Hello,

Greetings for the day!

This is an easy question which tests you on the basic concepts of Speed, Time and Distance. The variable to be found out in this question is Distance.

Distance = Speed x Time

The data given in the question says that the car drove at a speed of 3 miles per minute. Since there are 60 minutes in an hour, we can conclude that the speed of the car is 180 mph. Since this data is given in the question, this can be used at any stage of the solution.

Let us look at the data given in Statement I. Statement I says that the time taken by the car to cover D was more than 2 hours.

If the time is 3 hours, D = 180 x 3 = 540 miles. In this case, we can answer the main question with a YES.

If the time is 2.5 hours, D = 180 x 2.5 = 450 miles. In this case, we can answer the main question with a NO.

Since we are getting both a YES and a NO as an answer to the main question when we use the data given in statement I, statement I is insufficient.

Now, let us look at the data given in Statement II. Statement II says that the time taken by the car to cover D was less than 2.75 hours.

This means that, the time cannot be equal to 2.75 hours.

If the time is 2.75 hours, D = 180 x 2.75 = 495 miles, which is definitely less than 500 miles.

Since the time cannot be EQUAL to 2.75 hours and has to be lesser, clearly, the distance travelled by the car D, will be less than 500 miles. Hence, we can answer the question with a NO, which is a unique answer.

So, there we go. The answer option is B.

A few pointers before we wrap up.

In questions on Speed, Time and Distance, always be wary of the mistakes that you may commit if you do not convert values to the appropriate units. In this question, speed was given in miles per minute but the time was given in hours. So, it was imperative that we converted the speed to miles per hour.

This question represents a very common DS trap and the trap is in the question. The question wants you to answer with a YES or a NO, as to whether D is more than 500 miles. A very common mistake that students do on such questions is that they try to prove that D is more than 500 miles; in other words, they try to get a YES as an answer, while, a NO also is an acceptable answer.

Also, with the first statement, a lot of students tend to try only integral values for the time, not realizing that values like 2.5 can easily disprove the statement.

Hope this helps.

Cheers!

_________________

- CrackVerbal Prep Team

For more info on GMAT and MBA, follow us on @AskCrackVerbal

Register for the Free GMAT Kickstarter Course :

http://bit.ly/2DDHKHqRegister for our Personal Tutoring Course : https://www.crackverbal.com/gmat/personal-tutoring/

Join the free 4 part GMAT video training series : http://bit.ly/2DGm8tR