GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

It is currently 14 Oct 2019, 00:07

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel

On a certain day, a bakery produced a batch of rolls at a total produc

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:

Hide Tags

Find Similar Topics 
Board of Directors
User avatar
D
Joined: 01 Sep 2010
Posts: 3401
On a certain day, a bakery produced a batch of rolls at a total produc  [#permalink]

Show Tags

New post 25 Jul 2017, 11:43
3
Top Contributor
38
00:00
A
B
C
D
E

Difficulty:

  45% (medium)

Question Stats:

73% (02:52) correct 27% (02:49) wrong based on 794 sessions

HideShow timer Statistics

On a certain day, a bakery produced a batch of rolls at a total production cost of $ 300. On that day, \(\frac{4}{5}\) of the rolls in the batch were sold, each at a price that was 50 percent greater than the average (arithmetic mean) production cost per roll. The remaining rolls in the batch were sold the next day, each at a price that was 20 percent less than the price of the day before. What was the bakery's profit on this batch of rolls?

A. $ 150

B. $ 144

C. $ 132

D. $ 108

E. $ 90

_________________
Most Helpful Expert Reply
Senior SC Moderator
avatar
V
Joined: 22 May 2016
Posts: 3536
On a certain day, a bakery produced a batch of rolls at a total produc  [#permalink]

Show Tags

New post 25 Jul 2017, 14:16
5
2
carcass wrote:
On a certain day, a bakery produced a batch of rolls at a total production cost of $ 300. On that day, \(\frac{4}{5}\) of the rolls in the batch were sold, each at a price that was 50 percent greater than the average (arithmetic mean) production cost per roll. The remaining rolls in the batch were sold the next day, each at a price that was 20 percent less than the price of the day before. What was the bakery's profit on this batch of rolls?

A. $ 150

B. $ 144

C. $ 132

D. $ 108

E. $ 90

Method I: assign a value to the total number of rolls

Because all the rolls are sold, and because they are all sold at equal prices on their respective days, we can use any number of rolls we want to calculate
Profit as (Total Revenue - Total Cost).

The profit is the same for 300 rolls that cost $300 as it is for 30 rolls that cost $300.

Let # of rolls = 30
Cost per roll = $10

Day 1: \(\frac{4}{5}\) of 30, or 24 rolls, are sold at 50 percent above cost -->
Day 1, PRICE: 50% above cost is (1.5 * $10) = $15 each

Day 1, Total Revenue: (24 * $15) = $360

Day 2: remaining 6 rolls are sold at 80 percent of Day 1's price (of $15) -->
Day 2's price is (.8 * $15)= $12 each

Day 2, Total Revenue: (6 * $12) = $72

Total Revenue for both days: ($360 + $72) = $432

(TR - TC) = PROFIT
PROFIT = ($432 - $300) = $132

Answer C

Method II - Algebra

\(xy = 300\) = Total cost, where \(x\) is unit cost of rolls and \(y\) is # of rolls

Day 1 = \(\frac{4}{5}y * \frac{3}{2}x = \frac{6}{5}xy\)

Day 2 = \(\frac{1}{5}y * (\frac{4}{5}*\frac{3}{2})x\)

\(= (\frac{1}{5}y*\frac{12}{10}x)=\frac{12}{50}xy=\frac{6}{25}xy\)

Day 1 + Day 2: \((\frac{6}{5}xy + \frac{6}{25}xy)= \frac{36}{25}xy\)

\(xy = 300\), so
Total revenue = \((\frac{36}{25})($300) = $432\)

Total cost = \($300\)
Profit = (TR - TC)
Profit = \($132\)

Answer C
_________________
SC Butler has resumed! Get two SC questions to practice, whose links you can find by date, here.




Choose life.
Most Helpful Community Reply
Intern
Intern
avatar
B
Joined: 18 Aug 2017
Posts: 30
GMAT 1: 670 Q49 V33
On a certain day, a bakery produced a batch of rolls at a total produc  [#permalink]

Show Tags

New post 23 Aug 2017, 21:16
6
1
My approach:

Let x is the number of rolls made. Average cost is 300/x.

4/5 of the rolls in the batch were sold, each at a price that was 50 percent greater than the average (arithmetic mean) production cost per roll,
so first day revenue = \(\frac{4x}{5}\) x \(\frac{300}{x}\) x 150%

The remaining rolls in the batch were sold the next day, each at a price that was 20 percent less than the price of the day before,
so second day revenue = \(\frac{x}{5}\) x \(\frac{300}{x}\) x 150% x 80%

Total Revenue = \(\frac{4x}{5}\) x \(\frac{300}{x}\) x 150% + \(\frac{x}{5}\) x \(\frac{300}{x}\) x 150% x 80%
= 432 (x will be canceled out)

Cost = 300, so Profit = 432-300 = 132
General Discussion
Target Test Prep Representative
User avatar
G
Status: Head GMAT Instructor
Affiliations: Target Test Prep
Joined: 04 Mar 2011
Posts: 2817
Re: On a certain day, a bakery produced a batch of rolls at a total produc  [#permalink]

Show Tags

New post 09 Aug 2017, 13:32
2
3
carcass wrote:
On a certain day, a bakery produced a batch of rolls at a total production cost of $ 300. On that day, \(\frac{4}{5}\) of the rolls in the batch were sold, each at a price that was 50 percent greater than the average (arithmetic mean) production cost per roll. The remaining rolls in the batch were sold the next day, each at a price that was 20 percent less than the price of the day before. What was the bakery's profit on this batch of rolls?

A. $ 150

B. $ 144

C. $ 132

D. $ 108

E. $ 90


We can let the production cost per roll = x and the total number of rolls = t.

On the same day the rolls were made, we are given that (4/5)t rolls were sold at 1.5x each. So the revenue was (1.5x)(4/5)t = 1.2xt

On the following day, we are given that (1/5)t of the rolls were sold for 0.8(1.5x) = 1.2x each. So the revenue was 1.2x(1/5)t = 0.24xt.

Since the production cost was 300:

300 = xt

So,

Profit = (1.2xt + 0.24xt) - xt

profit = (1.44xt) - xt

profit = 1.44(300) - 300 = 132 dollars.

Answer: C
_________________

Jeffrey Miller

Head of GMAT Instruction

Jeff@TargetTestPrep.com
TTP - Target Test Prep Logo
122 Reviews

5-star rated online GMAT quant
self study course

See why Target Test Prep is the top rated GMAT quant course on GMAT Club. Read Our Reviews

If you find one of my posts helpful, please take a moment to click on the "Kudos" button.

Current Student
User avatar
P
Joined: 02 Jul 2017
Posts: 292
Concentration: Entrepreneurship, Technology
GMAT 1: 730 Q50 V38
GMAT ToolKit User
On a certain day, a bakery produced a batch of rolls at a total produc  [#permalink]

Show Tags

New post 01 Sep 2017, 06:13
Let no. of rolls = n
production cost of each roll =p

Given total production cost = n*p =300

Now 1st day : 4/5 no. of rolls were sold at 50% more than production price:
so selling price = (1+50/100)p = 1.5p

so revenue on 1st day = (4/5 *n) *(1.5p) = 1.2 np

now second day: remaining rolls ie 1/5th of rolls sold at 20% less than previous day price :
so selling price = (1-20/100)(1.5p) = 0.8 *1.5p

so revenue on 2nd day = (1/5 *n) *(0.8 * 1.5p) = 0.24 np

Total revenue = 1.2np +0.24np = 1.44np
as np=300
Total revenue = 1.44* 300 = 432

Profit = Revenue - production cost = 432-300 = 132

Answer : C
Intern
Intern
avatar
B
Joined: 20 Sep 2016
Posts: 12
Location: Indonesia
Schools: Cambridge"20 (S)
GMAT ToolKit User
Re: On a certain day, a bakery produced a batch of rolls at a total produc  [#permalink]

Show Tags

New post 08 Sep 2017, 20:37
Can anyone tell me what is wrong with my calculation? carcass

Assume batch of rolls =5
Cost per roll = $300/5= $60

First day sales : 4/5*5*$60*1.5 = $360
Second day sales : 1/5*5*$60*0.8 = $48
Total sales = $408
Profit = $408-$300 = $108
Intern
Intern
avatar
B
Joined: 18 Aug 2017
Posts: 30
GMAT 1: 670 Q49 V33
Re: On a certain day, a bakery produced a batch of rolls at a total produc  [#permalink]

Show Tags

New post 08 Sep 2017, 22:03
3
chid2 wrote:
Can anyone tell me what is wrong with my calculation? carcass

Assume batch of rolls =5
Cost per roll = $300/5= $60

First day sales : 4/5*5*$60*1.5 = $360
Second day sales : 1/5*5*$60*0.8 = $48
Total sales = $408
Profit = $408-$300 = $108


Hi,

The question stem said that "The remaining rolls in the batch were sold the next day, each at a price that was 20 percent less than the price of the day before"
So your calculation for second day sale should be 1/5*5*$60*1.5*0.8 = 72.
Manager
Manager
User avatar
B
Joined: 21 Jun 2017
Posts: 82
Re: On a certain day, a bakery produced a batch of rolls at a total produc  [#permalink]

Show Tags

New post 12 Sep 2017, 08:20
1
1
carcass wrote:
On a certain day, a bakery produced a batch of rolls at a total production cost of $ 300. On that day, \(\frac{4}{5}\) of the rolls in the batch were sold, each at a price that was 50 percent greater than the average (arithmetic mean) production cost per roll. The remaining rolls in the batch were sold the next day, each at a price that was 20 percent less than the price of the day before. What was the bakery's profit on this batch of rolls?

A. $ 150

B. $ 144

C. $ 132

D. $ 108

E. $ 90





Since they never give you total amount of rolls produced, just make it 100 rolls, because 100 is an easy number to work with.

Total cost = $300
Total rolls produced = 100
$3.00 per roll
50% of $3.00 is $4.50
4/5 of 100 is 80
80 x 4.50 = $360.00
20% of 4.50 = $.90
4.50 - .90 = $3.60
3.60 x 20 = $72.00
$360.00 + $72.00 = $432.00
$432.00(revenue) - $300.00(cost) = $132.00 (Profit)

Ans is (C)
Manager
Manager
avatar
B
Joined: 12 Nov 2016
Posts: 130
Concentration: Entrepreneurship, Finance
GMAT 1: 620 Q36 V39
GMAT 2: 650 Q47 V33
On a certain day, a bakery produced a batch of rolls at a total produc  [#permalink]

Show Tags

New post 22 Nov 2017, 09:05
3
2
I cant's understand why we can't just simply find the cost of goods sold at the first day = 240 (4/5=300)
Then add a margin of 1.5, 240*1.5= 360 (sales) and get profit of the 1st day 360-240 = 120
Then why can't we simply apply 0.8 discount (20% off) to the gross margin for the 1st day of 1.5*0.8 and get 1.2
Applying to 1.2 to 60 (cost of goods sold of the 2nd day, which is found as 300*1/5) = 72 (sales)
72-60 = 12 and 120 + 12 = 132
Why do we need to imagine a number of units sold or write equations?
Manager
Manager
User avatar
G
Joined: 06 Sep 2018
Posts: 173
Location: Pakistan
Concentration: Finance, Operations
GPA: 2.87
WE: Engineering (Other)
GMAT ToolKit User Premium Member Reviews Badge CAT Tests
Re: On a certain day, a bakery produced a batch of rolls at a total produc  [#permalink]

Show Tags

New post 11 Sep 2018, 21:10
1
suppose there are \(100\) roles in a batch
Average price per role is\(=300/100=3\)
as \(4/5\) of \(100\) roles \(= 80 roles\)
\(80\) roles sold at price \(1.5*3=4.5\)
total revenue out of \(80\) roles\(=80*4.5=360\)

Now, remaining \(20\) roles sold at price \(20%\) less than previous day price \((4.5)\)
So price per role for day 2 is \(= 0.8*4.5=3.6\)
Revenue out of \(20\) roles on day 2 \(= 20*3.6=72\)

So total revenue of \(100\) roles \(= 360+72=432\)
\(Profit=Revenue-Cost=432-300=132\)

Answer C
_________________
Hitting Kudos is the best way of appreciation. :)

Eric Thomas, "When you want to succeed as bad as you want to breathe, then you'll be successful."
Manager
Manager
User avatar
S
Status: Don't Give Up!
Joined: 15 Aug 2014
Posts: 95
Location: India
Concentration: Operations, General Management
GMAT Date: 04-25-2015
WE: Engineering (Manufacturing)
CAT Tests
Re: On a certain day, a bakery produced a batch of rolls at a total produc  [#permalink]

Show Tags

New post 29 Apr 2019, 00:17
JeffTargetTestPrep wrote:
carcass wrote:
On a certain day, a bakery produced a batch of rolls at a total production cost of $ 300. On that day, \(\frac{4}{5}\) of the rolls in the batch were sold, each at a price that was 50 percent greater than the average (arithmetic mean) production cost per roll. The remaining rolls in the batch were sold the next day, each at a price that was 20 percent less than the price of the day before. What was the bakery's profit on this batch of rolls?

A. $ 150

B. $ 144

C. $ 132

D. $ 108

E. $ 90


We can let the production cost per roll = x and the total number of rolls = t.

On the same day the rolls were made, we are given that (4/5)t rolls were sold at 1.5x each. So the revenue was (1.5x)(4/5)t = 1.2xt

On the following day, we are given that (1/5)t of the rolls were sold for 0.8(1.5x) = 1.2x each. So the revenue was 1.2x(1/5)t = 0.24xt.

Since the production cost was 300:

300 = xt

So,

Profit = (1.2xt + 0.24xt) - xt

profit = (1.44xt) - xt

profit = 1.44(300) - 300 = 132 dollars.

Answer: C


Hi Jeff,

What should be the time required for the calculation in this question? Just Checking where i am?
_________________
- Sachin

-If you like my explanation then please click "Kudos"
Director
Director
avatar
D
Joined: 19 Oct 2018
Posts: 952
Location: India
Premium Member CAT Tests
Re: On a certain day, a bakery produced a batch of rolls at a total produc  [#permalink]

Show Tags

New post 12 Aug 2019, 20:28
Profit on first day= 50%
SP on 2nd day=450*0.8=360
Profit on second day= 20%

50........20
.......x......
4............1

4*(50-x)=x-20
x=44

Net profit= 44*300/100=132

carcass wrote:
On a certain day, a bakery produced a batch of rolls at a total production cost of $ 300. On that day, \(\frac{4}{5}\) of the rolls in the batch were sold, each at a price that was 50 percent greater than the average (arithmetic mean) production cost per roll. The remaining rolls in the batch were sold the next day, each at a price that was 20 percent less than the price of the day before. What was the bakery's profit on this batch of rolls?

A. $ 150

B. $ 144

C. $ 132

D. $ 108

E. $ 90
Intern
Intern
avatar
B
Joined: 10 Jun 2014
Posts: 21
Re: On a certain day, a bakery produced a batch of rolls at a total produc  [#permalink]

Show Tags

New post 14 Aug 2019, 18:18
Let there be 100 rolls sold at a price of INR 300.
Thus, avg cost of rolls is INR3 on a certain day. That day, 4/5 ie. 80% of the rolls were sold at 50% higher price. Thus, there are 80 rolls sold at INR (3 (1.5)) = INR 4.5. Thus, money made that day is INR 360.
Next day remaining batch of 20 rolls were sold at a price that was 20 percent less than the price of the day before.
(Here is the trick in the Question. There are 2 selling price in the previous day -> 3 and 4.5. We of course need to take 4.5. I admit that i fell for the question trap, took 3 as the selling price and marked the answer as 108-> [360+(20*2.4)]-[300]
20% less on INR 4.5 comes to INR 3.6. This we multiply with 20 to get money made the next day as 72. Thus, total money made on 2 days is 360 + 72 = 432. Thus, profit made is INR 132 (432-300)
GMAT Club Bot
Re: On a certain day, a bakery produced a batch of rolls at a total produc   [#permalink] 14 Aug 2019, 18:18
Display posts from previous: Sort by

On a certain day, a bakery produced a batch of rolls at a total produc

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  





Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne