GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

It is currently 10 Dec 2018, 07:21

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel
Events & Promotions in December
PrevNext
SuMoTuWeThFrSa
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
Open Detailed Calendar
  • Free lesson on number properties

     December 10, 2018

     December 10, 2018

     10:00 PM PST

     11:00 PM PST

    Practice the one most important Quant section - Integer properties, and rapidly improve your skills.
  • Free GMAT Prep Hour

     December 11, 2018

     December 11, 2018

     09:00 PM EST

     10:00 PM EST

    Strategies and techniques for approaching featured GMAT topics. December 11 at 9 PM EST.

Over the past 20,000 years, the average volume of the human male brain

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:

Hide Tags

MBA Section Director
User avatar
V
Affiliations: GMATClub
Joined: 22 May 2017
Posts: 1355
Concentration: Nonprofit
GPA: 4
WE: Engineering (Computer Software)
Over the past 20,000 years, the average volume of the human male brain  [#permalink]

Show Tags

New post 04 Oct 2018, 17:36
Question 1
00:00
A
B
C
D
E

based on 99 sessions

77% (03:36) correct 23% (03:15) wrong

HideShow timer Statistics

Question 2
00:00
A
B
C
D
E

based on 109 sessions

65% (01:15) correct 35% (01:20) wrong

HideShow timer Statistics

Question 3
00:00
A
B
C
D
E

based on 106 sessions

82% (01:02) correct 18% (01:27) wrong

HideShow timer Statistics

Question 4
00:00
A
B
C
D
E

based on 108 sessions

59% (01:24) correct 41% (01:37) wrong

HideShow timer Statistics

Over the past 20,000 years, the average volume of the human male brain has decreased from 1,500 cubic centimeters to 1,350 cc, losing a chunk the size of a tennis ball. The female brain has shrunk by about the same proportion. If our brain keeps dwindling at this rate over the next 20,000 years, it will start to approach the size of the brain found in Homo erectus, a relative that lived half a million years ago and had a brain volume of only 1,100 cc.

Some believe the erosion of our gray matter means that modern humans are indeed getting dumber. A common measure of intelligence - the encephalization quotient or EQ, defined as the ratio of brain volume to body mass - has been found to be decreasing in the recent past. Recent studies of human fossils suggest the brain shrank more quickly than the body in near-modern times. More importantly, analysis of the genome casts doubt on the notion that modern humans are simply daintier but otherwise identical versions of our ancestors, right down to how we think and feel. Another study concluded that our present EQ is the same as that of the Cro-Magnons - our ancestors who lived 30,000 years ago in Europe and were known more for brawniness rather than brilliance.

On the other hand, other anthropologists such as Hawks believe that as the brain shrank, its wiring became more efficient, transforming us into quicker, more agile thinkers. They explain the shrinking by arguing that over the very period that the brain shrank, our DNA accumulated numerous adaptive mutations related to brain development and neurotransmitter systems—an indication that even as the organ got smaller, its inner workings changed.

This explanation may be plausible, considering that the brain is such a glutton for fuel that it globs up to 20% of all the calories. To optimize this, the evolution may be moving towards a more efficient smaller brain that yields the most intelligence for the least energy. A boom in the human population in the last 20,000 years ago greatly improved the odds of such a fortuitous development since the more the individuals, the bigger the gene pool, and the greater the chance for an unusual advantageous mutation to happen.

The man-made product that is closest to the brain, the microprocessor, has seen similar evolution. A microprocessor consists of transistors- the human equivalent of neuron that participates in decision making – connected with wires that act as messengers between neurons. The first microprocessors had extremely simple architectures and were not optimized for a certain set of tasks but were more general purpose. Consequently, a lot of the power they consumed was dissipated in internal wiring and not in decision making. With refinements, the architectures became more and more attuned to the tasks that the microprocessor most commonly needed to do. Consequently, for the same number of transistors the amount of wiring decreased by a factor of 3 while the microprocessor’s processing speed increased by a factor of 10. While active research is still to conclude whether the same holds true in case of the brain, one can only hope that the results are along the lines of the microprocessor.


1. The passage suggests that the modern microprocessor is more efficient because:

A. It has more transistors and fewer wires.

B. It contains transistors that are smaller in size and consume less power.

C. It contains transistors that became faster with the evolution of technology.

D. Over the years, the organization of wiring and transistors has been better optimized for tasks that the microprocessor is most commonly required to perform.

E. The prevalence of precision manufacturing has allowed more transistors to be added to the microprocessor.

2. In paragraph 4 - lines 1 and 2, the author talks about the brain being a glutton for fuel to:

A. justify the reason that evolution may be moving in a particular direction.

B. stimulate discussion about an alternate hypothesis proving the negative aspects of the reduction of brain volume.

C. provide supporting evidence for a controversial theory.

D. refute the conclusion of the hypothesis mentioned in the preceding paragraph.

E. draw a parallel to another evolutionary development with a similar impact.

3. According to the passage, the relationship between encephalization quotient and brain volume is:

A. for the same weight, the higher the brain volume the higher the encephalization quotient.

B. for the same weight, the lower the brain volume the higher the encephalization quotient.

C. the higher the weight the higher the encephalization quotient.

D. the higher the encephalization quotient the higher the brain volume.

E. the lower the encephalization quotient the higher the brain volume.

4. Which of the following if true would weaken the assertion that humans are getting dumber with the erosion of brain volume?

A. A study proved that our ancestors with lower encephalization quotient were more intelligent than our ancestors with higher encephalization quotient.

B. A discovery that showed that through more refined training methods, a 20 year old can perform many more tasks than a 20 year old could do 500 years back.

C. A study that proves that there is positive but non-linear correlation between encephalization quotient and human intelligence.

D. A study that discovered that human encephalization quotient increased at a staggering pace 10000 years back.

E. A study that proves that there are measures outside of encephalization quotient that makes humans more productive.


_________________

New project wSTAT(which Schools To Apply To?)

GMATClub School Ambassador

B-School app with GRE

New - RC Butler - 2 RC's everyday

MBA Section Director
User avatar
V
Affiliations: GMATClub
Joined: 22 May 2017
Posts: 1355
Concentration: Nonprofit
GPA: 4
WE: Engineering (Computer Software)
Re: Over the past 20,000 years, the average volume of the human male brain  [#permalink]

Show Tags

New post 04 Oct 2018, 17:59

+1 kudos to the posts containing answer explanations of all questions


_________________

New project wSTAT(which Schools To Apply To?)

GMATClub School Ambassador

B-School app with GRE

New - RC Butler - 2 RC's everyday

Intern
Intern
avatar
B
Joined: 04 Oct 2018
Posts: 3
Re: Over the past 20,000 years, the average volume of the human male brain  [#permalink]

Show Tags

New post 04 Oct 2018, 18:48
I would like to have the explanation of A being the answer for Q2.
Intern
Intern
User avatar
B
Joined: 06 Aug 2017
Posts: 2
Re: Over the past 20,000 years, the average volume of the human male brain  [#permalink]

Show Tags

New post 04 Oct 2018, 21:33
2
JigarB wrote:
I would like to have the explanation of A being the answer for Q2.


It is stated in the highlighted part that - the evolution may be moving towards a more efficient smaller brain that yields the most intelligence for the least energy.

A. justify the reason that evolution may be moving in a particular direction.
Uses the same line of thought. Let's keep this option.

B. stimulate discussion about an alternate hypothesis proving the negative aspects of the reduction of brain volume.
Previous paragraph (which is continuation to the highlighted part) states that the brain reduction is a positive aspect instead. Eliminated.

C. provide supporting evidence for a controversial theory.
There exist no controversial theory. So this option is also out.

D. refute the conclusion of the hypothesis mentioned in the preceding paragraph.
Refute = prove wrong.
Brain being a glutton for fuel is supporting the hypothesis stated in the preceding paragraph. Eliminated.

E. draw a parallel to another evolutionary development with a similar impact.
No evolutionary development with a similar impact has been decribed in the passage. Out of scope. Eliminated.

Therefore the answer is A. Hope it is clear :)
Intern
Intern
avatar
B
Joined: 20 Jul 2018
Posts: 1
Re: Over the past 20,000 years, the average volume of the human male brain  [#permalink]

Show Tags

New post 06 Oct 2018, 23:35
Can't the answer for 4 be E..Debunking the theory of EQ will not weaken the assertion?
Manager
Manager
User avatar
S
Joined: 02 Sep 2018
Posts: 67
Location: United States
WE: Information Technology (Computer Software)
GMAT ToolKit User CAT Tests
Re: Over the past 20,000 years, the average volume of the human male brain  [#permalink]

Show Tags

New post 09 Oct 2018, 01:59
for question 4: why not B?

4. Which of the following if true would weaken the assertion that humans are getting dumber with the erosion of brain volume?

A. A study proved that our ancestors with lower encephalization quotient were more intelligent than our ancestors with higher encephalization quotient.
My explanation: Option NOT Relevant
Reason: The first para says that the average volume of the human male brain has decreased over the period. The option A doesn't call out explicitly that our ancestors @ 20000 yrs had better IQ than our ancestors @10000 yrs. There statement doesn't indicate that over the years, even though size is reduced, the EQ was shown higher. so this option doesn't weaken the assertion.

B. A discovery that showed that through more refined training methods, a 20 year old can perform many more tasks than a 20 year old could do 500 years back.
My explanation: Relevant, keep it
Reason: As per the question, we need to find an assertion that would weaken. If training methods can improve the performance, then reducetion of brain size, over the years, will not matter.

C. A study that proves that there is positive but non-linear correlation between encephalization quotient and human intelligence.
My explanation: Option NOT Relevant
Reason: The non-linear correlation will not weaken the assertion. If it's a positive Non-linear correlation does not necessarily mean humans are getting wiser. Not relevant.

D. A study that discovered that human encephalization quotient increased at a staggering pace 10000 years back.
My explanation: Option NOT Relevant
Reason: With a constant brain volume, The EQ will continue increasing if the body mass is decreased. This option is Not weakening.

E. A study that proves that there are measures outside of encephalization quotient that makes humans more productive.
My explanation: Option NOT Relevant
Reason: Productivity is not under discussion. Not relevant.

with above analysis, i thought option B looked promising. Please suggest what am i missing?
Manager
Manager
avatar
G
Joined: 02 Aug 2015
Posts: 116
Re: Over the past 20,000 years, the average volume of the human male brain  [#permalink]

Show Tags

New post 09 Oct 2018, 09:42
Cinematiccuisine wrote:
for question 4: why not B?


Hey Cinematiccuisine,

Let me give you my line of reasoning. Option B is out of scope. If you're still not convinced, think about the below points related to option B.

* Says people can be trained to perform tasks. We cannot co-relate training and intelligence. Even animals/kids can be trained to do certain tasks, yet we can't conclude their intelligence has increased.

* Talks only about people aged 20. The sample set is not representative enough.

4. Which of the following if true would weaken the assertion that humans are getting dumber with the erosion of brain volume?

If you look at paragraph 2, there is an assertion that as the EQ of brain decreases, the brilliance also decreases(Evident in the last line of para 2). Option A directly weakens the claim by providing data that such assertion need not be true. Hope it helps!

Cheers!
Manager
Manager
avatar
S
Joined: 21 Jun 2017
Posts: 154
Concentration: Finance, Economics
WE: Corporate Finance (Commercial Banking)
CAT Tests
Re: Over the past 20,000 years, the average volume of the human male brain  [#permalink]

Show Tags

New post 23 Oct 2018, 09:49
11 mins all correct . Too slow ?
_________________

Even if it takes me 30 attempts, I am determined enough to score 740+ in my 31st attempt. This is it, this is what I have been waiting for, now is the time to get up and fight, for my life is 100% my responsibility.

GMAT Club Bot
Re: Over the past 20,000 years, the average volume of the human male brain &nbs [#permalink] 23 Oct 2018, 09:49
Display posts from previous: Sort by

Over the past 20,000 years, the average volume of the human male brain

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  


Copyright

GMAT Club MBA Forum Home| About| Terms and Conditions and Privacy Policy| GMAT Club Rules| Contact| Sitemap

Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne

Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.