1. The primary purpose of the passage is to
A. reconcile conflicting points of view
B. analyze a social issue
C. advocate further research
D. challenge a research finding
E. summarize a research finding
Correct Answer C
Explanation - as its mentioned in the last para : "A broader geographical perspective may lead to a far different conclusion than a locally focused study." The author suggests that further research is necessary for the better analysis.
Option A - incorrect as author doesnt reconcile any conflicting points of view
Option B - incorrect, its more of an analysis whethere legalized gambling is for the better or worse.
Option D - incorrect, as author doesnt challenge the research findings, he just discusses it.
Option E - incorrect, its a close one to option C, but wrong because no proper conclusion, apart from suggestions for more research can be drawn.
2. The author refers to "testimonial evidence" (Highlighted) most likely in order to
A. imply a lack of rigor in identifying evidence to be included
B. indicate that the evidence was given under oath
C. suggest that a rigorous standard in including evidence was followed
D. emphasize the probative value of the statements in question
E. draw a contrast with the results of the survey referenced in the following sentence
Correct Answer - A
Explanation - its clearly mentioned in the passage: " Furthermore, high-quality and relevant research focusing on the social effects of gambling is virtually nonexistent..", implying that even though the evidence that the research used in support of legalized gambling is well authenticated as its the very words of the employees of the casino who benefitted from it, still more research is required as there are many loopholes in study.
Option B - incorrect, as opposite is mentioned in the passage, and the word testimonial itself means a formal certificate of character, not an oath.
Option C - incorrect, unrelated to the question and passage.
Option D - incorrect, could be but the author is not keen on emphasizing the evident value, he is just proposing one side of the research, which is supported by hard evidence.
Option E - incorrect, opposite is mentioned in the passage.
3. The author refers to the unemployment rate in Atlantic City most likely in order to
A. indicate a problem with the NORC survey
B. provide an example of evidence cited in favor of legalized gambling
C. illustrate that a correlation does not necessarily represent causality
D. confirm the validity of the NORC survey
E. suggest a negative consequence of legalized gambling
Correct Answer - B
Explanation - The author mentions the data from Atlantic city in order to site the flaw in the research, as it is mentioned in the passage:
" In a survey conducted by the National Opinion Research Center (NORC), for example, respondents in five out of nine communities surveyed cited new employment opportunities as a "very positive advantage" of gambling. In the same vein, statistical information from Atlantic City, where casino gambling was introduced in 1977, indicates that the unemployment rate decreased from 12.2 percent in 1976 to 7.8 percent in 1998. However, such positive reports often ignore other facts, such as the failure to achieve expected economic benefits and the impact on existing small business owners. In the same NORC study cited above, respondents in the remaining four communities surveyed indicated that unemployment remained a problem. In the case of Atlantic City, the Restaurant and Tavern Association reported that the number of non-casino restaurants and taverns dropped from 311 in 1978 to 66 in 1998."
This clearly implies that the NORC research only studied one side of the gambling and not the other side.
Option A - clearly incorrect, as the data is mostly in sync with the research as we can see from the passage.
Option C - incorrect, out of scope.
Option D - incorrect, as its to suggest a problem with the survey, not confirm its validity.
Option E - incorrect, as out of scope for the answer.