GMAT Changed on April 16th - Read about the latest changes here

It is currently 21 May 2018, 09:30

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel

Events & Promotions

Events & Promotions in June
Open Detailed Calendar

I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
108 KUDOS received
Director
Director
avatar
Status: Impossible is not a fact. It's an opinion. It's a dare. Impossible is nothing.
Affiliations: University of Chicago Booth School of Business
Joined: 26 Nov 2009
Posts: 875
Location: Singapore
Concentration: General Management, Finance
Schools: Chicago Booth - Class of 2015
GMAT ToolKit User
I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn [#permalink]

Show Tags

New post Updated on: 12 Jul 2011, 05:22
108
This post received
KUDOS
146
This post was
BOOKMARKED

I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn SC on the usage. So for those who are still trying to fix the problem



As Vs Like
----------

"She sings like her mother" - correct
"She sings as her mother does" - correct
Susan, like her mother, is a good singer. - correct
"She sings like her mother does" - wrong

Joe, like Mary, has a cat. - correct
Joe has a cat, as does Mary. - correct

There are fundamentally 4 differences between "as" and "like".

1. As introduces clauses (which have verbs) and like introduces phrases (which don't have verbs).

2. As clause construction is used to introduce comparisons that are real. Like phrase constructions are preferred when making comparisons that are not real but imaginary. (See the above McClintock example)

3. "As" is also used as a substitute for "in the capacity of". Eg. As the president of USA, George Bush.....

4. Idiomatic differences: Used as (Correct) Used Like (Incorrect) / Regarded as (Correct), Regarded Like (Incorrect). There is just one exception (that I have come across) to the idiomatic constructions using the verb "act", where one has to infer the meaning before using "as/like". "Act as" is used when a function of an inanimate object is described. Eg. In the flood, the wall acted as a dam. However, "act" is followed by like to mean to behave or comport oneself and describes the action of a person. Eg. He acted like a fool.


Lets look at some examples -

1. More than thirty years ago Dr. Barbara Mc-Clintock, the Nobel Prize winner, reported that genes can “jump,” as pearls moving mysteriously from one necklace to another.
(A) as pearls moving mysteriously from one necklace to another
(B) like pearls moving mysteriously from one necklace to another
(C) as pearls do that move mysteriously from one necklace to others
(D) like pearls do that move mysteriously from one necklace to others
(E) as do pearls that move mysteriously from one necklace to some other one

[Reveal] Spoiler:
Red flag: "as" is MOST dangerous here.



2. Before its independence in 1947, Britain ruled India as a colony and they would relinquish power only after a long struggle by the native people.
Before its independence in 1947, Britain ruled India as a colony and they would relinquish power
Before independence in 1947, Britain had ruled India as a colony and relinquished power
Before its independence in 1947, India was ruled by Britain as a colony and they relinquished power
Before independence in 1947, India had been ruled as a colony by Britain, which relinquished power
Before independence in 1947, India had been a colony of the British, who relinquished power

[Reveal] Spoiler:
Red flag : "as" a colony - dangerous


3. As rare as something becomes, be it a baseball card or a musical recording or a postage stamp, the more avidly it is sought by collectors.
(A) As rare as something becomes, be it
(B) As rare as something becomes, whether it is
(C) As something becomes rarer and rarer, like
(D) The rarer something becomes, like
(E) The rarer something becomes, whether it is

[Reveal] Spoiler:
Red flag : As "rare" as is risky. rare is not a noun. You can only compare apples with apples.



4. In the 1980's the rate of increase of the minority population of the united states was nearly twice as fast as the 1970's.
A.twice as fast as
B.twice as fast as it was in
C.twice what it was in
D.two times faster than that of
E.two times greater than

[Reveal] Spoiler:
Red flag : increase AND "as fast as" - redundant



5. In its most recent approach, the comet Crommelin passed the Earth at about the same distance and in about the same position, some 25 degrees above the horizon, that Halley’s comet will pass the next time it appears.
(A) that Halley’s comet will pass
(B) that Halley’s comet is to be passing
(C) as Halley’s comet
(D) as will Halley’s comet
(E) as Halley’s comet will do

[Reveal] Spoiler:
Red flag : as.....do (If the sentence ends in verb, probably its wrong). I'm saying probably for those who who are going to kill me for this rule :-)


6. Based on recent box office receipts, the public's appetite for documentary films, like nonfiction books, seems to be on the rise.
A like nonfiction books
B as nonfiction books
C as its interest in nonfiction books
D like their interest in nonfiction books
E like its interest in nonfiction books

[Reveal] Spoiler:
Red flag : "as" cannot be used to compare nouns. public's appetite vs its interest. Use "like"



7. Proponents of artificial intelligence say they will be able to make computers that can
understand English and other human languages, recognize objects, and reason as an
expert does—computers that will be used to diagnose equipment breakdowns,
deciding whether to authorize a loan, or other purposes such as these.


(A) as an expert does—computers that will be used to diagnose equipment
breakdowns, deciding whether to authorize a loan, or other purposes such as
these
(B) as an expert does, which may be used for purposes such as diagnosing
equipment breakdowns or deciding whether to authorize a loan
(C) like an expert—computers that will be used for such purposes as diagnosing
equipment breakdowns or deciding whether to authorize a loan
(D) like an expert, the use of which would be for purposes like the diagnosis of
equipment breakdowns or the decision whether or not a loan should be
authorized
(E) like an expert, to be used to diagnose equipment breakdowns, deciding
whether to authorize a loan or not, or the like

[Reveal] Spoiler:
Red flag : To think like an expert. The usage of "like" is adverbial modifier. "Like an expert" modifies "think". Like is NOT comparing nouns.


8. The use of gravity waves, which do not interact with matter in the way electromagnetic waves do, hopefully will enable astronomers to study the actual formation of black holes and neutron stars.
A) in the way electromagnetic waves do, hopefully will enable
B) in the way electromagnetic waves do, will, it is hoped, enable
C) like electromagnetic waves, hopefully will enable
D) like electromagnetic waves, would enable, hopefully
E) such as electromagnetic waves do, will, it is hoped, enable

[Reveal] Spoiler:
Red flag : In GMAT "such as" can only be used to introduce examples. You can compare apples and apples. Here "like" cannot be used to compare "use" of gravity waves with "electromagnetic waves" which is a noun


9. Salt deposits and moisture threaten to destroy the
Mohenjo-Daro excavation in Pakistan, the site of an
ancient civilization that flourished at the same time
as the civilizations
in the Nile Delta and the river
valleys of the Tigris and Euphrates.
(A) that flourished at the same time as the
civilizations
(B) that had flourished at the same time as had
the civilizations
(C) that flourished at the same time those had
(D) flourishing at the same time as those did
(E) flourishing at the same time as those were

[Reveal] Spoiler:
Red flag : If you don't know the idiom "same x as y" this SC is not for you.


10. According to a recent poll, owning and living in a freestanding house on its own land is still a goal of a majority of young adults, like that of earlier generations.

a) like that of earlier generations
b) as that for earlier generations
c) just as earlier generations did
d) as have earlier generations
e) as it was of earlier generations

[Reveal] Spoiler:
Red flag : You can only compare apples with apples. E compares goal Vs goal.


11. In Hungary, as in much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many of which are in middle management and light industry.
A. as in much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many of which are in
B. as with much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women works, many in
C. as in much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many of them in.
D. like much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women works, and many are.
E. like much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many are in.

[Reveal] Spoiler:
Red flag : Focus on comparison first. Apples with apples only.


12. There are hopeful signs that we are shifting away from our heavy reliance on fossil fuels; more than ten times as much energy is generated through wind power now than it was in 1990.

A. generated through wind power now than it was
B. generated through wind power now as it was
C. generated through wind power now as was the case
D. now generated through wind power as it was
E. now generated through wind power than was the case

[Reveal] Spoiler:
Red flag : As does the comparison. Apples with apples only - case with case. "it" is an evil if no antecedent. BAAAAAAAAAAAD!


13. Officials at the United States Mint believe that the Sacagawea dollar coin will be used more as a substitute for four quarters rather than for the dollar bill because its weight, only 8.1 grams, is far less than four quarters, which weigh 5.67 grams each.
A) more as a substitute for four quarters rather than for the dollar bill because its weight, only 8.1 grams, is far less than
B) more as a substitute for four quarters than the dollar bill because it weighs only 8.1 grams, far lighter than
C) as a substitute for four quarters more than for the dollar bill because it weighs only 8.1 grams, far less than
D) as a substitute for four quarters more than the dollar bill because its weight of only 8.1 grams is far lighter than it is for
E) as a substitute more for four quarters rather than for the dollar bill because its weight, only 8.1 grams, is far less than it is for

[Reveal] Spoiler:
Red flag : If you don't know what "as" is comparing, this SC is not for ya ! Note "for" parallelism.



14. Like any star of similar mass would do, once the Sun has exhausted the hydrogen in its core, it expands into a red giant, eventually ejecting its outer envelope of gases to become a white dwarf.

(A) Like any star of similar mass would do, once the Sun has exhausted the hydrogen in its core, it expands into a red giant, eventually ejecting
(B) Like any star of similar mass, once the hydrogen in the Sun's core is exhausted, then it expands into a red giant and eventually ejects
(C) As in the case of any star of similar mass, once the hydrogen in the Sun's core is exhausted, it will expand into a red giant, and eventually ejecting
(D) As any star of similar mass would, once the hydrogen in the Sun's core is exhausted it will expand into a red giant and will eventually eject
(E) As would be the case with any star of similar mass, once the Sun exhausts the hydrogen in its core, it will expand into a red giant and eventually eject

[Reveal] Spoiler:
Red flag : You can get the answer in 5 secs if you know what "As" is comparing. Otherwise Aasta Lavista baby ! :wink: Another point - "will" never takes singular verb.


15. As it is with traditional pharmacies, on-line drugstores rely on prescriptions to be successful, since it is primarily prescriptions that attract the customers, who then also buy other health-related items.
A. As it is with traditional pharmacies, on-line drugstores rely on prescriptions to be successful
B. As with the case of traditional pharmacies, on-line drugstores rely on prescriptions to have success
C. As is the case with traditional pharmacies, prescriptions are the cornerstone of a successful on-line drugstore
D. As traditional pharmacies, so on-line drugstores rely on prescriptions to be successful
E. Like traditional pharmacies, the cornerstone of a successful on-line drugstore is prescriptions

[Reveal] Spoiler:
Red flag : You get the previous one correct. And you get this one too !



16. Like many others of his generation of Native American leaders, Joseph Brant lived in two worlds; born into an Iroquois community and instructed in traditional Iroquois ways, he also received an education from English-speaking teachers.
(A) Like many others of his generation of Native American leaders, Joseph Brant lived in two worlds;
(B) Like many others of his generation of Native American leaders, living in two worlds, Joseph Brant was
(C) Like many another of his generation of Native American leaders, Joseph Brant, living in two worlds, was
(D) As with many others of his generation of Native American leaders, living in two worlds, Joseph Brant was
(E) As with many another of his generation of Native American leaders, Joseph Brant lived in two worlds;

[Reveal] Spoiler:
Red flag : E. Parallel comparison - as with X.... as with Y. Second "with" is missing. But here the catch is we are comparing people with Joseph Brant. Like wins !


17. In one of the bloodiest battles of the Civil War, fought at Sharpsburg, Maryland, on September 17, 1862, four times as many Americans were killed as would later be killed on the beaches of Normandy during D-Day.
(A) Americans were killed as
(B) Americans were killed than
(C) Americans were killed than those who
(D) more Americans were killed as there
(E) more Americans were killed as those who

[Reveal] Spoiler:
Red flag : "as many X as Y". if you don't know this idiom this SC is not for ya !



18. The value of the dollar in international markets will continue to increase, as it has been since interest rates began to rise.
(A) as it has been
(B) as it has done
(C) which it has
(D) which it has been
(E) which it had been

[Reveal] Spoiler:
Red flag : This SC is not about "As". Its about the "since". With since use present perfect.



19. In the early twentieth century, an extraordinary painter could influence nearly all advanced artists, but today, for any one artist to influence practitioners of genres as varied as painting, video, and photography is nearly impossible.
(A) as varied as
(B) as varied as are
(C) as varied as those of
(D) that are as varied as your answer
(E) that are as varied as are

[Reveal] Spoiler:
Red flag : This SC is eye opener - pay attention to what is being compared. Painter is compared with artist. Genres are compared with painting, video etc


20. Uninformed about students’ experience in urban classrooms, critics often condemn schools’ performance gauged by an index, such as standardized test scores, that are called objective and can be quantified and overlook less measurable progress, such as that in higher-level reasoning.
A. an index, such as standardized test scores, that are called objective and can be quantified and overlook less measurable progress, such as that
B. an index, such as standardized test scores, that are called objective and can be quantified and overlook less measurable progress, such as what is made
C. an index, such as standardized test scores, that is called objective and can be quantified and overlook less measurable progress, such as what is made
D. a so-called objective index, such as standardized test scores, that can be quantified and overlook less measurable progress, such as what is made
E. a so-called objective index, such as standardized test scores, that can be quantified and overlook less measurable progress, such as that

[Reveal] Spoiler:
Red flag : "such as" is used to give examples. Pay attention to what is being compared in the SC.


21. Like Haydn, Schubert wrote a great deal for the stage, but he is remembered principally for his chamber and concert-hall music.
(A) Like Haydn, Schubert
(B) Like Haydn, Schubert also
(C) As has Haydn, Schubert
(D) As did Haydn, Schubert also
(E) As Haydn did, Schubert also

[Reveal] Spoiler:
I believe all of you will get one correct ! Happy ending :-D



[Reveal] Spoiler: Official Answers
OA :
1. B
2. E
3. E
4. C
5. D
6. E
7. C
8. B
9. A
10. E
11. C
12. C
13. C
14. E
15. C
16. A
17. A
18. A
19. A
20. E
21. A

Originally posted by nusmavrik on 31 Jul 2010, 03:53.
Last edited by fluke on 12 Jul 2011, 05:22, edited 3 times in total.
spoilers added for red-flag
4 KUDOS received
Intern
Intern
avatar
Joined: 05 Jul 2010
Posts: 26
Re: Compilation - As / Like [#permalink]

Show Tags

New post 31 Jul 2010, 09:59
4
This post received
KUDOS
3
This post was
BOOKMARKED
+1

thx. for the compilation.

To identify a wrong usage of 'Like' one simple trick is to just replce the word 'like' with 'similar to'; if then the option makes sense it implies that the use of 'like' is correct, otherwise not.
1 KUDOS received
Manager
Manager
avatar
Joined: 06 Jul 2010
Posts: 91
Re: Compilation - As / Like [#permalink]

Show Tags

New post 31 Jul 2010, 21:34
1
This post received
KUDOS
Great one.. Thanks nusmavrik..BTW, in question 11, the answer is posted as,

C. as in much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many of them in.

But isn't 'overwhelming proportion of women' singular? If so, shouldn't we use 'works' instead of work?
1 KUDOS received
Director
Director
avatar
Status: Impossible is not a fact. It's an opinion. It's a dare. Impossible is nothing.
Affiliations: University of Chicago Booth School of Business
Joined: 26 Nov 2009
Posts: 875
Location: Singapore
Concentration: General Management, Finance
Schools: Chicago Booth - Class of 2015
GMAT ToolKit User
Re: Compilation - As / Like [#permalink]

Show Tags

New post 01 Aug 2010, 01:03
1
This post received
KUDOS
Think you missed the subject "women" (plural). work is correct

(an overwhelming proportion) of (women) work
X of Y work ----> Y is plural hence "work" will associate with Y (women)

sridhar wrote:
Great one.. Thanks nusmavrik..BTW, in question 11, the answer is posted as,

C. as in much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many of them in.

But isn't 'overwhelming proportion of women' singular? If so, shouldn't we use 'works' instead of work?
1 KUDOS received
Intern
Intern
avatar
Joined: 14 Jul 2010
Posts: 2
Re: As / Like Compilation [#permalink]

Show Tags

New post 04 Aug 2010, 12:21
1
This post received
KUDOS
Are there any situations when you should use "as" and not "like?"

I thought I remembered the MGMAT book saying "as" can always be used where "like" is used (they can both be prepositions).

For number 1, I put A --> goes along with this same idea.

Thanks for your help
4 KUDOS received
VP
VP
avatar
Joined: 17 Feb 2010
Posts: 1313
Re: As / Like Compilation [#permalink]

Show Tags

New post 07 Aug 2010, 12:57
4
This post received
KUDOS
1. More than thirty years ago Dr. Barbara Mc-Clintock, the Nobel Prize winner, reported that genes can “jump,” as pearls moving mysteriously from one necklace to another.
(A) as pearls moving mysteriously from one necklace to another
(B) like pearls moving mysteriously from one necklace to another
(C) as pearls do that move mysteriously from one necklace to others
(D) like pearls do that move mysteriously from one necklace to others
(E) as do pearls that move mysteriously from one necklace to some other one

2. Before its independence in 1947, Britain ruled India as a colony and they would relinquish power only after a long struggle by the native people.

(A) Before its independence in 1947, Britain ruled India as a colony and they would relinquish power
(B) Before independence in 1947, Britain had ruled India as a colony and relinquished power
(C) Before its independence in 1947, India was ruled by Britain as a colony and they relinquished power
(D) Before independence in 1947, India had been ruled as a colony by Britain, which relinquished power
(E) Before independence in 1947, India had been a colony of the British, who relinquished power


3. As rare as something becomes, be it a baseball card or a musical recording or a postage stamp, the more avidly it is sought by collectors.
(A) As rare as something becomes, be it
(B) As rare as something becomes, whether it is
(C) As something becomes rarer and rarer, like
(D) The rarer something becomes, like
(E) The rarer something becomes, whether it is - "The rarer something" is parallel with "The more avidly"


4. In the 1980's the rate of increase of the minority population of the united states was nearly twice as fast as the 1970's.
A.twice as fast as
B.twice as fast as it was in
C.twice what it was in
D.two times faster than that of
E.two times greater than

As nusmavrik gave the hint that 'increase' is redundant with 'as fast as'. That leaves C and E. We need "in the 1970's" to be parallel with "in the 1980's". Hence C.

5. In its most recent approach, the comet Crommelin passed the Earth at about the same distance and in about the same position, some 25 degrees above the horizon, that Halley’s comet will pass the next time it appears.
(A) that Halley’s comet will pass
(B) that Halley’s comet is to be passing
(C) as Halley’s comet
(D) as will Halley’s comet
(E) as Halley’s comet will do

We need 'as' for comparing clauses. We also need 'will' to indicate future tense. That leaves D and E.
In option E, 'do' (present tense verb) is an ellipsis, which means the same verb tense should be already present in the sentence. So E is incorrect.

D it is.

6. Based on recent box office receipts, the public's appetite for documentary films, like nonfiction books, seems to be on the rise.
A like nonfiction books
B as nonfiction books
C as its interest in nonfiction books
D like their interest in nonfiction books
E like its interest in nonfiction books

We need 'like' because public's appetite is compared with public's interest. 'public' is singular. Hence E.
1 KUDOS received
Intern
Intern
avatar
Joined: 22 Mar 2010
Posts: 10
Re: As / Like Compilation [#permalink]

Show Tags

New post 12 Aug 2010, 09:53
1
This post received
KUDOS
Just a quick correction on Question 18. It says "...This SC is not about "As". Its about the "since". With since use past perfect."

I believe with "since" you have to use present perfect, not past perfect.
Manager
Manager
User avatar
Joined: 25 Jul 2010
Posts: 163
Re: As / Like Compilation [#permalink]

Show Tags

New post 01 Jan 2011, 05:12
(B)

(A) as pearls moving mysteriously from one necklace to another
(B) like pearls moving mysteriously from one necklace to another
(C) as pearls do that move mysteriously from one necklace to others
(D) like pearls do that move mysteriously from one necklace to others
(E) as do pearls that move mysteriously from one necklace to some other one
_________________

Raptor

Intern
Intern
avatar
Joined: 23 Mar 2012
Posts: 18
GMAT ToolKit User
Re: I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn [#permalink]

Show Tags

New post 03 Apr 2012, 14:44
hi all,

anybody help me explain the diferrence between
1.she sings as her mother does
2. she has a cat, as does her brother

i tgink, content is the same , but i can not explain why and when the reversion occurs. can i write the second example like this:
she has a cat,as her bother does

bichhang

="nusmavrik"]

I have struggled with As/ Like and now I can nail any

damn SC on the usage. So for those who are still trying to fix the problem



As Vs Like
----------

"She sings like her mother" - correct
"She sings as her mother does" - correct
Susan, like her mother, is a good singer. - correct
"She sings like her mother does" - wrong

Joe, like Mary, has a cat. - correct
Joe has a cat, as does Mary. - correct

There are fundamentally 4 differences between "as" and "like".

1. As introduces clauses (which have verbs) and like introduces phrases (which don't have verbs).

2. As clause construction is used to introduce comparisons that are real. Like phrase constructions are preferred when making comparisons that are not real but imaginary. (See the above McClintock example)

3. "As" is also used as a substitute for "in the capacity of". Eg. As the president of USA, George Bush.....

4. Idiomatic differences: Used as (Correct) Used Like (Incorrect) / Regarded as (Correct), Regarded Like (Incorrect). There is just one exception (that I have come across) to the idiomatic constructions using the verb "act", where one has to infer the meaning before using "as/like". "Act as" is used when a function of an inanimate object is described. Eg. In the flood, the wall acted as a dam. However, "act" is followed by like to mean to behave or comport oneself and describes the action of a person. Eg. He acted like a fool.


Lets look at some examples -

1. More than thirty years ago Dr. Barbara Mc-Clintock, the Nobel Prize winner, reported that genes can “jump,” as pearls moving mysteriously from one necklace to another.
(A) as pearls moving mysteriously from one necklace to another
(B) like pearls moving mysteriously from one necklace to another
(C) as pearls do that move mysteriously from one necklace to others
(D) like pearls do that move mysteriously from one necklace to others
(E) as do pearls that move mysteriously from one necklace to some other one

[Reveal] Spoiler:
Red flag: "as" is MOST dangerous here.



2. Before its independence in 1947, Britain ruled India as a colony and they would relinquish power only after a long struggle by the native people.
Before its independence in 1947, Britain ruled India as a colony and they would relinquish power
Before independence in 1947, Britain had ruled India as a colony and relinquished power
Before its independence in 1947, India was ruled by Britain as a colony and they relinquished power
Before independence in 1947, India had been ruled as a colony by Britain, which relinquished power
Before independence in 1947, India had been a colony of the British, who relinquished power

[Reveal] Spoiler:
Red flag : "as" a colony - dangerous


3. As rare as something becomes, be it a baseball card or a musical recording or a postage stamp, the more avidly it is sought by collectors.
(A) As rare as something becomes, be it
(B) As rare as something becomes, whether it is
(C) As something becomes rarer and rarer, like
(D) The rarer something becomes, like
(E) The rarer something becomes, whether it is

[Reveal] Spoiler:
Red flag : As "rare" as is risky. rare is not a noun. You can only compare apples with apples.



4. In the 1980's the rate of increase of the minority population of the united states was nearly twice as fast as the 1970's.
A.twice as fast as
B.twice as fast as it was in
C.twice what it was in
D.two times faster than that of
E.two times greater than

[Reveal] Spoiler:
Red flag : increase AND "as fast as" - redundant



5. In its most recent approach, the comet Crommelin passed the Earth at about the same distance and in about the same position, some 25 degrees above the horizon, that Halley’s comet will pass the next time it appears.
(A) that Halley’s comet will pass
(B) that Halley’s comet is to be passing
(C) as Halley’s comet
(D) as will Halley’s comet
(E) as Halley’s comet will do

[Reveal] Spoiler:
Red flag : as.....do (If the sentence ends in verb, probably its wrong). I'm saying probably for those who who are going to kill me for this rule :-)


6. Based on recent box office receipts, the public's appetite for documentary films, like nonfiction books, seems to be on the rise.
A like nonfiction books
B as nonfiction books
C as its interest in nonfiction books
D like their interest in nonfiction books
E like its interest in nonfiction books

[Reveal] Spoiler:
Red flag : "as" cannot be used to compare nouns. public's appetite vs its interest. Use "like"



7. Proponents of artificial intelligence say they will be able to make computers that can
understand English and other human languages, recognize objects, and reason as an
expert does—computers that will be used to diagnose equipment breakdowns,
deciding whether to authorize a loan, or other purposes such as these.


(A) as an expert does—computers that will be used to diagnose equipment
breakdowns, deciding whether to authorize a loan, or other purposes such as
these
(B) as an expert does, which may be used for purposes such as diagnosing
equipment breakdowns or deciding whether to authorize a loan
(C) like an expert—computers that will be used for such purposes as diagnosing
equipment breakdowns or deciding whether to authorize a loan
(D) like an expert, the use of which would be for purposes like the diagnosis of
equipment breakdowns or the decision whether or not a loan should be
authorized
(E) like an expert, to be used to diagnose equipment breakdowns, deciding
whether to authorize a loan or not, or the like

[Reveal] Spoiler:
Red flag : To think like an expert. The usage of "like" is adverbial modifier. "Like an expert" modifies "think". Like is NOT comparing nouns.


8. The use of gravity waves, which do not interact with matter in the way electromagnetic waves do, hopefully will enable astronomers to study the actual formation of black holes and neutron stars.
A) in the way electromagnetic waves do, hopefully will enable
B) in the way electromagnetic waves do, will, it is hoped, enable
C) like electromagnetic waves, hopefully will enable
D) like electromagnetic waves, would enable, hopefully
E) such as electromagnetic waves do, will, it is hoped, enable

[Reveal] Spoiler:
Red flag : In GMAT "such as" can only be used to introduce examples. You can compare apples and apples. Here "like" cannot be used to compare "use" of gravity waves with "electromagnetic waves" which is a noun


9. Salt deposits and moisture threaten to destroy the
Mohenjo-Daro excavation in Pakistan, the site of an
ancient civilization that flourished at the same time
as the civilizations
in the Nile Delta and the river
valleys of the Tigris and Euphrates.
(A) that flourished at the same time as the
civilizations
(B) that had flourished at the same time as had
the civilizations
(C) that flourished at the same time those had
(D) flourishing at the same time as those did
(E) flourishing at the same time as those were

[Reveal] Spoiler:
Red flag : If you don't know the idiom "same x as y" this SC is not for you.


10. According to a recent poll, owning and living in a freestanding house on its own land is still a goal of a majority of young adults, like that of earlier generations.

a) like that of earlier generations
b) as that for earlier generations
c) just as earlier generations did
d) as have earlier generations
e) as it was of earlier generations

[Reveal] Spoiler:
Red flag : You can only compare apples with apples. E compares goal Vs goal.


11. In Hungary, as in much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many of which are in middle management and light industry.
A. as in much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many of which are in
B. as with much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women works, many in
C. as in much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many of them in.
D. like much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women works, and many are.
E. like much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many are in.

[Reveal] Spoiler:
Red flag : Focus on comparison first. Apples with apples only.


12. There are hopeful signs that we are shifting away from our heavy reliance on fossil fuels; more than ten times as much energy is generated through wind power now than it was in 1990.

A. generated through wind power now than it was
B. generated through wind power now as it was
C. generated through wind power now as was the case
D. now generated through wind power as it was
E. now generated through wind power than was the case

[Reveal] Spoiler:
Red flag : As does the comparison. Apples with apples only - case with case. "it" is an evil if no antecedent. BAAAAAAAAAAAD!


13. Officials at the United States Mint believe that the Sacagawea dollar coin will be used more as a substitute for four quarters rather than for the dollar bill because its weight, only 8.1 grams, is far less than four quarters, which weigh 5.67 grams each.
A) more as a substitute for four quarters rather than for the dollar bill because its weight, only 8.1 grams, is far less than
B) more as a substitute for four quarters than the dollar bill because it weighs only 8.1 grams, far lighter than
C) as a substitute for four quarters more than for the dollar bill because it weighs only 8.1 grams, far less than
D) as a substitute for four quarters more than the dollar bill because its weight of only 8.1 grams is far lighter than it is for
E) as a substitute more for four quarters rather than for the dollar bill because its weight, only 8.1 grams, is far less than it is for

[Reveal] Spoiler:
Red flag : If you don't know what "as" is comparing, this SC is not for ya ! Note "for" parallelism.



14. Like any star of similar mass would do, once the Sun has exhausted the hydrogen in its core, it expands into a red giant, eventually ejecting its outer envelope of gases to become a white dwarf.

(A) Like any star of similar mass would do, once the Sun has exhausted the hydrogen in its core, it expands into a red giant, eventually ejecting
(B) Like any star of similar mass, once the hydrogen in the Sun's core is exhausted, then it expands into a red giant and eventually ejects
(C) As in the case of any star of similar mass, once the hydrogen in the Sun's core is exhausted, it will expand into a red giant, and eventually ejecting
(D) As any star of similar mass would, once the hydrogen in the Sun's core is exhausted it will expand into a red giant and will eventually eject
(E) As would be the case with any star of similar mass, once the Sun exhausts the hydrogen in its core, it will expand into a red giant and eventually eject

[Reveal] Spoiler:
Red flag : You can get the answer in 5 secs if you know what "As" is comparing. Otherwise Aasta Lavista baby ! :wink: Another point - "will" never takes singular verb.


15. As it is with traditional pharmacies, on-line drugstores rely on prescriptions to be successful, since it is primarily prescriptions that attract the customers, who then also buy other health-related items.
A. As it is with traditional pharmacies, on-line drugstores rely on prescriptions to be successful
B. As with the case of traditional pharmacies, on-line drugstores rely on prescriptions to have success
C. As is the case with traditional pharmacies, prescriptions are the cornerstone of a successful on-line drugstore
D. As traditional pharmacies, so on-line drugstores rely on prescriptions to be successful
E. Like traditional pharmacies, the cornerstone of a successful on-line drugstore is prescriptions

[Reveal] Spoiler:
Red flag : You get the previous one correct. And you get this one too !



16. Like many others of his generation of Native American leaders, Joseph Brant lived in two worlds; born into an Iroquois community and instructed in traditional Iroquois ways, he also received an education from English-speaking teachers.
(A) Like many others of his generation of Native American leaders, Joseph Brant lived in two worlds;
(B) Like many others of his generation of Native American leaders, living in two worlds, Joseph Brant was
(C) Like many another of his generation of Native American leaders, Joseph Brant, living in two worlds, was
(D) As with many others of his generation of Native American leaders, living in two worlds, Joseph Brant was
(E) As with many another of his generation of Native American leaders, Joseph Brant lived in two worlds;

[Reveal] Spoiler:
Red flag : E. Parallel comparison - as with X.... as with Y. Second "with" is missing. But here the catch is we are comparing people with Joseph Brant. Like wins !


17. In one of the bloodiest battles of the Civil War, fought at Sharpsburg, Maryland, on September 17, 1862, four times as many Americans were killed as would later be killed on the beaches of Normandy during D-Day.
(A) Americans were killed as
(B) Americans were killed than
(C) Americans were killed than those who
(D) more Americans were killed as there
(E) more Americans were killed as those who

[Reveal] Spoiler:
Red flag : "as many X as Y". if you don't know this idiom this SC is not for ya !



18. The value of the dollar in international markets will continue to increase, as it has been since interest rates began to rise.
(A) as it has been
(B) as it has done
(C) which it has
(D) which it has been
(E) which it had been

[Reveal] Spoiler:
Red flag : This SC is not about "As". Its about the "since". With since use present perfect.



19. In the early twentieth century, an extraordinary painter could influence nearly all advanced artists, but today, for any one artist to influence practitioners of genres as varied as painting, video, and photography is nearly impossible.
(A) as varied as
(B) as varied as are
(C) as varied as those of
(D) that are as varied as your answer
(E) that are as varied as are

[Reveal] Spoiler:
Red flag : This SC is eye opener - pay attention to what is being compared. Painter is compared with artist. Genres are compared with painting, video etc


20. Uninformed about students’ experience in urban classrooms, critics often condemn schools’ performance gauged by an index, such as standardized test scores, that are called objective and can be quantified and overlook less measurable progress, such as that in higher-level reasoning.
A. an index, such as standardized test scores, that are called objective and can be quantified and overlook less measurable progress, such as that
B. an index, such as standardized test scores, that are called objective and can be quantified and overlook less measurable progress, such as what is made
C. an index, such as standardized test scores, that is called objective and can be quantified and overlook less measurable progress, such as what is made
D. a so-called objective index, such as standardized test scores, that can be quantified and overlook less measurable progress, such as what is made
E. a so-called objective index, such as standardized test scores, that can be quantified and overlook less measurable progress, such as that

[Reveal] Spoiler:
Red flag : "such as" is used to give examples. Pay attention to what is being compared in the SC.


21. Like Haydn, Schubert wrote a great deal for the stage, but he is remembered principally for his chamber and concert-hall music.
(A) Like Haydn, Schubert
(B) Like Haydn, Schubert also
(C) As has Haydn, Schubert
(D) As did Haydn, Schubert also
(E) As Haydn did, Schubert also

[Reveal] Spoiler:
I believe all of you will get one correct ! Happy ending :-D



[Reveal] Spoiler: Official Answers
OA :
1. B
2. E
3. E
4. C
5. D
6. E
7. C
8. B
9. A
10. E
11. C
12. C
13. C
14. E
15. C
16. A
17. A
18. A
19. A
20. E
21. A
[/quote]

Image Posted from GMAT ToolKit
1 KUDOS received
Senior Manager
Senior Manager
avatar
B
Joined: 24 Aug 2009
Posts: 482
Schools: Harvard, Columbia, Stern, Booth, LSB,
Re: I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn [#permalink]

Show Tags

New post 19 Oct 2012, 02:31
1
This post received
KUDOS
2
This post was
BOOKMARKED
nusmavrik wrote:

I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn SC on the usage. So for those who are still trying to fix the problem



As Vs Like
----------

"She sings like her mother" - correct
"She sings as her mother does" - correct
Susan, like her mother, is a good singer. - correct
"She sings like her mother does" - wrong

Joe, like Mary, has a cat. - correct
Joe has a cat, as does Mary. - correct

There are fundamentally 4 differences between "as" and "like".

1. As introduces clauses (which have verbs) and like introduces phrases (which don't have verbs).

2. As clause construction is used to introduce comparisons that are real. Like phrase constructions are preferred when making comparisons that are not real but imaginary. (See the above McClintock example)

3. "As" is also used as a substitute for "in the capacity of". Eg. As the president of USA, George Bush.....

4. Idiomatic differences: Used as (Correct) Used Like (Incorrect) / Regarded as (Correct), Regarded Like (Incorrect). There is just one exception (that I have come across) to the idiomatic constructions using the verb "act", where one has to infer the meaning before using "as/like". "Act as" is used when a function of an inanimate object is described. Eg. In the flood, the wall acted as a dam. However, "act" is followed by like to mean to behave or comport oneself and describes the action of a person. Eg. He acted like a fool.


Lets look at some examples -

1. More than thirty years ago Dr. Barbara Mc-Clintock, the Nobel Prize winner, reported that genes can “jump,” as pearls moving mysteriously from one necklace to another.
(A) as pearls moving mysteriously from one necklace to another
(B) like pearls moving mysteriously from one necklace to another
(C) as pearls do that move mysteriously from one necklace to others
(D) like pearls do that move mysteriously from one necklace to others
(E) as do pearls that move mysteriously from one necklace to some other one

[Reveal] Spoiler:
Red flag: "as" is MOST dangerous here.



2. Before its independence in 1947, Britain ruled India as a colony and they would relinquish power only after a long struggle by the native people.
Before its independence in 1947, Britain ruled India as a colony and they would relinquish power
Before independence in 1947, Britain had ruled India as a colony and relinquished power
Before its independence in 1947, India was ruled by Britain as a colony and they relinquished power
Before independence in 1947, India had been ruled as a colony by Britain, which relinquished power
Before independence in 1947, India had been a colony of the British, who relinquished power

[Reveal] Spoiler:
Red flag : "as" a colony - dangerous


3. As rare as something becomes, be it a baseball card or a musical recording or a postage stamp, the more avidly it is sought by collectors.
(A) As rare as something becomes, be it
(B) As rare as something becomes, whether it is
(C) As something becomes rarer and rarer, like
(D) The rarer something becomes, like
(E) The rarer something becomes, whether it is

[Reveal] Spoiler:
Red flag : As "rare" as is risky. rare is not a noun. You can only compare apples with apples.



4. In the 1980's the rate of increase of the minority population of the united states was nearly twice as fast as the 1970's.
A.twice as fast as
B.twice as fast as it was in
C.twice what it was in
D.two times faster than that of
E.two times greater than

[Reveal] Spoiler:
Red flag : increase AND "as fast as" - redundant



5. In its most recent approach, the comet Crommelin passed the Earth at about the same distance and in about the same position, some 25 degrees above the horizon, that Halley’s comet will pass the next time it appears.
(A) that Halley’s comet will pass
(B) that Halley’s comet is to be passing
(C) as Halley’s comet
(D) as will Halley’s comet
(E) as Halley’s comet will do

[Reveal] Spoiler:
Red flag : as.....do (If the sentence ends in verb, probably its wrong). I'm saying probably for those who who are going to kill me for this rule :-)


6. Based on recent box office receipts, the public's appetite for documentary films, like nonfiction books, seems to be on the rise.
A like nonfiction books
B as nonfiction books
C as its interest in nonfiction books
D like their interest in nonfiction books
E like its interest in nonfiction books

[Reveal] Spoiler:
Red flag : "as" cannot be used to compare nouns. public's appetite vs its interest. Use "like"



7. Proponents of artificial intelligence say they will be able to make computers that can
understand English and other human languages, recognize objects, and reason as an
expert does—computers that will be used to diagnose equipment breakdowns,
deciding whether to authorize a loan, or other purposes such as these.


(A) as an expert does—computers that will be used to diagnose equipment
breakdowns, deciding whether to authorize a loan, or other purposes such as
these
(B) as an expert does, which may be used for purposes such as diagnosing
equipment breakdowns or deciding whether to authorize a loan
(C) like an expert—computers that will be used for such purposes as diagnosing
equipment breakdowns or deciding whether to authorize a loan
(D) like an expert, the use of which would be for purposes like the diagnosis of
equipment breakdowns or the decision whether or not a loan should be
authorized
(E) like an expert, to be used to diagnose equipment breakdowns, deciding
whether to authorize a loan or not, or the like

[Reveal] Spoiler:
Red flag : To think like an expert. The usage of "like" is adverbial modifier. "Like an expert" modifies "think". Like is NOT comparing nouns.


8. The use of gravity waves, which do not interact with matter in the way electromagnetic waves do, hopefully will enable astronomers to study the actual formation of black holes and neutron stars.
A) in the way electromagnetic waves do, hopefully will enable
B) in the way electromagnetic waves do, will, it is hoped, enable
C) like electromagnetic waves, hopefully will enable
D) like electromagnetic waves, would enable, hopefully
E) such as electromagnetic waves do, will, it is hoped, enable

[Reveal] Spoiler:
Red flag : In GMAT "such as" can only be used to introduce examples. You can compare apples and apples. Here "like" cannot be used to compare "use" of gravity waves with "electromagnetic waves" which is a noun


9. Salt deposits and moisture threaten to destroy the
Mohenjo-Daro excavation in Pakistan, the site of an
ancient civilization that flourished at the same time
as the civilizations
in the Nile Delta and the river
valleys of the Tigris and Euphrates.
(A) that flourished at the same time as the
civilizations
(B) that had flourished at the same time as had
the civilizations
(C) that flourished at the same time those had
(D) flourishing at the same time as those did
(E) flourishing at the same time as those were

[Reveal] Spoiler:
Red flag : If you don't know the idiom "same x as y" this SC is not for you.


10. According to a recent poll, owning and living in a freestanding house on its own land is still a goal of a majority of young adults, like that of earlier generations.

a) like that of earlier generations
b) as that for earlier generations
c) just as earlier generations did
d) as have earlier generations
e) as it was of earlier generations

[Reveal] Spoiler:
Red flag : You can only compare apples with apples. E compares goal Vs goal.


11. In Hungary, as in much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many of which are in middle management and light industry.
A. as in much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many of which are in
B. as with much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women works, many in
C. as in much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many of them in.
D. like much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women works, and many are.
E. like much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many are in.

[Reveal] Spoiler:
Red flag : Focus on comparison first. Apples with apples only.


12. There are hopeful signs that we are shifting away from our heavy reliance on fossil fuels; more than ten times as much energy is generated through wind power now than it was in 1990.

A. generated through wind power now than it was
B. generated through wind power now as it was
C. generated through wind power now as was the case
D. now generated through wind power as it was
E. now generated through wind power than was the case

[Reveal] Spoiler:
Red flag : As does the comparison. Apples with apples only - case with case. "it" is an evil if no antecedent. BAAAAAAAAAAAD!


13. Officials at the United States Mint believe that the Sacagawea dollar coin will be used more as a substitute for four quarters rather than for the dollar bill because its weight, only 8.1 grams, is far less than four quarters, which weigh 5.67 grams each.
A) more as a substitute for four quarters rather than for the dollar bill because its weight, only 8.1 grams, is far less than
B) more as a substitute for four quarters than the dollar bill because it weighs only 8.1 grams, far lighter than
C) as a substitute for four quarters more than for the dollar bill because it weighs only 8.1 grams, far less than
D) as a substitute for four quarters more than the dollar bill because its weight of only 8.1 grams is far lighter than it is for
E) as a substitute more for four quarters rather than for the dollar bill because its weight, only 8.1 grams, is far less than it is for

[Reveal] Spoiler:
Red flag : If you don't know what "as" is comparing, this SC is not for ya ! Note "for" parallelism.



14. Like any star of similar mass would do, once the Sun has exhausted the hydrogen in its core, it expands into a red giant, eventually ejecting its outer envelope of gases to become a white dwarf.

(A) Like any star of similar mass would do, once the Sun has exhausted the hydrogen in its core, it expands into a red giant, eventually ejecting
(B) Like any star of similar mass, once the hydrogen in the Sun's core is exhausted, then it expands into a red giant and eventually ejects
(C) As in the case of any star of similar mass, once the hydrogen in the Sun's core is exhausted, it will expand into a red giant, and eventually ejecting
(D) As any star of similar mass would, once the hydrogen in the Sun's core is exhausted it will expand into a red giant and will eventually eject
(E) As would be the case with any star of similar mass, once the Sun exhausts the hydrogen in its core, it will expand into a red giant and eventually eject

[Reveal] Spoiler:
Red flag : You can get the answer in 5 secs if you know what "As" is comparing. Otherwise Aasta Lavista baby ! :wink: Another point - "will" never takes singular verb.


15. As it is with traditional pharmacies, on-line drugstores rely on prescriptions to be successful, since it is primarily prescriptions that attract the customers, who then also buy other health-related items.
A. As it is with traditional pharmacies, on-line drugstores rely on prescriptions to be successful
B. As with the case of traditional pharmacies, on-line drugstores rely on prescriptions to have success
C. As is the case with traditional pharmacies, prescriptions are the cornerstone of a successful on-line drugstore
D. As traditional pharmacies, so on-line drugstores rely on prescriptions to be successful
E. Like traditional pharmacies, the cornerstone of a successful on-line drugstore is prescriptions

[Reveal] Spoiler:
Red flag : You get the previous one correct. And you get this one too !



16. Like many others of his generation of Native American leaders, Joseph Brant lived in two worlds; born into an Iroquois community and instructed in traditional Iroquois ways, he also received an education from English-speaking teachers.
(A) Like many others of his generation of Native American leaders, Joseph Brant lived in two worlds;
(B) Like many others of his generation of Native American leaders, living in two worlds, Joseph Brant was
(C) Like many another of his generation of Native American leaders, Joseph Brant, living in two worlds, was
(D) As with many others of his generation of Native American leaders, living in two worlds, Joseph Brant was
(E) As with many another of his generation of Native American leaders, Joseph Brant lived in two worlds;

[Reveal] Spoiler:
Red flag : E. Parallel comparison - as with X.... as with Y. Second "with" is missing. But here the catch is we are comparing people with Joseph Brant. Like wins !


17. In one of the bloodiest battles of the Civil War, fought at Sharpsburg, Maryland, on September 17, 1862, four times as many Americans were killed as would later be killed on the beaches of Normandy during D-Day.
(A) Americans were killed as
(B) Americans were killed than
(C) Americans were killed than those who
(D) more Americans were killed as there
(E) more Americans were killed as those who

[Reveal] Spoiler:
Red flag : "as many X as Y". if you don't know this idiom this SC is not for ya !



18. The value of the dollar in international markets will continue to increase, as it has been since interest rates began to rise.
(A) as it has been
(B) as it has done
(C) which it has
(D) which it has been
(E) which it had been

[Reveal] Spoiler:
Red flag : This SC is not about "As". Its about the "since". With since use present perfect.



19. In the early twentieth century, an extraordinary painter could influence nearly all advanced artists, but today, for any one artist to influence practitioners of genres as varied as painting, video, and photography is nearly impossible.
(A) as varied as
(B) as varied as are
(C) as varied as those of
(D) that are as varied as your answer
(E) that are as varied as are

[Reveal] Spoiler:
Red flag : This SC is eye opener - pay attention to what is being compared. Painter is compared with artist. Genres are compared with painting, video etc


20. Uninformed about students’ experience in urban classrooms, critics often condemn schools’ performance gauged by an index, such as standardized test scores, that are called objective and can be quantified and overlook less measurable progress, such as that in higher-level reasoning.
A. an index, such as standardized test scores, that are called objective and can be quantified and overlook less measurable progress, such as that
B. an index, such as standardized test scores, that are called objective and can be quantified and overlook less measurable progress, such as what is made
C. an index, such as standardized test scores, that is called objective and can be quantified and overlook less measurable progress, such as what is made
D. a so-called objective index, such as standardized test scores, that can be quantified and overlook less measurable progress, such as what is made
E. a so-called objective index, such as standardized test scores, that can be quantified and overlook less measurable progress, such as that

[Reveal] Spoiler:
Red flag : "such as" is used to give examples. Pay attention to what is being compared in the SC.


21. Like Haydn, Schubert wrote a great deal for the stage, but he is remembered principally for his chamber and concert-hall music.
(A) Like Haydn, Schubert
(B) Like Haydn, Schubert also
(C) As has Haydn, Schubert
(D) As did Haydn, Schubert also
(E) As Haydn did, Schubert also

[Reveal] Spoiler:
I believe all of you will get one correct ! Happy ending :-D



[Reveal] Spoiler: Official Answers
OA :
1. B
2. E
3. E
4. C
5. D
6. E
7. C
8. B
9. A
10. E
11. C
12. C
13. C
14. E
15. C
16. A
17. A
18. A
19. A
20. E
21. A


Can someone kindly provide detailed explanation of all the questions mentioned above.
_________________

If you like my Question/Explanation or the contribution, Kindly appreciate by pressing KUDOS.
Kudos always maximizes GMATCLUB worth
-Game Theory

If you have any question regarding my post, kindly pm me or else I won't be able to reply

2 KUDOS received
MBA Blogger
User avatar
B
Joined: 19 Apr 2014
Posts: 97
Location: India
Concentration: Strategy, Technology
Schools: NTU '19
WE: Analyst (Computer Software)
I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn [#permalink]

Show Tags

New post 25 Aug 2014, 12:44
2
This post received
KUDOS
Just for an easy run, Consolidated pdf of this post in attachment. :)

Sorry, Its a bad consolidation but still, At one place. :-D

nusmavrik wrote:

I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn SC on the usage. So for those who are still trying to fix the problem



As Vs Like
----------

Attachments

File comment: Updated. Underline portion was not visible.
As Vs Like Consolidated.pdf [336.13 KiB]
Downloaded 63 times

To download please login or register as a user


_________________

KUDOS please!! If it helped. :)
Warm Regards.
Visit My Blog

1 KUDOS received
Retired Moderator
avatar
B
Joined: 17 Sep 2013
Posts: 373
Concentration: Strategy, General Management
GMAT 1: 730 Q51 V38
WE: Analyst (Consulting)
GMAT ToolKit User Premium Member Reviews Badge
Re: I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn [#permalink]

Show Tags

New post 15 Dec 2014, 14:23
1
This post received
KUDOS
I would request Moderators to either add A/D as the answer for Q5 or remove the question once and for all...Quite misleading
Here is the source..Manhattan experts have confirmed that both A or D will work
http://www.manhattanprep.com/gmat/forum ... 23055.html
_________________

Appreciate the efforts...KUDOS for all
Don't let an extra chromosome get you down..:P

Manager
Manager
avatar
S
Joined: 25 Nov 2016
Posts: 57
Location: Switzerland
GPA: 3
Premium Member
Re: I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn [#permalink]

Show Tags

New post 28 Feb 2017, 11:55
11. In Hungary, as in much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many of which are in middle management and light industry.
A. as in much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many of which are in
B. as with much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women works, many in
C. as in much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many of them in.
D. like much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women works, and many are.
E. like much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many are in.

Why the answer a is incorrect ? I see why c is correct but in the mgmat book they say we can use some of which + verb or some of them without verb
Expert Post
Top Contributor
1 KUDOS received
GMAT Club Verbal Expert
User avatar
P
Status: GMAT and GRE tutor
Joined: 13 Aug 2009
Posts: 1673
Location: United States
GMAT 1: 780 Q51 V46
GMAT 2: 800 Q51 V51
GRE 1: 340 Q170 V170
Re: I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn [#permalink]

Show Tags

New post 28 Mar 2017, 08:40
1
This post received
KUDOS
Expert's post
Top Contributor
1
This post was
BOOKMARKED
LHC8717, the main issue in A is that the "which" is incorrect. Generally speaking, the word "which" can't modify or refer to people -- just things. "Them" can refer to the women here, but "which" cannot.
_________________

GMAT Club Verbal Expert | GMAT/GRE tutor @ www.gmatninja.com (Now hiring!) | GMAT blog | Food blog | Notoriously bad at PMs

Beginners' guides to GMAT verbal
Reading Comprehension | Critical Reasoning | Sentence Correction

YouTube LIVE verbal webinars
Series 1: Fundamentals of SC & CR | Series 2: Developing a Winning GMAT Mindset

SC & CR Questions of the Day (QOTDs), featuring expert explanations
All QOTDs | Subscribe via email | RSS

Need an expert reply?
Hit the request verbal experts' reply button -- and please be specific about your question. Feel free to tag @GMATNinja and @GMATNinjaTwo in your post. Priority is always given to official GMAT questions.

Sentence Correction articles & resources
How to go from great (760) to incredible (780) on GMAT SC | That "-ing" Word Probably Isn't a Verb | That "-ed" Word Might Not Be a Verb, Either | No-BS Guide to GMAT Idioms | "Being" is not the enemy | WTF is "that" doing in my sentence?

Reading Comprehension, Critical Reasoning, and other articles & resources
All GMAT Ninja articles on GMAT Club | Using LSAT for GMAT CR & RC |7 reasons why your actual GMAT scores don't match your practice test scores | How to get 4 additional "fake" GMAT Prep tests for $29.99 | Time management on verbal

Intern
Intern
avatar
B
Joined: 24 Oct 2016
Posts: 25
Location: India
GMAT 1: 710 Q49 V38
GPA: 3.61
Re: I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn [#permalink]

Show Tags

New post 09 May 2017, 04:04
If this sentence is correct:

Like Haydn, Schubert wrote a great deal for the stage, but he is remembered principally for his chamber and concert-hall music.

Then why is this sentence incorrect:

Like Jasper Johns, Larry Cornell, and other modern artists did, Robert Rauschenberg disdained the use of realistic figures in his paintings and sought instead a reduction of the classical tenets of form and structure
Expert Post
Top Contributor
GMAT Club Verbal Expert
User avatar
P
Status: GMAT and GRE tutor
Joined: 13 Aug 2009
Posts: 1673
Location: United States
GMAT 1: 780 Q51 V46
GMAT 2: 800 Q51 V51
GRE 1: 340 Q170 V170
Re: I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn [#permalink]

Show Tags

New post 11 May 2017, 08:33
Expert's post
Top Contributor
Quote:
Like Haydn, Schubert wrote a great deal for the stage, but he is remembered principally for his chamber and concert-hall music.

"Like Haydn, Schubert..." compares two nouns ("like noun, noun..."). So the use of "like" is correct.

Quote:
Like Jasper Johns, Larry Cornell, and other modern artists did, Robert Rauschenberg...

Structurally, this no longer compares two nouns. Once you add the verb "did', the comparison is between two nouns with two verbs ("Like noun verb, noun verb..."), and you'll need to use "as" instead.

I hope this helps!
_________________

GMAT Club Verbal Expert | GMAT/GRE tutor @ www.gmatninja.com (Now hiring!) | GMAT blog | Food blog | Notoriously bad at PMs

Beginners' guides to GMAT verbal
Reading Comprehension | Critical Reasoning | Sentence Correction

YouTube LIVE verbal webinars
Series 1: Fundamentals of SC & CR | Series 2: Developing a Winning GMAT Mindset

SC & CR Questions of the Day (QOTDs), featuring expert explanations
All QOTDs | Subscribe via email | RSS

Need an expert reply?
Hit the request verbal experts' reply button -- and please be specific about your question. Feel free to tag @GMATNinja and @GMATNinjaTwo in your post. Priority is always given to official GMAT questions.

Sentence Correction articles & resources
How to go from great (760) to incredible (780) on GMAT SC | That "-ing" Word Probably Isn't a Verb | That "-ed" Word Might Not Be a Verb, Either | No-BS Guide to GMAT Idioms | "Being" is not the enemy | WTF is "that" doing in my sentence?

Reading Comprehension, Critical Reasoning, and other articles & resources
All GMAT Ninja articles on GMAT Club | Using LSAT for GMAT CR & RC |7 reasons why your actual GMAT scores don't match your practice test scores | How to get 4 additional "fake" GMAT Prep tests for $29.99 | Time management on verbal

Director
Director
User avatar
G
Joined: 27 Mar 2010
Posts: 907
Location: Bangalore, India
Re: I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn [#permalink]

Show Tags

New post 15 May 2017, 09:39
abhijay wrote:
Then why is this sentence incorrect:

Like Jasper Johns, Larry Cornell, and other modern artists did, Robert Rauschenberg disdained the use of realistic figures in his paintings and sought instead a reduction of the classical tenets of form and structure

Hi abhijay, like is actually a preposition and so, can only be followed by a noun/noun-phrase. We cannot have a clause after like. Here, the issue is that there is a clause after like and hence, the sentence is incorrect.

p.s. Our book EducationAisle Sentence Correction Nirvana discusses As Vs Like, its application and examples in significant detail. If someone is interested, PM me your email-id; I can mail the corresponding section.
_________________

Thanks,
Ashish
EducationAisle, Bangalore

Sentence Correction Nirvana available at Amazon.in and Flipkart

Now! Preview the entire Grammar Section of Sentence Correction Nirvana at pothi.com

Director
Director
avatar
G
Joined: 02 Sep 2016
Posts: 745
Premium Member CAT Tests
Re: I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn [#permalink]

Show Tags

New post 04 Jul 2017, 06:40
1) More than thirty years ago Dr. Barbara Mc-Clintock, the Nobel Prize winner, reported that genes can “jump,” as pearls moving mysteriously from one necklace to another.

When ‘as’ is followed by noun, it presents role or function. But the sentence presents a comparison between how genes jump and how pearls jump.

Genes jump like pearls (jump).

(A) as pearls moving mysteriously from one necklace to another
Incorrect
(B) like pearls moving mysteriously from one necklace to another
Correct
(C) as pearls do that move mysteriously from one necklace to others
Correct version: as pearls move mysteriously from one necklace to another.
(When ‘as’ is used for comparison, it must be followed by a clause).

(D) like pearls do that move mysteriously from one necklace to others
Like is always followed by a noun and not a clause.

(E) as do pearls that move mysteriously from one necklace to some other one
Wordy.

2) Before its independence in 1947, Britain ruled India as a colony and they would relinquish power only after a long struggle by the native people.

Use of pronoun ‘its’ is ambiguous. It can refer to both Britain and India.
‘they’ is a plural pronoun and refers to what? No plural antecedent.

A. Before its independence in 1947, Britain ruled India as a colony and they would relinquish power
Incorrect
B. Before independence in 1947, Britain had ruled India as a colony and relinquished power
Incorrect

C. Before its independence in 1947, India was ruled by Britain as a colony and they relinquished power
Incorrect
D. Before independence in 1947, India had been ruled as a colony by Britain, which relinquished power
‘as’ followed by a noun must present role or function but in this case it really does not make sense.

E. Before independence in 1947, India had been a colony of the British, who relinquished power
Correct.

Quick fact: Past perfect tense ‘had + past participle’ is optional when words such as before, after,….are present as they show the sequence of the events.
(I used ‘as’ here and it is correct. Try replacing ‘as’ with because or since. (Reasoning words)).

3. As rare as something becomes, be it a baseball card or a musical recording or a postage stamp, the more avidly it is sought by collectors.

‘Like’ is never used to present examples. We must use ‘such as’ to present examples.

(A) As rare as something becomes, be it
Incorrect.

(B) As rare as something becomes, whether it is
(C) As something becomes rarer and rarer, like
Incorrect
(D) The rarer something becomes, like
Incorrect
(E) The rarer something becomes, whether it is
Correct.
The rarer something………………., the more……………..

4. In the 1980's the rate of increase of the minority population of the United States was nearly twice as fast as the 1970's.
A.twice as fast as
B.twice as fast as it was in
Correct.
Correct comparison.
C.twice what it was in
D.two times faster than that of
E.two times greater than

5. In its most recent approach, the comet Crommelin passed the Earth at about the same distance and in about the same position, some 25 degrees above the horizon, that Halley’s comet will pass the next time it appears.
(A) that Halley’s comet will pass
(B) that Halley’s comet is to be passing
(C) as Halley’s comet
(D) as will Halley’s comet
Correct.
Future tense is correct to show a future event. Also ‘as’ correctly presents a comparison.
(E) as Halley’s comet will do

6. Based on recent box office receipts, the public's appetite for documentary films, like nonfiction books, seems to be on the rise.
A like nonfiction books
B as nonfiction books
C as its interest in nonfiction books
D like their interest in nonfiction books
E like its interest in nonfiction books
Correct

7. Proponents of artificial intelligence say they will be able to make computers that can
understand English and other human languages, recognize objects, and reason as an
expert does—computers that will be used to diagnose equipment breakdowns,
deciding whether to authorize a loan, or other purposes such as these.

Both ‘like an expert’ and ‘as an expert’ present comparison. So no differentiation here.
The main error is parallelism.

(A) as an expert does—computers that will be used to diagnose equipment
breakdowns, deciding whether to authorize a loan, or other purposes such as
these
(B) as an expert does, which may be used for purposes such as diagnosing
equipment breakdowns or deciding whether to authorize a loan


(C) like an expert—computers that will be used for such purposes as diagnosing
equipment breakdowns or deciding whether to authorize a loan
Correct
(D) like an expert, the use of which would be for purposes like the diagnosis of
equipment breakdowns or the decision whether or not a loan should be
authorized
(E) like an expert, to be used to diagnose equipment breakdowns, deciding
whether to authorize a loan or not, or the like

8. The use of gravity waves, which do not interact with matter in the way electromagnetic waves do, hopefully will enable astronomers to study the actual formation of black holes and neutron stars.
A) in the way electromagnetic waves do, hopefully will enable
Correct
B) in the way electromagnetic waves do, will, it is hoped, enable
C) like electromagnetic waves, hopefully will enable
D) like electromagnetic waves, would enable, hopefully
E) such as electromagnetic waves do, will, it is hoped, enable

9. Salt deposits and moisture threaten to destroy the
Mohenjo-Daro excavation in Pakistan, the site of an
ancient civilization that flourished at the same time
as the civilizations in the Nile Delta and the river
valleys of the Tigris and Euphrates.
(A) that flourished at the same time as the
civilizations
Correct
(B) that had flourished at the same time as had
the civilizations
(C) that flourished at the same time those had
(D) flourishing at the same time as those did
(E) flourishing at the same time as those were
_________________

Help me make my explanation better by providing a logical feedback.

If you liked the post, HIT KUDOS !!

Don't quit.............Do it.

Re: I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn   [#permalink] 04 Jul 2017, 06:40
Display posts from previous: Sort by

I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  


GMAT Club MBA Forum Home| About| Terms and Conditions| GMAT Club Rules| Contact| Sitemap

Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne

Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.