Last visit was: 18 Nov 2025, 22:30 It is currently 18 Nov 2025, 22:30
Close
GMAT Club Daily Prep
Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History
Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.
Close
Request Expert Reply
Confirm Cancel
User avatar
Gnpth
Joined: 29 Aug 2012
Last visit: 03 Mar 2023
Posts: 1,049
Own Kudos:
6,700
 [18]
Given Kudos: 330
Status:Chasing my MBB Dream!
Location: United States (DC)
WE:General Management (Aerospace and Defense)
Products:
Posts: 1,049
Kudos: 6,700
 [18]
3
Kudos
Add Kudos
15
Bookmarks
Bookmark this Post
User avatar
PaterD
Joined: 11 Oct 2017
Last visit: 11 Aug 2018
Posts: 22
Own Kudos:
Given Kudos: 68
GMAT 1: 560 Q38 V29
GMAT 1: 560 Q38 V29
Posts: 22
Kudos: 24
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
User avatar
sananoor
Joined: 24 Jun 2012
Last visit: 11 Apr 2022
Posts: 299
Own Kudos:
Given Kudos: 331
Location: Pakistan
Concentration: Strategy, International Business
GPA: 3.76
Products:
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Can someone please explain the Q5 to me??

I think answer should be B
avatar
rajat6693
Joined: 01 Feb 2017
Last visit: 29 Oct 2018
Posts: 6
Own Kudos:
4
 [1]
Given Kudos: 8
Location: India
Schools: Wharton '20
GMAT 1: 740 Q51 V42
GPA: 3.6
Schools: Wharton '20
GMAT 1: 740 Q51 V42
Posts: 6
Kudos: 4
 [1]
1
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
The career of trumpeter Miles Davis was one of the most astonishingly productive that jazz music has ever seen. Yet his genius has never received its due. The impatience and artistic restlessness that characterized his work spawned one stylistic turn after another and made Davis anathema to many critics, who deplored his abandonment first of bebop and then of cool acoustic jazz for ever more innovative sounds.(author introduce the topic that davis work is not characterized by critics because of innovation in conventional jazz music )

Having begun his career studying bebop, Davis pulled the first of many stylistic surprises when, in 1948, he became a member of an impromptu musical think tank that gathered in a New York City apartment. The work of this group not only slowed down tempos and featured ensemble playing as much as or even more than solos-in direct reaction to bebop-it also became the seedbed for the West Coast cool jazz style.(brief introduction of davis journey(1940s) started with working with group in new york that led stepping stone for west coast cool jazz style )

In what would become a characteristic zigzag, Davis didn’t follow up on these innovations himself. Instead, in the late 1950s he formed a new band that broke free from jazz’s restrictive pattern of chord changes. Soloists could determine the shapes of their melodies without referring back to the same unvarying repetition of chords. In this period, Davis attempted to join jazz phrasings, harmonies, and tonal qualities with a unified and integrated sound similar to that of a classical orchestral piece: in his recordings the rhythms, no matter how jazz like, are always understated, and the instrumental voicings seem muted.(continuing the davis journey(1950s) now author talk about how he led the innovations in jazz music )

Davis’s recordings from the late 1960s signal that, once again, his direction was changing. On Filles de Kilimanjaro, Davis’s request that keyboardist Herbie Hancock play electric rather than acoustic piano caused consternation among jazz purists of the time . Other albums featured rock-style beats, heavily electronic instrumentation, a loose improvisational attack and a growing use of studio editing to create jagged soundscapes. By 1969 Davis’s typical studio procedure was to have musicians improvise from a base script of material and then to build finished pieces out of tape, like a movie director. Rock groups had pioneered the process; to jazz lovers, raised on the ideal of live improvisation, that approach was a violation of the premise that recordings should simply document the musicians’ thought processes in real time. Davis again became the target of fierce polemics by purist jazz critics, who have continued to belittle his contributions to jazz.(in 1960 davis have introduce the studio procedure that made him target of the critics anger)

What probably underlies the intensity of the reactions against Davis is fear of the broadening of possibilities that he exemplified. Ironically, he was simply doing what jazz explorers have always done: reaching for something new that was his own. But because his career endured, because he didn’t die young or record only sporadically, and because he refused to dwell in whatever niche he had previously carved out , critics find it difficult to definitively rank Davis in the aesthetic hierarchy to which they cling.(conclusion author advocating davis and also tell us reason why davis didnt get its due )
avatar
rajat6693
Joined: 01 Feb 2017
Last visit: 29 Oct 2018
Posts: 6
Own Kudos:
4
 [1]
Given Kudos: 8
Location: India
Schools: Wharton '20
GMAT 1: 740 Q51 V42
GPA: 3.6
Schools: Wharton '20
GMAT 1: 740 Q51 V42
Posts: 6
Kudos: 4
 [1]
1
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
suramya26
Can someone please explain the Q5 to me??

I think answer should be B


5. Which one of the following creative processes is most similar to Miles Davis’ typical studio procedure of the late 1960s, as described in the fourth paragraph of the passage?
(A) The producer of a television comedy show suggests a setting and general topic for a comedy sketch and then lets the comedians write their own script.
(B) An actor digresses from the written script and improvises during a monologue in order to introduce a feeling of spontaneity to the performance.
(C) A conductor rehearses each section of the orchestra separately before assembling them to rehearse the entire piece together.
(D) An artist has several photographers take pictures pertaining to a certain assigned theme and then assembles them into a pictorial collage.
(E) A teacher has each student in a writing class write an essay on an assigned topic and then submits the best essays to be considered for publication in a journal.

By 1969 Davis’s typical studio procedure was to have musicians improvise from a base script of material and then to build finished pieces out of tape, like a movie director. Rock groups had pioneered the process; to jazz lovers, raised on the ideal of live improvisation, that approach was a violation of the premise that recordings should simply document the musicians’ thought processes in real time

according to the creative process of davis there is a basic topic on which improvisation is made and then final pieces are out

so
a) has only half of the procedure
b)it implies that an actor leaves the main subject temporarily while improvisation doesn't meaning leaving the main subject.
c)way out the context
d)correct answer
e)out the context
e)
avatar
sherlockholmes21
Joined: 06 Aug 2020
Last visit: 09 Jan 2021
Posts: 3
Given Kudos: 5
Posts: 3
Kudos: 0
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Hey expert,
Can you help me this whole passage?
Please send me the explanation of each and every question.
https://gmatclub.com/forum/the-career-o ... l#p1945140
Regards
sherlockholmes21
User avatar
bM22
User avatar
Retired Moderator
Joined: 05 May 2016
Last visit: 17 Jul 2025
Posts: 717
Own Kudos:
Given Kudos: 1,316
Location: India
Products:
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
sherlockholmes21
Hey expert,
Can you help me this whole passage?
Please send me the explanation of each and every question.
https://gmatclub.com/forum/the-career-o ... l#p1945140
Regards
sherlockholmes21


Hi sherlockholmes21,

Please tell me the questions you want help with, as the passage has been explained and the questions have also been answered. If you tell which question/questions and what about those questions is troubling you, I will be able to help you out better.


Thanks.
User avatar
shuklaji
Joined: 03 Sep 2020
Last visit: 02 Jul 2021
Posts: 21
Own Kudos:
Given Kudos: 14
Posts: 21
Kudos: 3
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Why ans for question 2 is E I marked it as C and please explain Q5?
Thank you :-)
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 18 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,295
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
shuklaji
Why ans for question 2 is E I marked it as C and please explain Q5?
Thank you :-)

Question #2

Why E is correct?

If you made a roadmap of the passage, you would have gone directly to Paragraph 2, which discusses “West Coast cool” jazz. (Lines: The work of this group not only slowed down tempos and featured ensemble playing as much as or even more than solos in direct reaction to bebop—it also became the seedbed for the “West Coast cool” jazz style.) reveal that this style of jazz was pioneered in New York City by Davis and his collaborators.

What's wrong with C?

The passage never provides information about ensemble size as it pertains to Davis’s music.

Answer: E
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 18 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
49,295
 [2]
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,295
 [2]
2
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Explanation

5. Which one of the following creative processes is most similar to Miles Davis’ typical studio procedure of the late 1960s, as described in the fourth paragraph of the passage?

Difficulty Level: 750

Explanation

The studio procedure in question is discussed in lines 38-41 (By 1969 Davis’s typical studio procedure was to have musicians improvise from a base script of material and then to build finished pieces out of tape, like a movie director). The essence of this procedure involved constructing a new whole (a finished piece of music) from different parts (various taped segments of music).

Choice (D) reflects the same exact relationship: a new whole (the collage) is constructed out of different parts (individual photographs).

(A), (B), (C), (E) None of these choices reflects this fundamental relationship. Choice (C), which is tricky, violates the relationship in the sense that nothing new is created. The orchestra and the piece of music it plays already exist.

Answer: D
User avatar
VirFortis
Joined: 08 Mar 2021
Last visit: 19 Dec 2022
Posts: 67
Own Kudos:
82
 [1]
Given Kudos: 106
Location: India
Concentration: Technology, Strategy
GMAT 1: 660 Q45 V35
GPA: 4
Products:
GMAT 1: 660 Q45 V35
Posts: 67
Kudos: 82
 [1]
1
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
PaterD
GMATNinja Could you please provide son insight to the 6th question, I'm confused because in the 1st paragraph:
Quote:
The impatience and artistic restlessness that characterized his work spawned one stylistic turn after another and made Davis anathema to many critics...

Then again in the last one
Quote:
But because his career endured, because he didn’t die young or record only sporadically, and because he refused to dwell in whatever niche he had previously carved out , critics find it difficult to definitively rank Davis in the aesthetic hierarchy to which they cling.

Both phrases makes me eliminate answer B almost immediately, yet is the correct answer.
My answer was D, because of first quoted statement. I would much appreciate your perspective regarding this question.
Best Regards!


I am not GMATNinja by any shot, but let me try to explain this.

Take this as a CR question.
....because his career endured, because he didn’t die young or record only sporadically, and because he refused to dwell in whatever niche he had previously carved out , critics find it difficult to definitively rank Davis in the aesthetic hierarchy to which they cling.
Conclusion : Jazz Critics didn't put the respect to MD because he often changed the style of jaaz.
Premises : as explained by examples to his radical change of style and always changing the way jaaz was played.

Now, we have to weaken the argument (conclusion reached by author here), so we have to attack his premise.
Pre-think : What if critics liked some other jaaz player who did the same thing as MD. SO that attacks author's reasoning behind the conclusion.

The quoted excerpts, that you have provided, states the premises the author is using to form his argument. So, we attack that.

Now, let's go through the options :

(A) Many jazz musicians who specialize in improvisational playing are greatly admired by jazz critics. - live improvisational play was appreciated by critics, is very specific and doesn't attack the premise as a whole - as MD did improvisation and many other innovations in the way jaaz is played. Eliminate.
(B) Many jazz musicians whose careers have been characterized by several radical changes in style are greatly admired by jazz critics. - critics appreciating some other jaaz artist who had a similar career to MD - attacks the premise set by the author. Looks correct. Keep this for now. Let's check the next option.
(C) Several jazz musicians who perform exclusively on electronic instruments are very highly regarded by jazz critics. - electronic inst - trap - doesn't attack the whole premise used by author - A little better than A, but still too narrow. Eliminate.
(D) The jazz innovators who are held in the highest regard by jazz critics had brief yet brilliant careers. - Innovators - what innovations - does that relate to change in jaaz style of music? Eliminate.
(E) Jazz critics are known to have a higher regard for musicality than for mere technical virtuosity. - Not relevant. Eliminate.

So, we have option B, left as the answer.

You have read the correct passage, but it seems you had difficulty in understanding the question.

Hope this helped.
User avatar
Knightwing1
Joined: 30 Oct 2022
Last visit: 14 Oct 2023
Posts: 1
Own Kudos:
2
 [1]
Given Kudos: 98
Posts: 1
Kudos: 2
 [1]
1
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Can anyone please explain Q3?
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 18 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,295
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Knightwing1
Can anyone please explain Q3?

Explanation

3. The passage suggests which one of the following about the kind of jazz played by Miles Davis prior to 1948?

Explanation: 700

Explanation

Since you’re asked about Davis’s jazz before 1948, Para 2—which discusses the changes he improvised in 1948—is crucial to this question. Lines 13-15: "The work of this group not only slowed down tempos and featured ensemble playing as much as or even more than solos" state that Davis invented a new form of jazz in 1948—one that contained slower tempos and more ensemble playing. Thus, it’s logical to infer that the jazz played by Davis before 1948 featured quicker tempos and more solo playing.

(B) The fact that the jazz style improvised by Davis in 1948 featured ensemble playing at least “as much as” (line 13-14) solo playing indicates that the pre-1948 jazz played by Davis must have favored solo playing over ensemble playing.

(C) According to the passage, Davis has improvised new forms of jazz since 1948 in order to expand this music’s boundaries. But there’s nothing in the passage to support the contention that the pre-1948 jazz that he played was a reaction to even more restrictive jazz styles.

(D) Purist jazz critics, according to lines 45-48, have attacked Davis’s musical innovations. However, based on this fact alone we can’t conclude that they believe that the pre-1948 jazz that he played is the only authentic form of jazz. For instance, jazz purists might regard some post-1948 jazz styles developed by musicians other than Davis as equally authentic.

(E) While we’re told in line 12 that Davis improvised a new form of jazz in New York City in 1948, we aren’t told anything about where the pre-1948 jazz that he played was performed. It might have been primarily in New York City jazz clubs, but the passage doesn’t say so.

Answer: A
User avatar
napolean92728
User avatar
CAT Forum Moderator
Joined: 13 Oct 2024
Last visit: 01 Nov 2025
Posts: 282
Own Kudos:
Given Kudos: 228
Status:Death is nothing, but to live defeated and inglorious is to die daily.
Posts: 282
Kudos: 83
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Q3. The passage suggests which one of the following about the kind of jazz played by Miles Davis prior to 1948?

Correct Answer: (A) It was characterized by rapid tempos and an emphasis on solo playing.
Reasoning:
The question asks what kind of jazz Miles Davis played prior to 1948. The key part of the passage that helps is:
Quote:
"Having begun his career studying bebop, Davis pulled the first of many stylistic surprises when, in 1948, he became a member of an impromptu musical think tank... The work of this group not only slowed down tempos and featured ensemble playing as much as or even more than solos—in direct reaction to bebop..."
This tells us:
  • Davis began with bebop.
  • Bebop was characterized by fast tempos and solo-oriented playing—since the new group reacted by slowing tempos and increasing ensemble emphasis.
  • Therefore, before 1948, Davis's jazz style (bebop) emphasized rapid tempos and solo playing.
So, Option (A) is correct.

Eliminations:
(B) It equally balanced ensemble and solo playing.
❌ Incorrect — This describes the cool jazz style that developed after 1948, not Davis’s pre-1948 style.

(C) It was a reaction against more restrictive jazz styles.
❌ Incorrect — This describes post-1948 innovations. Bebop itself was an earlier, more complex form, not a reaction to something even more restrictive mentioned here.

(D) It is regarded by purist jazz critics as the only authentic jazz style.
❌ Incorrect — While critics later criticized Davis for leaving bebop and acoustic jazz, the passage doesn’t say they regarded bebop as the only authentic style. It only says they disliked his later innovations.

(E) It was played primarily in New York City jazz clubs.
❌ Incorrect — Although bebop did develop in New York, the passage doesn’t mention where Davis played it before 1948, only that his later innovation started in a New York apartment.
User avatar
Rahul25j
Joined: 07 Jun 2024
Last visit: 14 Nov 2025
Posts: 2
Given Kudos: 12
GMAT Focus 1: 705 Q88 V84 DI83
Products:
GMAT Focus 1: 705 Q88 V84 DI83
Posts: 2
Kudos: 0
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Couldn't understand Q4. How can we say author is advocating MD's music?
Moderators:
GMAT Club Verbal Expert
7445 posts
GMAT Club Verbal Expert
234 posts
GRE Forum Moderator
17289 posts
188 posts