Bikramjeet
need explanations for 3 4 5 & 6
Explanation
For explanation of question number 3 visit below linkhttps://gmatclub.com/forum/what-is-law- ... l#p24177174. Which one of the following does the passage mention as a similarity between the Critical Legal Studies movement and the Law and Literature movement?
Difficulty Level: 700
Explanation
Lines 14-17 suggest that the modern, post-1970 schools inquiring into the nature of law share one trait in common: they’ve all been influenced by “academic disciplines and intellectual traditions previously unconnected with the study of law.” Lines 27-29 relate the particular academic disciplines and intellectual traditions that have influenced the Critical Legal Studies school, while line 36 points out that the Law and Literature school is also “interdisciplinary.”
(A) While the Critical Legal Studies school is concerned with how elites maintain their power through the law (see lines 29-34), the Law and Literature school is concerned only with how new law is developed.
(B) It might be argued that the Critical Legal Studies school is an extension of legal positivism since both dwell on the connection between law and authority; however, the Law and Literature school is not a descendent of either natural law or legal positivism, which focus on moral and political issues, respectively. The Law and Literature school dwells primarily on the connection between law and literary activity.
(C) Neither the Critical Legal Studies school nor the Law and Literature school is concerned with the connection between law and economics. Rather, it’s the Law and Economics school that deals with this issue. Moreover, the Critical Legal Studies school argues that the power of many political elites is illegitimate, while the Law and Literature school doesn’t explicitly comment on the nature of legitimate political power.
(E) Only the Law and Literature school looks upon judicial opinion-writing as a “mediating activity” (see lines 48-53).
• The phrase “which one of the following does the passage mention” is a tip-off that this is an Explicit Text question. Your job in this type of question is to use your mental roadmap of the passage to find the information relevant to answering the question. Once you’ve accomplished this task, you’ve just got to match this information to the correct answer choice.
Answer: D
5. Which one of the following can be inferred from the passage about the academic study of jurisprudence before the 1970s?
Difficulty Level: 700
Explanation
Collectively, lines 12-17 tell us that “academic disciplines and intellectual traditions previously unconnected with the study of law” have had an impact on the study of law since the 1970s. Put differently, these academic disciplines and intellectual traditions, including anthropology and sociology, didn’t affect the study of law before the 1970s.
(A) The study of law before and after 1970 has been concerned with the nature of law itself, not with “codifying and maintaining the privileges of elites.”
(B) The pre-1970s Positivist school, lines 9-11 indicate, drew a direct connection between law and the political power of groups.
(C) The fact that the post-1970 Law and Literature school focuses primarily on judicial opinions doesn’t mean that this issue was necessarily ignored in the pre-1970 study of law.
(D) Neither the Naturalist nor Positivist schools focused on economic issues. Rather, the post-1970 Law and Economics school concentrates on this issue.
Answer: E
6. Proponents of the Law and Literature movement would most likely agree with which one of the following statements concerning the relationship between the law and judges’ written opinions?
Difficulty Level: 700
Explanation
The Law and Literature school’s view of how judges render opinions is dealt with in Para 4; so, you’ll need to go there for the information necessary to answer this question. Individual judges, according to this school, reinterpret established legal texts in order to solve current legal problems. Since members of this school believe that judicial opinions are based on individual decisions, it follows logically that they would also believe that different judges might come to different decisions when faced with the same legal situation.
(A), (C), (E) Judges, according to the Law and Literature school’s members, make decisions by adapting established legal texts to current legal problems. There’s nothing in the passage to indicate that Law and Literature school members think that “theories” of law have anything to do with judicial decision making.
(B) is inconsistent with the Law and Literature school’s emphasis on judicial adaptability. Since members of this school feel that all judges reinterpret established legal texts, they wouldn’t endorse the view that some judicial opinions are based purely on natural law or legal positivist doctrine.
Answer: D
Hope it helps