GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

 It is currently 23 Mar 2019, 01:41

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

On a summer camp, 25% of the campers paid $120 each, 35% paid$80 each

Author Message
TAGS:

Hide Tags

Math Expert
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 53795
On a summer camp, 25% of the campers paid $120 each, 35% paid$80 each  [#permalink]

Show Tags

14 Jun 2016, 02:28
00:00

Difficulty:

15% (low)

Question Stats:

85% (02:26) correct 15% (02:25) wrong based on 70 sessions

HideShow timer Statistics

On a summer camp, 25% of the campers paid $120 each, 35% paid$80 each and the rest paid $65 each. What percentage of the total amount paid came from the campers who paid$80?

A. 18%
B. 21%
C. 26%
D. 33.3%
E. 37.5%

_________________
Director
Joined: 20 Feb 2015
Posts: 795
Concentration: Strategy, General Management
Re: On a summer camp, 25% of the campers paid $120 each, 35% paid$80 each  [#permalink]

Show Tags

14 Jun 2016, 06:09
let the total no of campers be 100
total amount = (25*120)+(35*80)+(40*65) = 3000+2800+2600= $8400 required percentage = (28/84)*100 = 400/12 = 100/3 =33.33% Math Expert Joined: 02 Aug 2009 Posts: 7434 Re: On a summer camp, 25% of the campers paid$120 each, 35% paid $80 each [#permalink] Show Tags 14 Jun 2016, 07:16 Bunuel wrote: On a summer camp, 25% of the campers paid$120 each, 35% paid $80 each and the rest paid$65 each. What percentage of the total amount paid came from the campers who paid $80? A. 18% B. 21% C. 26% D. 33.3% E. 37.5% Although the method will be same but converting % into fraction will ease the calculation part.. 25% means 25/100 = 1/4, 35% means 35/100 = 7/20, and 40 % would mean 40/100 = 2/5.. so Total =$$\frac{1}{4} *120 + \frac{7}{20}* 80 + \frac{2}{5} *65 = 30 + 28 + 26 = 28 + 56$$ or 28*3... from 80$ we get 7/20 * 80 = 28...
ans =$$\frac{28}{28*3}= \frac{1}{3}$$or 33.33%

D
_________________

1) Absolute modulus : http://gmatclub.com/forum/absolute-modulus-a-better-understanding-210849.html#p1622372
2)Combination of similar and dissimilar things : http://gmatclub.com/forum/topic215915.html
3) effects of arithmetic operations : https://gmatclub.com/forum/effects-of-arithmetic-operations-on-fractions-269413.html
4) Base while finding % increase and % decrease : https://gmatclub.com/forum/percentage-increase-decrease-what-should-be-the-denominator-287528.html

GMAT Expert

Director
Joined: 24 Nov 2015
Posts: 503
Location: United States (LA)
Re: On a summer camp, 25% of the campers paid $120 each, 35% paid$80 each  [#permalink]

Show Tags

17 Oct 2016, 11:58
we will solve this problem by picking smart numbers
Consider the total number of campers to be 100
25% campers paid $120 each which means they paid a total of 25*120 =$3000
35% campers paid $80 each which means they paid a total of 35*80 =$2800
remaining 40% campers paid $65 each which means they paid a total of 40*65 =$2600