preparations are going well, apart from verbal. Sometimes SC becomes my strong area, sometimes CR and sometimes RC. Don't have any idea what am I going to do on the real thing.


I had the same problem initially so I kept mixing things up 5 CR then 5 SC then an RC and keep switching back to SC, CR etc first few days wasn't that great but after few days I got used to it and was having pretty good accuracy in all 3 areas.



carcass wrote:
remember that verbal is the most important part of the test.

If you pick even 60% right on quant but in verbal you are strong, really, you can reach easely 720 730 it depends.

RC also is the most underrated part but in the end is the part that affects your verbal part. ;)


Well said carcass its true verbal is really important for a good GMAT score.

If you score 99th percentile in Verbal (49V), and your Quant score is…
39Q = 57th percentile = Total (730, 96th percentile)
41Q = 63th percentile = Total (730, 96th percentile)
43Q = 70th percentile = Total (740, 97th percentile)

If you score 99th percentile in Math (51Q), and your Verbal score is…
30V = 57th percentile = Total (670, 85th percentile)
32V = 65th percentile = Total (690, 88th percentile)
34V = 70th percentile = Total (710, 92nd percentile)
Retired Moderator
avatar
B
Joined: 23 Jul 2010
Posts: 425
GPA: 3.4
WE: General Management (Non-Profit and Government)
GMAT ToolKit User
Re: Lets destroy OG , Started with OG 10  [#permalink]

Show Tags

New post 26 Dec 2012, 07:05
3
1
Maryam787 wrote:
dentobizz wrote:
Gr8 initiative Archit143, I guess it will help all irrespective of their preparation stage.

here are my answers

1-D
2-C
3-B
4-E
5-B
6-E
7--C ?( the greater their intellectual advantage in skills underlying reading ability and nonverbal logic) the word 'is' seems to be missing
8- D
9-E
10-A





hi everyone,,,,
my answers are as follows,,,,
1D
2E
3B
4E
5B
6A
7C
8D
9A
10C


Four out of ten are wrong,,can anyone help me in figuring out my problems,,,,Thank You In advance....



9. Astronomers at the Palomar Observatory have discovered a distant supernova explosion, one that they
believe is a type previously unknown to science.
(A) that they believe is--when you have 'one' referring back to explosion you don't need that (hence wrong due to redundancy issue )
(B) that they believe it to be---that and it again redundancy issue
(C) they believe that it is of--same issue as B
(D) they believe that is--Same issue as A
(E) they believe to be of----correct idiom no redundancy so it E

10. However much United States voters may agree that there is waste in government and that the government
as a whole spends beyond its means, it is difficult to find broad support for a movement toward a minimal
state.

MAY agree= probability VS agree/agreement= certainty , so B ,C, E-Change the meaning of the sentence
(A) However much United States voters may agree that
(B) Despite the agreement among United States voters to the fact
(C) Although United States voters agree
(D) Even though United States voters may agree there is waste in government and that the government
as a whole spends beyond its means, it is difficult to find broad support for a movement toward a minimal
state.---may agree THAT , 'that' is missing we need a relative clause after agree and the absence of THAT spoils the parallelism with (and that the government as a whole..............)
(E) There is agreement among United States voters that

so A it is
_________________
Retired Moderator
avatar
B
Joined: 23 Jul 2010
Posts: 425
GPA: 3.4
WE: General Management (Non-Profit and Government)
GMAT ToolKit User
Re: Lets destroy OG , Started with OG 10  [#permalink]

Show Tags

New post 26 Dec 2012, 07:31
2
Maryam787 wrote:
dentobizz wrote:
Gr8 initiative Archit143, I guess it will help all irrespective of their preparation stage.

here are my answers

1-D
2-C
3-B
4-E
5-B
6-E
7--C ?( the greater their intellectual advantage in skills underlying reading ability and nonverbal logic) the word 'is' seems to be missing
8- D
9-E
10-A





hi everyone,,,,
my answers are as follows,,,,
1D
2E
3B
4E
5B
6A
7C
8D
9A
10C


Four out of ten are wrong,,can anyone help me in figuring out my problems,,,,Thank You In advance....


2. Since 1981, when the farm depression began, the number of acres overseen by professional
farm-management companies have grown from 48 million to nearly 59 million, an area that is about
Colorado's size.
(A) have grown from 48 million to nearly 59 million, an area that is about Colorado's size
(B) have grown from 48 million to nearly 59 million, about the size of Colorado
(C) has grown from 48 million to nearly 59 million, an area about the size of Colorado
(D) has grown from 48 million up to nearly 59 million, an area about the size of Colorado's
(E) has grown from 48 million up to nearly 59 million, about Colorado's size--Idiom is from X to Y , Not 'up to' Y . Without using the appositive modifier 'an area' the modifier about Colorado's size is left dangling. Stylistically size of Colorado is preferred to Colorado's size

6. In virtually all types of tissue in every animal species, dioxin induces the production of enzymes that are the
organism's trying to metabolize, or render harmless. the chemical that is irritating it.
(A) trying to metabolize, or render harmless, the chemical that is irritating it-dioxin induces.......organism's trying to metabolize?? doesn't make sense. moreover trying is not // to render. C is concise and corrects both these errors
(B) trying that it metabolize, or render harmless, the . chemical irritant
107
(C) attempt to try to metabolize, or render harmless, such a chemical irritant
(D) attempt to try and metabolize, or render harmless, the chemical irritating it
(E) attempt to metabolize, or render harmless, the chemical irritant
_________________
Retired Moderator
avatar
B
Joined: 23 Jul 2010
Posts: 425
GPA: 3.4
WE: General Management (Non-Profit and Government)
GMAT ToolKit User
Re: Lets destroy OG , Started with OG 10  [#permalink]

Show Tags

New post 26 Dec 2012, 13:41
1
18. Each of Hemingway's wives--Hadley Richardson. Pauline Pfeiffer. Martha Gelhom. and Mary Welsh --were
strong and interesting women
, very different from the often pallid women who populate his novels.

Each as a subject will need a singular verb so each --were/women--all S-V mismatches

(A) Each of Hemingway's wives--Hadley Richardson, Pauline Pfeiffer, Martha Gelhom, and Mary
Welsh--were strong and interesting women,S-V ERROR
(B) Hadley Richardson, Pauline Pfeiffer, Martha Gelhorn, and Mary Welsh--each of them Hemingway's
wives--were strong and, interesting women,S-V Agreement error
(C) Hemingway's wives--Hadley Richardson, Pauline Pfeiffer, Martha Gelhom, and Mary Welsh--were all
strong and interesting women,--correct sent structure and S-V match
(D) Strong and interesting women—Hadley Richardson, Pauline Pfeiffer, Martha Gelhom, and Mary
Welsh--each a wife of Hemingway, was women--was S-V error
(E) Strong and interesting women—Hadley Richardson, Pauline Pfeiffer, Martha Gelhom, and Mary
Welsh--every one of Hemingway's wives were.noun --pronoun mismatch ie pronoun everyone (singular) is used for women (plural). and everyone of Hemingway's wives were--is non-nonsensical


19. In addition to having more protein -than wheat does, the protein in rice is higher quality than that in wheat,
with more of the amino acids essential to the human diet.

In addition to having more protein -than wheat does..who has that excess protein? you need the item being compared to wheat (ie rice) at the beginning of the sentence

(A) the protein in rice is higher quality than that in
(B) rice has protein of higher quality than that in--right comparsion b/w protein found in wheat and thar in rice
(C) the protein in rice is higher in quality than it is in
(D) rice protein is higher in quality than it is in
(E) rice has a protein higher in quality than wheat--illogical comparison (protein compared to wheat)
_________________
Retired Moderator
avatar
B
Joined: 23 Jul 2010
Posts: 425
GPA: 3.4
WE: General Management (Non-Profit and Government)
GMAT ToolKit User
Re: Lets destroy OG , Started with OG 10  [#permalink]

Show Tags

New post Updated on: 26 Dec 2012, 19:05
2
Archit143 wrote:
dentobizz wrote:
Archit143 wrote:
29. In three centuries--from 1050 to 1350--several million tons of stone were quarried in France for the building
of eighty cathedrals, five hundred large churches, and some
tens of thousands of parish churches.
(A) for the building of eighty cathedrals, five hundred large churches, and some
(B) in order that they might build eighty cathedrals, five hundred large churches, and some
(C) so as they might build eighty cathedrals, five hundred large churches, and some
(D) so that there could be built eighty cathedrals, five hundred large churches, and
(E) such that they could build eighty cathedrals, five hundred large churches, and

here are my answers

21-b 22-c 23-d 24-e 25-c 26-b 27-c 28-e 29-d ( b/w a and d; both sound awefull finally taking D) 30-c


Your answer to Q 29 is wrong try again with logic and not by sound.... :(

(A) for the building of eighty cathedrals, five hundred large churches, and some
(B) in order that they might build eighty cathedrals, five hundred large churches, and some
(C) so as they might build eighty cathedrals, five hundred large churches, and some
(D) so that there could be built eighty cathedrals, five hundred large churches, and
(E) such that they could build eighty cathedrals, five hundred large churches, and

ok here's what I think , B,C,E are off bcoz 'they' doesn't have a antecedent and--- (in order that , so as, such) are either redundant or do not indicate purpose
so this leaves us with A and D

I think the construction in A should be 'for building' NOT 'for the building of '
in D so that indicates purpose but there could be built is a awkward construction .

ok , D also has a change in meaning [could be built vs for building] could--capability , so original meaning changes and 'for the building of ' used in A is gramatically correct
so A
_________________

Originally posted by dentobizz on 26 Dec 2012, 18:54.
Last edited by dentobizz on 26 Dec 2012, 19:05, edited 1 time in total.
Retired Moderator
avatar
B
Joined: 23 Jul 2010
Posts: 425
GPA: 3.4
WE: General Management (Non-Profit and Government)
GMAT ToolKit User
Lets destroy OG , Started with OG 10  [#permalink]

Show Tags

New post 27 Dec 2012, 20:35
3
Hi guys,
Here are the takeaways
The format will be as follows:---
Q number
Concepts tested
Expert comments & articles related to the concept or question
Link to previous valuable discussions on the same topic



Q 31

Concepts-Use of unlike
Like & unlike can only compare two nouns and like means ‘similar to”
For comparing clauses use ‘as’
Usage of which
The preposition ‘which’ usually only modifies the preceding noun,
Occasionally it can jump over a prepositional phrase to modify a noun
Meaning change
* there's also a slight change in meaning.
"....recognize that their ... skills are weak" just means that the people should know that they have weak skills.
"...Recognize the weakness..." means that they should actually be able to point out the specific weakness.

Previous Expert comments—Ron on Mgmt forum
Usage of While +adjective phrase
* if you're going to use "while" with an adjective phrase (while willing to...), then that adjective phrase should precede the main verb.
i.e., many people, while willing to... , are disinclined to...

Usage of which--Ron mgmt
nouns that are modified by prepositional phrases can still be the referent of 'which' even if they are a few words distant from it.
This usually happens when the immediately preceding noun is grammatically incompatible with the verb after "which".

For example: "The picture of my brothers, which was taken last year in Mexico, is one of my favorites."

You might object to this sentence on the grounds that 'which' might be taken to modify 'brothers'. And, in a strict sort of way, you'd be right. But here's the catch: There's really no other reasonable way to write this sentence. You just can't get 'picture' next to the 'which' clause without creating total nonsense, or splitting the sentence into 2 smaller sentences
plus, 'brothers' is plural, and is incompatible with 'which WAS'.
This is an interesting point, though, and subtle at that.

Q32

Concepts--- Meaning
The problem says that some buildings “were destroyed and heavily damaged” but that doesn’t actually make sense! A building is either destroyed or heavily damaged, but it can’t be both simultaneously because these are two different states on the same continuum. The correct answer, B, switches that “and” to the more logical “or.”
Answers B and E are both grammatically correct, but they have different meanings.-Stacy Koprince mgmt

Tense
The buildings were first built thereafter destroyed, so we need past perfect tense to indicate that
the correct answer will read ‘some of the buildings that were destroyed (past tense) or heavily damaged in the earthquake had been(past perfect tense)

Placement of words/single word
Last year modifies the year of the earth quake, so it should be placed as close to that as in B
IN Choice E Last year is illogically is placed close to buildings, so it appears as if buildings were built last year
_________________
Retired Moderator
avatar
B
Joined: 23 Jul 2010
Posts: 425
GPA: 3.4
WE: General Management (Non-Profit and Government)
GMAT ToolKit User
Re: Lets destroy OG , Started with OG 10  [#permalink]

Show Tags

New post 27 Dec 2012, 20:57
1
Q 33
ConceptsParallelism

Elements in the list need to be logically and grammatically // since thay are of equal significance

Gmat loves to trick you by making you pick the wrong elements on the list or by making grammatical constructions // erroneously
eg- simple gerunds and complex gerunds and concrete nouns and action nouns CANNOT BE //
Try to check for //m from Right to left (in a list) most important words will be place far away from the underlined portions

Q 34

Concepts tested
MUCH vs MANY
Countable noun—many
Non-countable nouns –much

s-v agreement
dioxins—come both plural
dioxin comes --singular
.
you shouldn't end modifiers with prepositions.
* "that north Americans are exposed to" is WRONG

Previous Expert comments—Ron on Mgmt forum
* "much of the dioxins" is not good.
if you're going to use uncountable quantity words, like "much", then you should use them with singular mass nouns (money, furniture, water, etc.)

* "that north Americans are exposed to" is WRONG.
you shouldn't end modifiers with prepositions.
this should be "to which north Americans are exposed".


* "much" is singular (as are all uncountable quantity words - "much", "little", as well as more/less etc. when used with uncountable quantities), so the plural verb "come" is wrong.

LINK to a previous useful disscuss on the same
http://www.manhattangmat.com/forums/post36051.html

rests of the Takeaways later today..this a good deal of work must say
_________________
Retired Moderator
avatar
B
Joined: 23 Jul 2010
Posts: 425
GPA: 3.4
WE: General Management (Non-Profit and Government)
GMAT ToolKit User
Re: Lets destroy OG , Started with OG 10  [#permalink]

Show Tags

New post 29 Dec 2012, 14:13
1
Here are some more takeaways
The format will be as follows:---
Q numbers
Concepts tested
Expert comments & articles related to the concept or question
Link to previous valuable discussions on the same topic


Q 35 36 37
CONCEPT TESTED
Use of And
--'and' is used to join two sentences as a coordinating conjunction; it means that these two don't have a cause-effect relation but are two independent thaught
I failed in the exam and I didn't study enough (this means that the failure is NOT linked to lack of studying)

Use of 'being'
being is wrong on the GMAT almost always , unless it cannot be replaced by a better construction

use of native of and native to
In general, we use "native of" when we're speaking of an individual (human or otherwise); we use "native to" when we're speaking about a other things such as plant/animals.the verb preceding "native to" should always be in the present tense.
John is a native of Houston
Clove is native to Africa

appositive modifier
IN Q35 In June of 1987, The Bridge of Trinquetaille, Vincent van Gogh's view of an iron bridge over the Rhone, was sold for $20.2million, the second highest price ever paid for a painting at auction.
the orange part is a modifier. (it's called an "appositive" modifier.)
Modifiers can be removed in grammatical analysis, so you can just look at the remaining part -- The Bridge of Trinq was sold...
The key is just to be able to recognize which parts of a sentence are modifiers.
Punctuation and so on can help you here, but the meaning of the sentence makes this job much easier

Coordinate adjectives
these are adjectives that modify a single noun and are not joined by any conjunctions. For example, we say an amazing, mammoth profession. The adjectives ‘amazing and mammoth’ both refer to the procession and are not joined the usual ‘and’. A comma is used to separate both the adjectives; In effect it means an amazing and mammoth procession.
eg--in Q 37 only if it is taught as a separate, required course-Cordinating conj.

Expert comments & articles related to the concept or question

Usage of BEING
There is no official rule about the use of the word "being." The GMAT just tends to use it in awkward and/or passive constructions; therefore its presence is generally a sign of a wrong answer. If it's in a correct choice, it is most likely to appear at the beginning of a sentence, as in this example:

"Being the president is both difficult and rewarding."
Naturally, if "being" is in the non-underlined portion, or if it appears in every answer choice, then it is being used correctly. Still, most of its uses are not so good. Here are some examples of GMAT-style wrong choices containing "being":
I was not aware of of the situation being so bad. (Better is: I was not aware that the situation was so bad.)
He was not interested in working hard, but being rich. (Better: He was interested not in working hard, but in becoming rich.)
The CFO suggested a reduction in the number of employees being assigned to the project. (Better: Simply remove "being.")
These are just a few examples. It may help to spend some time looking through SC questions that contain "being" and asking "What purpose does the word serve here? Could it be replaced with something better, or simply eliminated? Is there a more direct way to say this that would not require the use of 'being'?"
Still, if you need to make a quick decision, avoiding "being" is usually the way to go.
I hope this helps!—dmitry faber Mgmt
_________________
Retired Moderator
avatar
B
Joined: 23 Jul 2010
Posts: 425
GPA: 3.4
WE: General Management (Non-Profit and Government)
GMAT ToolKit User
Lets destroy OG , Started with OG 10  [#permalink]

Show Tags

New post 29 Dec 2012, 14:53
2
Here are some more takeaways

Q number--38 39 40

Concepts tested

--ING modifiers (38, 39)
-ing modifiers are a topic in themselves
their usage differs depending upon the presence/absence of comma before them. Most OG question have --ing modifiers as the opening modifiers which should be followed by a subject immediately in most cases.

From the meaning standpoint -ing modifiers indicate a on going simultaneous action OR and cause-consequence relation b/w the modifier and the clause. So always check is the meaning of the sentence warrants its use.
(in depth application of the modifiers is covered in e-gmat articles listed below and Thursdays with Ron session-- Link given below)

to+verb
TO+verb incidates purpose/inntent to doxxx
eg-- I am on a diet to loose weight (RIGHT purpose of dieting is loosing wt)

Arvind Adiga won the Booker's prize to write,the book , The white tiger (WRONG The purpose for writing the book is not winning the prize )
Arvind Adiga won the Booker's prize for writing ,the book,The white tiger--correct

rather than Vs Instead of
Instead of is used to compare nouns whereas rather than is used to compare clauses
instead of and rather than also differ VERY slightly in meaning
instead of --indicates replacement and rather than--indicates -selection b/w things

comma+Infinitive is wrong
A infinitive CANNOT be preceded by a COMMA

Expert comments & articles related to the concept or question

'We can't use an infinitive after the comma. Remember that an infinitive functions as a verb, but we're trying to introduce a modifying clause here to provide further information about the military equipment. (q 39)
This is just one of those things you have to memorize, unfortunately, especially if you are not a native speaker'-Stacy Mgmt

'think about the meaning of the sentence: you have a contrast between an application over a continuous surface (in which "over" actually makes logical sense), on the one hand, and a different application at a series of (individual) points, on the other hand.
the issue, then, is the meaning of each preposition -- this is not a question about idioms. (q 40)
when something happens at a single location, "at" is used; it makes no sense to say that something happens "over" a single point (or several single points -- still ultimately the same issue)'.—Ron

Rather than vs Instead of----
There IS a crucial difference between "rather than" and "instead of" that you should know. "Rather than" is a conjunction and so can be followed by basically anything, whereas "instead of" is a (complex) preposition -- and a preposition should be followed only by a noun.
Now, the noun can be an "-ing" verb, known as a gerund. However, the GMAT seems to prefer "rather than" in comparisons of verbs, because the parallelism is clearest:
(1) "I ski rather than snowboard." -- Correct.
(2) "I ski instead of snowboarding." -- Correct, but a 'little' less parallel, so (1) is slightly preferable. The GMAT probably won't test this point in isolation, though, so we're going to revise the question.
You can also use "rather than" to compare phrases or clauses. In that context, "instead of" is absolutely wrong, even though it's heard in spoken English:
(3) "I went in the cellar rather than in the attic." -- Correct.
(4) "I went in the cellar instead of in the attic." -- INCORRECT although this 'sounds' normal to me, to be honest! (That's why you have to retrain your ear -- it's not always grammatically right!)
(5) "I went in the cellar instead of the attic." -- Also correct. No difference in preference between (3) and (5).

As for the meaning of the two expressions -- to my ear, they have slightly different connotations or nuances ("instead of" sounds more like an actual replacement to me than "rather than," which is somehow softer), but the GMAT doesn't seem to test that connotational difference.--mgmt forums
So -- when in doubt, go with "rather than"!

Link to previous valuable discussions on the same topic

VERB+ing modifiers by e-gmat (part 1 and 2)
http://gmatclub.com/forum/usage-of-verb ... l#p1101074
http://gmatclub.com/forum/verb-ing-modi ... 35567.html

http://www.manhattangmat.com/forums/og- ... t1560.html
http://gmatclub.com/forum/for-members-o ... 44670.html

http://www.manhattangmat.com/thursdays-with-ron.cfm
_________________
Retired Moderator
avatar
B
Joined: 23 Jul 2010
Posts: 425
GPA: 3.4
WE: General Management (Non-Profit and Government)
GMAT ToolKit User
Re: Lets destroy OG , Started with OG 10  [#permalink]

Show Tags

New post Updated on: 09 Jan 2013, 06:45
3
dentobizz wrote:
Archit143 wrote:
No compiled lists yet.......come on guys still waiting for reponses so that i can go ahead with posting........


I agree there is no use of JUST posting questions w/o discussion from other participant members. I will post some more takeaways from the remaining 5-6 questions and finish the exercise.



I have complied ALL 50 questions discussed in this thread with OA in this document below for future reference. Enjoy!

Please Post your takeaways from the 50Q and also doubts if you have any for a Meaningful discussion

We are NOT going to see these SAME QUESTIONS on the actual GMAT, But we WILL encounter sentence where these very Takeaways/concepts can be applied. So post your takeaways too. Thanks.
Attachments

File comment: 50 questions with OA from OG10
OG 10 QUESTIONS 1 to 50 WITH OA.dentobizz (1).doc [69 KiB]
Downloaded 143 times

To download please login or register as a user


_________________

Originally posted by dentobizz on 29 Dec 2012, 15:19.
Last edited by dentobizz on 09 Jan 2013, 06:45, edited 1 time in total.
Veritas Prep GMAT Instructor
User avatar
V
Joined: 16 Oct 2010
Posts: 9701
Location: Pune, India
Re: Lets destroy OG , Started with OG 10  [#permalink]

Show Tags

New post 16 Jul 2013, 22:15
1
Archit143 wrote:
2. Since 1981, when the farm depression began, the number of acres overseen by professional
farm-management companies have grown from 48 million to nearly 59 million, an area that is about
Colorado's size.

(A) have grown from 48 million to nearly 59 million, an area that is about Colorado's size
(B) have grown from 48 million to nearly 59 million, about the size of Colorado
(C) has grown from 48 million to nearly 59 million, an area about the size of Colorado
(D) has grown from 48 million up to nearly 59 million, an area about the size of Colorado's
(E) has grown from 48 million up to nearly 59 million, about Colorado's size


Responding to a pm:

(B) is not correct here.

'the number of acres' will take singular verb 'HAS grown'

e.g. The number of kids in the school has grown from 200 to 300.
When you talk about 'number of', you are talking about the number (200) not about the kids. Hence you take singular verb.
Also, we usually use 'from A to B', not 'from A up to B'

Also, (D) has a problem. You can say either 'about the size of Colorado' or 'about Colorado's size'. You are mixing the two up when you say "about the size of Colorado's" and that's incorrect.

(E) is also incorrect since you are using an appositive so the two must be equivalent elements:
'59 million acres' is equivalent to 'an area about the size of Colorado'
'59 million acres' is not equivalent to 'about Colorado's size' since you don't know what size you are talking about: no of people/ area etc.
_________________
Karishma
Veritas Prep GMAT Instructor

Learn more about how Veritas Prep can help you achieve a great GMAT score by checking out their GMAT Prep Options >
Math Expert
User avatar
V
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 58332
Re: Lets destroy OG , Started with OG 10  [#permalink]

Show Tags

New post 05 Apr 2018, 00:35
GMAT Club Bot
Re: Lets destroy OG , Started with OG 10   [#permalink] 05 Apr 2018, 00:35
Display posts from previous: Sort by

Lets destroy OG , Started with OG 10

  post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  

Moderators: chetan2u, u1983, gmat1393, MikeScarn






Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne