Bunuel wrote:

Two hoses are pouring water into an empty pool. Hose 1 alone would fill up the pool in 6 hours. Hose 2 alone would fill up the pool in 4 hours. How long would it take for both hoses to fill up two-thirds of the pool?

A. 5/12 hours

B. 5/8 hours

C. 8/5 hours

D. 12/7 hours

E. 12/5 hours

Kudos for a correct solution.

METHOD-1Hose 1 would fill the pool alone in 6 hours

i.e. 1 Hour work of Hose 1 = 1/6

Hose 2 would fill the pool alone in 4 hours

i.e. 1 Hour work of Hose 2 = 1/4

i.e. 1 Hour work of Hose1 and Hose2 together = (1/6)+(1/4) = (5/12)

i.e. (5/12) work can be finished by Hose1 and Hose2 together in 1 hour

i.e. (2/3) work can be finished by Hose1 and Hose2 together in 1*(12/5)*(2/3) = 8/5 hourAnswer: Option CMETHOD-2Assume the Capacity of Tank that is Divisible by 4 and 6

Let, Capacity of Tank = 12 Units

i.e. Amount of water intake from Hose 1 in 1 hour = 12/6 = 2 Units

i.e. Amount of water intake from Hose 2 in 1 hour = 12/4 = 3 Units

i.e. Amount of water intake from Hose 1&2 together in 1 hour = 2 + 3 = 5 Units

2/3 of tank capacity = (2/3)*12 = 8 Units

Time taken by Hose 1&2 together to fill 5 units = 1 hour

i.e. Time taken by Hose 1&2 together to fill 8 units = 8/5 hour

Answer: Option C
_________________

Prosper!!!

GMATinsight

Bhoopendra Singh and Dr.Sushma Jha

e-mail: info@GMATinsight.com I Call us : +91-9999687183 / 9891333772

Online One-on-One Skype based classes and Classroom Coaching in South and West Delhi

http://www.GMATinsight.com/testimonials.html

ACCESS FREE GMAT TESTS HERE:22 ONLINE FREE (FULL LENGTH) GMAT CAT (PRACTICE TESTS) LINK COLLECTION