Last visit was: 15 Jul 2024, 13:04 It is currently 15 Jul 2024, 13:04
Close
GMAT Club Daily Prep
Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History
Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.
Close
Request Expert Reply
Confirm Cancel
SORT BY:
Date
Alum
Joined: 19 Mar 2012
Posts: 4331
Own Kudos [?]: 51683 [4]
Given Kudos: 2326
Location: United States (WA)
Concentration: Leadership, General Management
Schools: Ross '20 (M)
GMAT 1: 760 Q50 V42
GMAT 2: 740 Q49 V42 (Online)
GMAT 3: 760 Q50 V42 (Online)
GPA: 3.8
WE:Marketing (Non-Profit and Government)
Send PM
Alum
Joined: 19 Mar 2012
Posts: 4331
Own Kudos [?]: 51683 [0]
Given Kudos: 2326
Location: United States (WA)
Concentration: Leadership, General Management
Schools: Ross '20 (M)
GMAT 1: 760 Q50 V42
GMAT 2: 740 Q49 V42 (Online)
GMAT 3: 760 Q50 V42 (Online)
GPA: 3.8
WE:Marketing (Non-Profit and Government)
Send PM
Current Student
Joined: 21 Jul 2014
Posts: 72
Own Kudos [?]: 34 [0]
Given Kudos: 59
Location: India
GPA: 4
WE:Project Management (Energy and Utilities)
Send PM
Current Student
Joined: 21 Jul 2014
Posts: 72
Own Kudos [?]: 34 [0]
Given Kudos: 59
Location: India
GPA: 4
WE:Project Management (Energy and Utilities)
Send PM
Re: V30-06 [#permalink]
some 3,000 middle-class white women worked as nurses

Posted from my mobile device
Manager
Manager
Joined: 09 Feb 2018
Posts: 96
Own Kudos [?]: 93 [0]
Given Kudos: 79
Location: India
Concentration: Real Estate, Finance
GPA: 3.58
Send PM
Re: V30-06 [#permalink]
ankushbagwale wrote:
some 3,000 middle-class white women worked as nurses

Posted from my mobile device

Some introduces uncertainty . However Option D certainly says that 3000 were involved
Intern
Intern
Joined: 04 Feb 2018
Posts: 26
Own Kudos [?]: 297 [3]
Given Kudos: 20
Location: India
Concentration: Marketing, Technology
Send PM
Re: V30-06 [#permalink]
3
Kudos
so if you are saying D is incorrect because of the word "some" in passage then for option C also the passage says....Northern states, women organized ladies' aid societies to supply the Union troops with everything they needed, from food, to clothing (to cash. This is means it was including but not limited to, and the option says restricted to which may include these and beyond, so if D is wrong then C is also not right.. For me it seems C & D are both correct
Manager
Manager
Joined: 01 Nov 2017
Posts: 78
Own Kudos [?]: 66 [1]
Given Kudos: 171
GMAT 1: 640 Q49 V28
GMAT 2: 700 Q50 V35
GMAT 3: 680 Q47 V36
GPA: 3.84
Send PM
Re: V30-06 [#permalink]
1
Kudos
disenapati wrote:
so if you are saying D is incorrect because of the word "some" in passage then for option C also the passage says....Northern states, women organized ladies' aid societies to supply the Union troops with everything they needed, from food, to clothing (to cash. This is means it was including but not limited to, and the option says restricted to which may include these and beyond, so if D is wrong then C is also not right.. For me it seems C & D are both correct


I have the same concern. In the first paragraph, no where is stated that those were the only activities performed by the women. For option D, I don't see it to be wrong either. The Answer provided even skipped the option D. Please elaborate.
Intern
Intern
Joined: 14 Mar 2018
Posts: 20
Own Kudos [?]: 4 [0]
Given Kudos: 249
Location: India
Concentration: Finance, Marketing
GMAT 1: 760 Q50 V42
GPA: 3.48
Send PM
Re: V30-06 [#permalink]
VodkaHelps wrote:
disenapati wrote:
so if you are saying D is incorrect because of the word "some" in passage then for option C also the passage says....Northern states, women organized ladies' aid societies to supply the Union troops with everything they needed, from food, to clothing (to cash. This is means it was including but not limited to, and the option says restricted to which may include these and beyond, so if D is wrong then C is also not right.. For me it seems C & D are both correct


I have the same concern. In the first paragraph, no where is stated that those were the only activities performed by the women. For option D, I don't see it to be wrong either. The Answer provided even skipped the option D. Please elaborate.


The statement that addressed the number of nurses in the given passage is this: "Nearly 20,000 women worked more directly for the Union war effort. Working-class white women and free and enslaved African-American women worked as laundresses, cooks and "matrons," and some 3,000 middle-class white women worked as nurses."

If you continue reading, the immediate sentence says: "Dorothea Dix, the superintendent of Army nurses put out a call for responsible, maternal volunteers..."
This suggests that more nurses were asked to volunteer and join The Sanitary Commission.
This means that its quite probable that there were more than 3,000 nurses participating in the initiative.

Hope this helps!
Manager
Manager
Joined: 21 Jul 2017
Posts: 152
Own Kudos [?]: 120 [0]
Given Kudos: 143
Location: India
Concentration: Social Entrepreneurship, Leadership
GMAT 1: 660 Q47 V34
GPA: 4
WE:Project Management (Education)
Send PM
Re: V30-06 [#permalink]
Dear GMATNinja, egmat Could you help me understand the flaw in my reasoning?

But many women wanted to take a more active role in the war effort. Inspired by the work of Florence Nightingale and her fellow nurses in the Crimean War, they tried to find a way to work on the front lines, caring for sick and injured soldiers and keeping the rest of the Union troops healthy and safe.

So it mentions about role women played in the Crimean War too.

Now the option choice to be correct should explicitly state "The role of women in the "Civil" war was restricted to supplying the army with food, clothing and cash before The Sanitary Commission was created"

Thanks
Intern
Intern
Joined: 07 Dec 2018
Posts: 14
Own Kudos [?]: 7 [0]
Given Kudos: 57
Location: Viet Nam
GMAT 1: 690 Q48 V37
GPA: 3.81
Send PM
Re V30-06 [#permalink]
I think this is a poor-quality question and I don't agree with the explanation. How can C be correct? "Inspired by the work of Florence Nightingale and her fellow nurses in the Crimean War, they tried to find a way to work on the front lines" => means that in the past war, the roles of women also extended to nursing
Intern
Intern
Joined: 15 Oct 2017
Posts: 4
Own Kudos [?]: 0 [0]
Given Kudos: 15
Send PM
Re: V30-06 [#permalink]
souvik101990 wrote:
Official Solution:

With the outbreak of the civil war which ran through 1861-65, women and men alike eagerly volunteered to fight for the cause. In the Northern states, women organized ladies' aid societies to supply the Union troops with everything they needed, from food (they baked and canned and planted fruit and vegetable gardens for the soldiers) to clothing (they sewed and laundered uniforms, knitted socks and gloves, mended blankets and embroidered quilts and pillowcases) to cash (they organized door-to-door fundraising campaigns, county fairs and performances of all kinds to raise money for medical supplies and other necessities).

But many women wanted to take a more active role in the war effort. Inspired by the work of Florence Nightingale and her fellow nurses in the Crimean War, they tried to find a way to work on the front lines, caring for sick and injured soldiers and keeping the rest of the Union troops healthy and safe. In June 1861, they succeeded: The federal government agreed to create "a preventive hygienic and sanitary service for the benefit of the army" called the United States Sanitary Commission. The Sanitary Commission's primary objective was to combat preventable diseases and infections by improving conditions (particularly "bad cookery" and bad hygiene) in army camps and hospitals. It also worked to provide relief to sick and wounded soldiers. By war's end, the Sanitary Commission had provided almost $15 million in supplies-the vast majority of which had been collected by women-to the Union Army.

Nearly 20,000 women worked more directly for the Union war effort. Working-class white women and free and enslaved African-American women worked as laundresses, cooks and "matrons," and some 3,000 middle-class white women worked as nurses. The activist Dorothea Dix, the superintendent of Army nurses, put out a call for responsible, maternal volunteers who would not distract the troops or behave in unseemly or unfeminine ways: Dix insisted that her nurses be "past 30 years of age, healthy, plain almost to repulsion in dress and devoid of personal attractions." (One of the most famous of these Union nurses was the writer Louisa May Alcott.) Army nurses traveled from hospital to hospital, providing "humane and efficient care for wounded, sick and dying soldiers." They also acted as mothers and housekeepers-"havens in a heartless world"-for the soldiers under their care.


Which of the following is supported by the passage?

A. The Sanitary Commission provided $15 million in supplies in 1861
B. The primary objective of The Sanitary Commission was to increase the involvement of American women in the Civil War
C. The role of women in the war was restricted to supplying the army with food, clothing and cash before The Sanitary Commission was created
D. There were 3,000 nurses in the Union working to help the army during the war
E. The Sanitary Commission employed women only to improve the conditions of the army and thereby prevent infectious diseases

The passage states the with the establishment of The Sanitary Commission the role of women in the civil war expanded to include more duties. So option C is correct. Option A is not consistent as $15 million was the total money spent in the war, not just in 1861. Option B is also incorrect as the commission was created to improve hygiene and care for the army. Option E is also incorrect because women had other duties beyond improving health conditions. Lastly, option E is incorrect

Answer: C


souvik101990

why not D?
Intern
Intern
Joined: 15 May 2018
Posts: 4
Own Kudos [?]: 0 [0]
Given Kudos: 130
Send PM
Re: V30-06 [#permalink]
I also think the answer should be D. It is clearly stated.
Intern
Intern
Joined: 27 Oct 2017
Posts: 37
Own Kudos [?]: 13 [1]
Given Kudos: 69
Location: India
GMAT 1: 710 Q48 V40
GPA: 3.44
Send PM
Re: V30-06 [#permalink]
1
Kudos
If the passage excerpt "some 3000" can not necessarily mean EXACTLY 3000, thereby making option D incorrect, then another exercpt "supply the union troops with everything they needed from A to B to C" can very well imply that the items provided are not only limited to A,B,C but merely encompass them.
In that case, how is C correct?

The answer choices provide for either 2 or no correct answers, depending on the level of air-tight reasoning one chooses to use.

Posted from my mobile device
Current Student
Joined: 24 Jan 2017
Posts: 146
Own Kudos [?]: 46 [0]
Given Kudos: 1120
Location: Brazil
Concentration: Entrepreneurship, Strategy
Schools: Fuqua '24 (A)
GPA: 3.2
WE:Consulting (Health Care)
Send PM
V30-06 [#permalink]
ankushbagwale wrote:
What is wrong with d?

Posted from my mobile device


Just giving my 20 cents here. Although the passage mentions that "some 3,000 middle-class white women worked as nurses", it can be implied that among the 20,000 women that worked for the Union ("Nearly 20,000 women worked more directly for the Union war effort...") there were some MORE women that worked as nurses as well. So, D says "There were 3,000 nurses in the Union working to help the army during the war", but it could be more than 3,000.
Founder
Founder
Joined: 04 Dec 2002
Posts: 37810
Own Kudos [?]: 74149 [2]
Given Kudos: 19900
Location: United States (WA)
GMAT 1: 750 Q49 V42
GPA: 3
Send PM
Re: V30-06 [#permalink]
2
Kudos
Expert Reply
Deepshikha007 wrote:
I also think the answer should be D. It is clearly stated.



Sorry, it is close but not the winner.
The passage states that "3,000 middle-class white women worked as nurses."

That does not automatically mean that there only 3,000 nurses. It just means there were 3,000 middle-class white women who worked as nurses. There could have been 10,000 upper-class white women who worked as nurses or 10,000 male nurses or 20,000 lower class white women. This expression does not work both ways. Be careful!
Current Student
Joined: 20 Oct 2018
Posts: 184
Own Kudos [?]: 128 [2]
Given Kudos: 57
Location: India
GMAT 1: 690 Q49 V34
GMAT 2: 740 Q50 V40
GPA: 4
Send PM
Re: V30-06 [#permalink]
2
Kudos
Dear experts,
bb egmat Bunuel

Can you please help me with the following doubt:

1. In option C - In addition to the role of women in civil war, the passage also states the role of women in Crimean war. The option simply states the role of women without pointing to a particular war.
In addition to this, the question is not constricting us to a particular paragraph. Hence, if we consider the entire passage, then how can we infer that the question is talking only about women in civil war.
Hence, if we consider the entire passage, then role of women was definitely not restricted to the mentioned three things.
Intern
Intern
Joined: 15 Aug 2020
Posts: 27
Own Kudos [?]: 28 [0]
Given Kudos: 12
Location: United States
GMAT 1: 740 Q47 V44
GPA: 3.6
Send PM
V30-06 [#permalink]
I think this is a high-quality question and I don't agree with the explanation. The explanation doesn't discuss option D. Furthermore, option C is not correct: the entire third paragraph is dedicated to ways 20,000 women contributed outside of laidies' aid societies. It says nothing about such efforts only coming about after the USSC. In fact, the passage says "with the outbreak of the civil war...women and men alike eagerly volunteered to fight for the cause". This means the volunteerism coincided with the outbreak of the war, which necessarily predated the June USSC creation (which came about only as after the war was already going).

Lastly, option C ignores anything beyond food, clothing, and cash, but the passage clearly states that the women provided "Union troops with everything they needed", so option C is wrong by that account as well. The second paragraph also says they "tried to find a way to work on the front lines, caring for sick and injured soldiers". The efforts to open up the USSC is another action taken beyond ladies' aid societies.
Intern
Intern
Joined: 18 Dec 2019
Posts: 28
Own Kudos [?]: 8 [0]
Given Kudos: 16
Send PM
Re: V30-06 [#permalink]
chinmayrav wrote:
If the passage excerpt "some 3000" can not necessarily mean EXACTLY 3000, thereby making option D incorrect, then another exercpt "supply the union troops with everything they needed from A to B to C" can very well imply that the items provided are not only limited to A,B,C but merely encompass them.
In that case, how is C correct?

The answer choices provide for either 2 or no correct answers, depending on the level of air-tight reasoning one chooses to use.

Posted from my mobile device

i share the same view. Experts please help..
Intern
Intern
Joined: 16 May 2014
Posts: 20
Own Kudos [?]: 2 [0]
Given Kudos: 29
Location: India
GMAT 1: 640 Q49 V30
GMAT 2: 690 Q48 V35
GPA: 3.3
Send PM
Re V30-06 [#permalink]
I think this the explanation isn't clear enough, please elaborate. why is option d wrong
Intern
Intern
Joined: 16 May 2014
Posts: 20
Own Kudos [?]: 2 [0]
Given Kudos: 29
Location: India
GMAT 1: 640 Q49 V30
GMAT 2: 690 Q48 V35
GPA: 3.3
Send PM
Re: V30-06 [#permalink]
"some 3,000 middle-class white women worked as nurses."

This only talks about white middle-class women.
GMAT Club Bot
Re: V30-06 [#permalink]
 1   2   
Moderators:
Math Expert
94354 posts
Founder
37810 posts