Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

It appears that you are browsing the GMAT Club forum unregistered!

Signing up is free, quick, and confidential.
Join other 500,000 members and get the full benefits of GMAT Club

Registration gives you:

Tests

Take 11 tests and quizzes from GMAT Club and leading GMAT prep companies such as Manhattan GMAT,
Knewton, and others. All are free for GMAT Club members.

Applicant Stats

View detailed applicant stats such as GPA, GMAT score, work experience, location, application
status, and more

Books/Downloads

Download thousands of study notes,
question collections, GMAT Club’s
Grammar and Math books.
All are free!

Thank you for using the timer!
We noticed you are actually not timing your practice. Click the START button first next time you use the timer.
There are many benefits to timing your practice, including:

Shawana made a schedule for reading books during 4 weeks (28 days) of [#permalink]

Show Tags

17 Jun 2017, 07:50

1

This post received KUDOS

Top Contributor

8

This post was BOOKMARKED

00:00

A

B

C

D

E

Difficulty:

35% (medium)

Question Stats:

71% (02:10) correct 29% (02:15) wrong based on 407 sessions

HideShow timer Statistics

Attachment:

2018.OG.05.079.q.jpg [ 74.91 KiB | Viewed 2871 times ]

Shawana made a schedule for reading books during 4 weeks (28 days) of her summer vacation. She has checked out 12 books from the library. The number of pages in each book and the order in which she plans to read the books are shown in the table above. She will read exactly 50 pages each day. The only exception will be that she will never begin the next book on the same day that she finishes the previous one, and therefore on some days she may read fewer than 50 pages. At the end of the 28th day, how many books will Shawana have finished?

Re: Shawana made a schedule for reading books during 4 weeks (28 days) of [#permalink]

Show Tags

17 Jun 2017, 09:12

6

This post received KUDOS

Since Shawama can read upto 50 pages in a day, and doesn't read the next book on the same day, once she has finished reading a book on that day.

She will read the following books for the following days. Book1 - 253 pages will take 6 days Book2 - 110 pages will take 3 days(Total : 9 days) Book3 - 117 pages will take 3 days(Total : 12 days) Book4 - 170 pages will take 4 days(Total : 16days) Book5 - 155 pages will take 4 days(Total : 20 days) Book6 - 50 pages will take 1 days (Total : 21 days) Book7 - 205 pages will take 5 days(Total : 26 days) Book8 - 70 pages will take 2 days (Total : 28 days)

Hence, she would have read 8 books in total at the completion of the 28th day(Option B)
_________________

Shawana made a schedule for reading books during 4 weeks (28 days) of [#permalink]

Show Tags

17 Jun 2017, 10:58

AbdurRakib wrote:

Attachment:

2018.OG.05.079.q.jpg

Shawana made a schedule for reading books during 4 weeks (28 days) of her summer vacation. She has checked out 12 books from the library. The number of pages in each book and the order in which she plans to read the books are shown in the table above. She will read exactly 50 pages each day. The only exception will be that she will never begin the next book on the same day that she finishes the previous one, and therefore on some days she may read fewer than 50 pages. At the end of the 28th day, how many books will Shawana have finished?

A. 7 B. 8 C. 9 D. 10 E. 11

Shawana reads 50 pages per day. Exception will be that she will never begin the next book on the same day that she finishes the previous one.

Book 1 = 253 pages = 253/50 = 5 days and 3 pages left. Total of 6 days. (------ 6 days)

Book 2 = 110 pages = 110/50 = 2 days and 10 pages left. Total of 3 days. (------- 6 + 3 = 9 days)

Book 3 = 117 pages = 117/50 = 2 days and 17 pages left. Total of 3 days. ( -------- 9 + 3 = 12 days)

Book 4 = 170 pages = 170/50 = 3 days and 20 pages left. Total of 4 days. (------------ 12 + 4 = 16 days)

Book 5 = 155 pages = 155/50 = 3 days and 5 pages left. Total of 4 days. (----------- 16 + 4 = 20 days)

Book 6 = 50 pages = 50/50 = 1 day and 0 pages left. Total of 1 day. (------------- 20 + 1 = 21 days)

Book 7 = 205 pages = 205/50 = 4 days and 5 pages left. Total of 5 days. (------------ 21 + 5 = 26 days)

Book 8 = 70 pages = 70/50 = 1 day and 20 pages left. Total of 2 days. (--------------- 26 + 2 = 28 days)

Therefore she can read total of 8 books in 28 days. Answer (B)...

Re: Shawana made a schedule for reading books during 4 weeks (28 days) of [#permalink]

Show Tags

14 Aug 2017, 06:41

If she finishes the 6th book on the 21st day, how can she start another one that day when Q stem said she can never start another book the same day.. ? please explain... If I continue to start the 7th book on 22nd day the result will be A.

Shawana made a schedule for reading books during 4 weeks (28 days) of [#permalink]

Show Tags

14 Aug 2017, 08:52

1

This post received KUDOS

AnnKatrin wrote:

If she finishes the 6th book on the 21st day, how can she start another one that day when Q stem said she can never start another book the same day.. ? please explain... If I continue to start the 7th book on 22nd day the result will be A.

Then, she starts the 7th book on the 22nd day, and reads 50 pages on the 22nd day. She will read till the 100th page on the 23rd day ,she will read till the 150th page on the 24rth day ,she will read till the 200th page on the 25th day ,and she will read the remaining 5 pages(from 201 to 205) on the 26th day.

Now she starts the 8th book on the 27th day, 50 pages on day 27 and 20 remaining pages of the 70 page book on day 28.

Hence, she would have finished 8 books on the 28th day

Shawana made a schedule for reading books during 4 weeks (28 days) of her summer vacation. She has checked out 12 books from the library. The number of pages in each book and the order in which she plans to read the books are shown in the table above. She will read exactly 50 pages each day. The only exception will be that she will never begin the next book on the same day that she finishes the previous one, and therefore on some days she may read fewer than 50 pages. At the end of the 28th day, how many books will Shawana have finished?

A. 7 B. 8 C. 9 D. 10 E. 11

We will list the number of days it will take to read each book. Since Shawana does not start a new book the same day she finishes a book, the number of days for her to read a book will be one more than the number of pages of the book divided by 50 (ignoring remainders).

Book 1: 6 days Book 2: 3 days (Total: 9 days) Book 3: 3 days (Total: 12 days) Book 4: 4 days (Total: 16 days) Book 5: 4 days (Total: 20 days) Book 6: 1 day (Total: 21 days) Book 7: 5 days (Total: 26 days) Book 8: 2 days (Total: 28 days)

So, in 28 days, Shawana will have finished 8 books.

Answer: B
_________________

Jeffery Miller Head of GMAT Instruction

GMAT Quant Self-Study Course 500+ lessons 3000+ practice problems 800+ HD solutions