GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

It is currently 07 Dec 2019, 03:02

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel

The pioneers of the teaching of science imagined that its introduction

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:

Hide Tags

Find Similar Topics 
Senior RC Moderator
User avatar
V
Joined: 02 Nov 2016
Posts: 4567
GPA: 3.39
The pioneers of the teaching of science imagined that its introduction  [#permalink]

Show Tags

New post Updated on: 28 Aug 2019, 05:32
9
12
Question 1
00:00
A
B
C
D
E

based on 724 sessions

58% (03:01) correct 42% (03:10) wrong

HideShow timer Statistics

Question 2
00:00
A
B
C
D
E

based on 741 sessions

55% (00:59) correct 45% (01:06) wrong

HideShow timer Statistics

Question 3
00:00
A
B
C
D
E

based on 727 sessions

78% (00:46) correct 22% (00:59) wrong

HideShow timer Statistics

Question 4
00:00
A
B
C
D
E

based on 723 sessions

49% (01:19) correct 51% (01:14) wrong

HideShow timer Statistics

New Project RC Butler 2019 - Practice 2 RC Passages Everyday
Passage # 10, Date : 05-FEB-2019
This post is a part of New Project RC Butler 2019. Click here for Details


The pioneers of the teaching of science imagined that its introduction into education would remove the conventionality, artificiality, and backward-lookingness which were characteristic; of classical studies, but they were gravely disappointed. So, too, in their time had the humanists thought that the study of the classical authors in the original would banish at once the dull pedantry and superstition of mediaeval scholasticism. The professional schoolmaster was a match for both of them, and has almost managed to make the understanding of chemical reactions as dull and as dogmatic an affair as the reading of Virgil's Aeneid. The chief claim for the use of science in education is that it teaches a child something about the actual universe in which he is living, in making him acquainted with the results of scientific discovery, and at the same time teaches him how to think logically and inductively by studying scientific method.

A certain limited success has been reached in the first of these aims, but practically none at all in the second. Those privileged members of the community who have been through a secondary or public school education may be expected to know something about the elementary physics and chemistry of a hundred years ago, but they probably know hardly more than any bright boy can pick up from an interest in wireless or scientific hobbies out of school hours. As to the learning of scientific method, the whole thing is palpably a farce. Actually, for the convenience of teachers and the requirements of the examination system, it is necessary that the pupils not only do not learn scientific method but learn precisely the reverse, that is, to believe exactly what they are told and to reproduce it when asked, whether it seems nonsense to them or not.

The way in which educated people respond to such quackeries as spiritualism or astrology, not to say more dangerous ones such as racial theories or currency myths, shows that fifty years of education in the method of science in Britain or Germany has produced no visible effect whatever. The only way of learning the method of science is the long and bitter way of personal experience, and, until the educational or social systems are altered to make this possible, the best we can expect is the production of a minority of people who are able to acquire some of the techniques of science and a still smaller minority who are able to use and develop them.
1. The author implies that the professional schoolmaster has

A. no interest in teaching science
B. thwarted attempts to enliven education
C. aided true learning
D. supported the humanists
E. been a pioneer in both science and humanities.

2. The authors apparently believes that secondary and public school education in the sciences is

A. severely limited in its benefits
B. worse than that in the classics
C. grossly incompetent
D. a stimulus to critical thinking
E. deliberately obscurantist

3. If the author were to study current education in science to see how things have changed since he wrote the piece, he would probably be most interested in the answer to which of the following questions?

A. Do students know more about the world about them?
B. Do students spend more time in laboratories?
C. Can students apply their knowledge logically?
D. Have textbooks improved?
E. Do they respect their teachers?

4. All of the following can be inferred from the text EXCEPT

A. at the time of writing, not all children received a secondary school education
B. the author finds chemical reactions interesting
C. science teaching has imparted some knowledge of facts to some children
D. the author believes that many teachers are authoritarian
E. it is relatively easy to learn scientific method




Adapted from: The Social Function of Science, John D Bernal (1939)

Source: Www.MajorTest.com
Difficulty Level: 700

_________________

Originally posted by SajjadAhmad on 05 Feb 2017, 01:48.
Last edited by SajjadAhmad on 28 Aug 2019, 05:32, edited 8 times in total.
Updated - Complete topic (319).
Most Helpful Community Reply
Senior RC Moderator
User avatar
V
Joined: 02 Nov 2016
Posts: 4567
GPA: 3.39
Re: The pioneers of the teaching of science imagined that its introduction  [#permalink]

Show Tags

New post 07 Feb 2019, 07:16
3
Official Explanation


1. The author implies that the professional schoolmaster has?

Explanation

The author says that the professional schoolmaster was a match for people who tried to bring new ideas and attitudes into education. This means that the schoolmaster succeeded in making the new subjects dull. And so B is the best answer.

ANSWER: B


2. The authors apparently believes that secondary and public school education in the sciences is?

Explanation

The author tells us that some pupils might have learned some facts but that they would not have learned anything of the scientific method. He expresses himself very forcefully but still not strongly enough to make B, C or E the correct answers. The correct answer, A, is best ? strong without being excessive.

ANSWER: A


3. If the author were to study current education in science to see how things have changed since he wrote the piece, he would probably be most interested in the answer to which of the following questions?

Explanation

Passage show what the author expects science education to do. He goes on to say that practically no progress has been made towards the aim of helping the student to think logically. The last sentence confirms that he would expect good science education to enable students to use scientific knowledge.

ANSWER: C


4. All of the following can be inferred from the text EXCEPT

Explanation

In an except question we are looking for something that is wrong. The word relatively in answer E clearly makes this statement wrong.

ANSWER: E


Hope it helps
_________________
General Discussion
Manager
Manager
avatar
P
Joined: 04 Oct 2018
Posts: 159
Location: Viet Nam
Re: The pioneers of the teaching of science imagined that its introduction  [#permalink]

Show Tags

New post 06 Feb 2019, 09:48
4. All of the following can be inferred from the text EXCEPT[/b]

A. at the time of writing, not all children received a secondary school education
B. the author finds chemical reactions interesting
C. science teaching has imparted some knowledge of facts to some children
D. the author believes that many teachers are authoritarian
E. it is relatively easy to learn scientific method=> "The only way of learning the method of science is the long and bitter way of personal experience, and, until the educational or social systems are altered to make this possible"- the point in the last paragraph is contrast to this choice.
_________________
"It Always Seems Impossible Until It Is Done"
Manager
Manager
avatar
G
Joined: 15 Nov 2015
Posts: 158
Location: India
GMAT 1: 700 Q47 V39
GPA: 3.7
GMAT ToolKit User
Re: The pioneers of the teaching of science imagined that its introduction  [#permalink]

Show Tags

New post 06 Feb 2019, 16:53
4
1. The author implies that the professional schoolmaster has

A. no interest in teaching science - not specifically stated in passage
B. thwarted attempts to enliven education - correct - info available in first para
C. aided true learning - not specifically stated in passage
D. supported the humanists - not specifically stated in passage
E. been a pioneer in both science and humanities.- not specifically stated in passage

2. The authors apparently believes that secondary and public school education in the sciences is

A. severely limited in its benefits - correct
B. worse than that in the classics - passage never says it is worse, passage allludes that it failed to achieve the benefits that classics couldn't achieve
C. grossly incompetent - Too strong
D. a stimulus to critical thinking - passage refutes this info
E. deliberately obscurantist - Not supported

3. If the author were to study current education in science to see how things have changed since he wrote the piece, he would probably be most interested in the answer to which of the following questions?

A. Do students know more about the world about them? -this is something author agrees to an extent
B. Do students spend more time in laboratories? --out of scope
C. Can students apply their knowledge logically? - yes correct -this is something author believes science education has not achieved
D. Have textbooks improved? - out of scope
E. Do they respect their teachers? - out of scope

4. All of the following can be inferred from the text EXCEPT

A. at the time of writing, not all children received a secondary school education - given in 2nd para
B. the author finds chemical reactions interesting - given in 1st para
C. science teaching has imparted some knowledge of facts to some children - - given in 2nd para
D. the author believes that many teachers are authoritarian - given in 2nd para
E. it is relatively easy to learn scientific method - correct
Senior Manager
Senior Manager
avatar
S
Joined: 17 Sep 2016
Posts: 314
Re: The pioneers of the teaching of science imagined that its introduction  [#permalink]

Show Tags

New post 30 Jul 2019, 05:55
Quote:
4. All of the following can be inferred from the text EXCEPT

A. at the time of writing, not all children received a secondary school education
B. the author finds chemical reactions interesting
C. science teaching has imparted some knowledge of facts to some children
D. the author believes that many teachers are authoritarian
E. it is relatively easy to learn scientific method


dear SajjadAhmad, GMATNinja

I cannot understand choice B,
i did not find any evidence that can be used to infer B

Please clarify further
Senior RC Moderator
User avatar
V
Joined: 02 Nov 2016
Posts: 4567
GPA: 3.39
Re: The pioneers of the teaching of science imagined that its introduction  [#permalink]

Show Tags

New post 09 Aug 2019, 21:24
Hello zoezhuyan

Remember this is an inference question, what we have to infer will not necessarily available in naked word or stated explicitly. Read, Understand and convert it into meaningful knowledge for inference question. Where we can find option B?

Read these lines in first paragraph

The professional schoolmaster was a match for both of them, and has almost managed to make the understanding of chemical reactions as dull and as dogmatic an affair as the reading of Virgil's Aeneid.

Read it, understand it and convert it into meaningful knowledge and compare it what we have required by question. These lines made Option B wrong.

I hope it helps

zoezhuyan wrote:
Quote:
4. All of the following can be inferred from the text EXCEPT

A. at the time of writing, not all children received a secondary school education
B. the author finds chemical reactions interesting
C. science teaching has imparted some knowledge of facts to some children
D. the author believes that many teachers are authoritarian
E. it is relatively easy to learn scientific method


dear SajjadAhmad, GMATNinja

I cannot understand choice B,
i did not find any evidence that can be used to infer B

Please clarify further

_________________
GMAT Club Bot
Re: The pioneers of the teaching of science imagined that its introduction   [#permalink] 09 Aug 2019, 21:24
Display posts from previous: Sort by

The pioneers of the teaching of science imagined that its introduction

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  





Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne